ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Published on 23 December 2016, 15:27Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σε αντίδραση στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου διεθνούς μηχανισμού για τη διασφάλιση απόδοσης ευθυνών για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011, η Anna Neistat, Γενική Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Με αυτό το ψήφισμα, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. βοηθά να ξεπεραστεί η παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς την απόδοση ευθυνών στη Συρία. Το ψήφισμα αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την απονομή δικαιοσύνης για χιλιάδες θύματα.

»Η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι μία από τις πιο σπαρακτικές τραγωδίες των καιρών μας. Αποτελεί επίσης ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας του σαθρού ισχύοντος παγκοσμίου συστήματος – στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. –  να αποτρέψει θηριωδίες και αγριότητες που σοκάρουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας.

»Με την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος, η διεθνής κοινότητα ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στην πλήρη ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να δράσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι φρικτές κτηνωδίες που διαπράττονται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Πρόκειται για μια κρίση η οποία, μέσα σε πέντε χρόνια, έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει προκαλέσει αφάνταστο πόνο στο λαό της Συρίας.

Η συντριπτική υποστήριξη του ψηφίσματος από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν θα γίνουν ανεκτά. Οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τους θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ατιμωρησία δεν αποτελεί επιλογή.

— Anna Neistat, Γενική Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας

»Είναι πια επιτακτικό να εργαστούμε όλοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ψήφισμα θα εφαρμοστεί γρήγορα και στην πληρότητά του και ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι ικανός να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και συνεχίζονται να διαπράττονται στη Συρία».

 

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει - αρκούν μόλις 10'' για να υπογράψεις την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Χαλέπι και να ζητήσεις την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή: https://www.amnesty.gr/action/petitions/20612/syria-apaiteiste-tin-asfal...

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.