ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ REUTERS

Published on 19 July 2021, 11:29Εκτύπωση

Ως απάντηση στα νέου του θανάτου του δημοσιογράφου του Reuters Danish Siddiqui, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Σπιν Μπόλντακ του Αφγανιστάν καθώς κάλυπτε μια σύγκρουση ανάμεσα στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και μαχητές Ταλιμπάν, η Samira Hamidi, περιφερειακή υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Η είδηση του θανάτου του Danish Siddiqui είναι βαθιά συγκλονιστική. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους φίλους και τους/τις συναδέλφους του. Ο Danish Siddiqui ήταν ένας γενναίος φωτορεπόρτερ, γνωστός για τις καυστικές εικόνες του που σχολαστικά κατέγραφαν μερικές από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.

»Για να διατηρηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού σε αξιόπιστες πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με επαγγελματικές αποστολές σε περιοχές με ένοπλες συγκρούσεις πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας από τις αρχές».

 

Ιστορικό

Ο Danish Siddiqui υπήρξε ήταν φωτογράφος του Reuters από το 2010. Το έργο του περιλάμβανε την αποτύπωση του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την κρίση των προσφύγων των Ροχίνγκια, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, την κρίση του covid-19 στην Ινδία και τους σεισμούς στο Νεπάλ. Ήταν μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που το 2018 κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για την καταγραφή της κρίσης των προσφύγων Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Siddiqui αυτή την εβδομάδα είχε εισδύσει στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις που εδρεύουν στη νότια επαρχία του Κανταχάρ και κατέγραφε τις μάχες μεταξύ Αφγανών κομάντο και μαχητών Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, 65 δημοσιογράφοι και υπερασπιστές/ίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2018.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.