Anas Zeyad Fteha/Anadolu via Getty Images

ΓΑΖΑ: Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Published on 25 April 2024, 14:54Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην ανακάλυψη ομαδικών τάφων που περιείχαν εκατοντάδες πτώματα σε δύο νοσοκομεία της Γάζας, η Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Erika Guevara Rosas, δήλωσε:

«Η οδυνηρή ανακάλυψη αυτών των μαζικών τάφων υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εξασφάλισης άμεσης πρόσβασης ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ιατροδικαστών, στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και η διεξαγωγή ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών με στόχο τη διασφάλιση της απόδοσης ευθυνών για τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Η έλλειψη πρόσβασης των ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα έχει παρεμποδίσει τις αποτελεσματικές έρευνες για την πλήρη κλίμακα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά το διεθνές δίκαιο που διαπράχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, επιτρέποντας την καταγραφή μόνο ενός μικρού μέρους αυτών των παραβιάσεων.

Οι χώροι μαζικών τάφων είναι δυνητικοί τόποι εγκλήματος που προσφέρουν ζωτικής σημασίας και χρονικά ευαίσθητα ιατροδικαστικά στοιχεία- πρέπει να προστατεύονται έως ότου επαγγελματίες ιατροδικαστές με τις απαραίτητες δεξιότητες και πόρους μπορούν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια επαρκείς εκταφές και ακριβή ταυτοποίηση των λειψάνων.

— Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Χωρίς κατάλληλες έρευνες για να προσδιοριστεί πώς έγιναν αυτοί οι θάνατοι ή ποιες παραβιάσεις μπορεί να έχουν διαπραχθεί, ίσως να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τη φρίκη που κρύβεται πίσω από αυτούς τους μαζικούς τάφους. 

«Οι χώροι μαζικών τάφων είναι δυνητικοί τόποι εγκλήματος που προσφέρουν ζωτικής σημασίας και χρονικά ευαίσθητα εγκληματολογικά στοιχεία- πρέπει να προστατεύονται έως ότου επαγγελματίες εγκληματολόγοι με τις απαραίτητες δεξιότητες και πόρους μπορούν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια επαρκείς εκταφές και ακριβή ταυτοποίηση των λειψάνων.

«Η απουσία ιατροδικαστών και ο αποδεκατισμός του ιατρικού τομέα της Γάζας ως αποτέλεσμα του πολέμου και του απάνθρωπου αποκλεισμού από το Ισραήλ, μαζί με την έλλειψη διαθεσιμότητας των απαραίτητων πόρων για την ταυτοποίηση των σορών, όπως η εξέταση DNA, αποτελούν τεράστια εμπόδια στην ταυτοποίηση των λειψάνων. Αυτό στερεί από τους νεκρούς τη δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρεπή ταφή και στερεί από τις οικογένειες που οι συγγενείς τους αγνοούνται ή εξαφανίστηκαν με τη βία το δικαίωμα στη γνώση και στη δικαιοσύνη - αφήνοντάς τους σε ένα κενό αβεβαιότητας και οδύνης.

Η διασφάλιση της διατήρησης των αποδεικτικών στοιχείων είναι ένα από τα βασικά μέτρα που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε τις ισραηλινές αρχές να λάβουν προκειμένου να αποτραπεί η γενοκτονία. Εν μέσω πλήρους έλλειψης λογοδοσίας και αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με το ΔΔ...

— Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η διασφάλιση της διατήρησης των αποδεικτικών στοιχείων είναι μεταξύ των βασικών μέτρων που το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε τις ισραηλινές αρχές να λάβουν προκειμένου να αποτρέψουν τη γενοκτονία.

«Εν μέσω μιας πλήρους έλλειψης λογοδοσίας και αυξανόμενων αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με την απόφαση του ΔΔ, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε ανεξάρτητους ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφαλίζοντας ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των παραβιάσεων διατηρούνται. Τα τρίτα κράτη πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις εντολές του ΔΔ, επιτρέποντας την άμεση είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας ανεξάρτητων ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιατροδικαστών, συμπεριλαμβανομένης της διορισμένης από τον ΟΗΕ Επιτροπής Έρευνας και των ερευνητών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.  Δεν μπορεί να υπάρξει αλήθεια και δικαιοσύνη χωρίς κατάλληλες, διαφανείς και ανεξάρτητες έρευνες για αυτούς τους θανάτους».

Ιστορικό

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εκατοντάδες πτώματα έχουν βρεθεί στους χώρους του νοσοκομείου Al Nasser στο Khan Younes και του ιατρικού συγκροτήματος al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

Στις 26 Ιανουαρίου το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε την πρώτη δέσμη προσωρινών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εντολής προς τις ισραηλινές αρχές να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν την καταστροφή και να διασφαλίσουν τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων». Αυτό περιλαμβάνει τη μη άρνηση ή τον περιορισμό με άλλο τρόπο της πρόσβασης των αποστολών διερεύνησης γεγονότων, των διεθνών εντολών και άλλων φορέων στη Γάζα για να βοηθήσουν στη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.