© Pierre Crom

ΗΠΑ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Published on 7 February 2025, 18:32Εκτύπωση
Tags

Αντιδρώντας στο εκτελεστικό διάταγμα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτή η απερίσκεπτη ενέργεια στέλνει μήνυμα ότι το Ισραήλ είναι υπεράνω του νόμου και των οικουμενικών αρχών της διεθνούς δικαιοσύνης. Υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει τα εγκλήματα της ισραηλινής κυβέρνησης και αποδέχεται την ατιμωρησία.

«Το σημερινό εκτελεστικό διάταγμα είναι εκδικητικό. Είναι επιθετικό. Είναι ένα βάναυσο βήμα που επιδιώκει να υπονομεύσει και να καταστρέψει αυτό που η διεθνής κοινότητα έχει οικοδομήσει με πολλές προσπάθειες επί δεκαετίες, αν όχι αιώνες: παγκόσμιους κανόνες που ισχύουν για όλες και για όλους και στοχεύουν στην απονομή δικαιοσύνης. Οι κυρώσεις αποτελούν άλλη μια προδοσία της κοινής μας ανθρωπιάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τιμωρήσουν έναν θεσμό που διασφαλίζει ότι τα άτομα που είναι περισσότερο υπεύθυνα για τη διάπραξη φρικαλεοτήτων δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη. Κανένα άτομο υπεύθυνο για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου δεν πρέπει να προστατεύεται ή να υποβοηθείται στην προσπάθειά του να αποφύγει την ατομική λογοδοσία, πόσο μάλλον με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ που βασίζεται στις πολιτικές συμμαχίες του προέδρου Τραμπ».

«Σε μια ιστορική στιγμή που γινόμαστε μάρτυρες μιας γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του παγκόσμιου κράτους δικαίου που απειλείται από πολλαπλά μέτωπα, θεσμοί όπως το Δικαστήριο χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποτρέψουν μελλοντικές φρικαλεότητες και να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τα θύματα.

Κανένα άτομο υπεύθυνο για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου δεν πρέπει να προστατεύεται ή να υποβοηθείται στην προσπάθειά του να αποφύγει την ατομική λογοδοσία, πόσο μάλλον με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ που βασίζεται στις πολιτικές συμμαχίες του προέδρου Τραμπ.

— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Αυτή η επίθεση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιδιώκει να πλήξει την ανεξάρτητη προσπάθεια του Δικαστηρίου να αποδοθεί διεθνής δικαιοσύνη. Οι κυρώσεις που εκδίδονται θα βλάψουν τη λογοδοσία, ένα κρίσιμο συστατικό για την παγκόσμια και μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Θα ενθαρρύνουν τους δράστες, στο παρόν και στο μέλλον. Θα επηρεάσουν αρνητικά τα συμφέροντα όλων των θυμάτων παγκοσμίως και εκείνων που προσβλέπουν στο Δικαστήριο για δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες όπου διεξάγει έρευνες, όπως το Νταρφούρ, η Λιβύη, οι Φιλιππίνες, η Παλαιστίνη, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιτελεί ζωτικό ρόλο διερευνώντας εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, τα οποία συχνά διαπράττονται από τα πιο ισχυρά άτομα, σε καταστάσεις όπου - χωρίς τη συμμετοχή του - οι δράστες θα επωφελούνταν από τη διαρκή ατιμωρησία. Οι κυρώσεις αποτελούν επίσης προσβολή για 125 κράτη μέλη που έχουν αποφασίσει συλλογικά ότι το Δικαστήριο πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοσύνη - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνει ανεξάρτητες δικαστικές λειτουργίες, όπως η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, όπως για παράδειγμα, κατά του Βενιαμίν Νετανιάχου ή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και οι περιφερειακοί οργανισμοί πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μετριάσουν και να εμποδίσουν την επίδραση των κυρώσεων του προέδρου Τραμπ. Μέσω συλλογικών και συντονισμένων ενεργειών, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μπορούν να προστατεύσουν το Δικαστήριο και το προσωπικό του. Απαιτείται επείγουσα δράση, όπως ποτέ άλλοτε».

Ιστορικό

Στις 14 Ιανουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία, ο Συνασπισμός για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και περισσότερες από 140 ΜΚΟ και συνασπισμοί από όλο τον κόσμο εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία αντιτίθενται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις που σχετίζονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και προτρέπουν τα κράτη μέλη να υπερασπιστούν το Δικαστήριο, τις/τους υπαλλήλους του και όσες και όσους συνεργάζονται με αυτό από μέτρα που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ζωτικής σημασίας εντολής του για απονομή δικαιοσύνης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.