ΠΕΡΟΥ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Published on 31 January 2023, 11:35Εκτύπωση
Petition is now closed. Thank you to all who signed.

Το Περού, μετά από μια μακροχρόνια πολιτική κρίση, έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ βίας που προκαλεί συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των διαδηλωτριών/-ών στη Λίμα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αυτή η πολιτική κρίση εντάθηκε όταν, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, ο τότε πρόεδρος Pedro Castillo ανακοίνωσε τη διάλυση του Εθνικού Κογκρέσου (του κοινοβουλίου). Το Συνταγματικό Δικαστήριο και το ίδιο το Κογκρέσο απέρριψαν την απόφαση αυτή, και ο Castillo συνελήφθη την ίδια ημέρα.

Η αντιπρόεδρος Dina Boluarte σύντομα ορκίστηκε πρόεδρος, και οι τοπικές αρχές την αναγνώρισαν επίσημα ως νέα πρόεδρο.

Αμέσως μετά, τμήμα του πληθυσμού βγήκε στους δρόμους για να απαιτήσει την άμεση διάλυση του Κογκρέσου και νέες εκλογές. Η αντίδραση των αρχών ήταν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να δείξουν σκληρότητα κατά των ανθρώπων λαού που διαδήλωναν.

Από τις 13 Δεκεμβρίου, σχεδόν 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμα περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί ανήλικοι, ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκαν σε αγροτικές και ιστορικά περιθωριοποιημένες κοινότητες του Περού.

Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυσανάλογη χρήση βίας.

Υπόγραψε την έκκληση και κάλεσε την πρόεδρο Dina Boluarte να βάλει επειγόντως τέλος σε κάθε μορφή παράνομης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.