ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΡΟΥΤΣ

Published on 21 July 2015, 12:38Εκτύπωση

Δημόσια Δήλωση

 

Η βομβιστική επίθεση συνέβη γύρω τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στη Σουρούτς, μία πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και κοντά στην κυρίως Κουρδική πόλη Κομπάνι/Ayn Al-Arab στη Συρία.

Σύμφωνα με μία δήλωση των Τουρκικών Αρχών, αμέσως μετά την έκρηξη, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για τραυματισμούς, μερικοί από τους οποίους απειλούν ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση, που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τον αριθμό των απωλειών του άμαχου πληθυσμού. Τέτοιες επιθέσεις δείχνουν περιφρόνηση για το δικαίωμα της ζωής και αθετούν τις βασικότερες αρχές του διεθνούς δικαίου. Κανένα άτομο ή ομάδα ατόμων δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο βομβαρδισμός φαίνεται να είχε στόχο το πολιτιστικό κέντρο Amara στο κέντρο της Σουρούτς. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, νέοι άνθρωποι από την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικής Ένωσης Νέων (SGDF) που είχαν έρθει στη Σουρούτς για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Κομπάνι , έκαναν μία συνέντευξη τύπου.

Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, πάνω από 200,000 Κούρδοι πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Σουρούτς, αφού διέφυγαν την επίθεση στο Κομπάνι από την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος. Ένας μεγάλος αριθμός Κουρδών προσφύγων από τη Συρία συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Σουρούτς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί της Τουρκικές Αρχές να διεξάγουν μία έγκυρη, αμερόληπτη και διεξοδική έρευνα και να προσάγουν όλους τους υπεύθυνους για τον βομβαρδισμό ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.