ΕΛΛΑΔΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Published on 18 April 2016, 08:23Εκτύπωση

Με την προσοχή όλων στραμμένη στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ο γολγοθάς τον οποίο αντιμετωπίζουν  περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι  σε άθλιες συνθήκες στην ηπειρωτική Ελλάδα, κινδυνεύει να ξεχαστεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Η έκθεση "Παγιδευμένοι στην Ελλάδα: μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να αποφευχθεί" εξετάζει την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών- στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά- που βρίσκονται παγιδευμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου.

 «Η απόφαση να κλείσουν την οδό των Δυτικών Βαλκανίων έχει αφήσει περισσότερους από 46. 000 πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν υπό άθλιες συνθήκες και σε κατάσταση μόνιμου φόβου και αβεβαιότητας», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιδεινώσουν την κρίση καθώς απέτυχαν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των χιλιάδων αιτούντων-άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα.

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

Και συμπλήρωσε: «Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενεργήσουν άμεσα ώστε να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα έχουν στα χέρια τους μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει».

Η Ευρώπη να επωμιστεί το βάρος των 46.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες παγιδευμένοι στην Ελλάδα

Από τους 66.400 αιτούντες-άσυλο για τους οποίους υπήρχε δέσμευση να  μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Απριλίου.

Οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς σε πολλούς από τους 31 προσωρινούς καταυλισμούς. Στα καταλύματα που στήθηκαν από την Ελλάδα με σημαντική βοήθεια από την ΕΕ, αντιμετωπίζουν άσχημο συνωστισμό,  παντελή έλλειψη ιδιωτικότητας, έλλειψη θέρμανσης και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.  

 «Οι συνθήκες εδώ δεν είναι καλές και κοιμόμαστε στο έδαφος. Οι κουβέρτες μας είναι μουλιασμένες από το νερό. Δεν υπάρχουν λουτρό για μπάνιο. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρρωσταίνουν», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία μια γυναίκα από τη Συρία, εννέα μηνών έγκυος που διαμένει σε  έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη.

 «Είναι ένα πραγματικό χάος. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ… Όλοι κοιμούνται στο πάτωμα σε μια παλιά αίθουσα του αεροδρομίου. Δεν έχουμε ούτε βασικά πράγματα. Υπάρχει μια τουαλέτα αλλά είναι πολύ βρώμικη. Δεν κοιμάμαι εδώ μέσα- μυρίζει πάρα πολύ» δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ένας Αφγανός αιτών-άσυλο που διαμένει στο κέντρο προσωρινής στέγασης στο Ελληνικό, σε ένα παλιό αεροδρόμιο που δεν χρησιμοποιείται πια, λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ 3.000 και 5.000 άτομα διανυκτερεύουν καθημερινά σε έναν άτυπο καταυλισμό στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αθήνα, με τις ελάχιστες μόνο υπηρεσίες να προσφέρονται από εθελοντές, από κάποιες λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις λιμενικές αρχές.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο ερευνητικών ταξιδιών, μεταξύ 8 Φεβρουαρίου 2016 και 13 Μαρτίου 2016, ήλπιζαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη για να επανενωθούν, εκεί, με μέλη της οικογένειας τους. Η πλειοψηφία αυτών έλαβε ελάχιστη πληροφόρηση για τις πιθανές εναλλακτικές τους από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα της  ΠΓΔΜ.

Γιατί δε μας αφήνουν να φύγουμε; Θέλουν να πεθάνουμε εδώ; Κάνει κρύο και ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον!

 70-χρονο ζευγάρι από το Αλέππο, που διέμενε στον καταυλισμό της Ειδομένης

Εκτός από το ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης ως προς τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα, πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες δεν έχουν τύχει της απαραίτητης ταυτοποίησης. Γυναίκες δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς και πως ένιωθαν εκτεθειμένες σε κίνδυνο εκμετάλλευσης από άνδρες σε κάποιους καταυλισμούς. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε επίσης με ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, για περίπου 15 ημέρες, έως ότου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο για παιδιά.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει επειγόντως το σύστημα ασύλου της χώρας και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε επαρκή προστασία για όλους/ες όσοι/ες βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες στη χώρα. Σαν προτεραιότητα, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη συστηματική πληροφόρηση και τον εντοπισμό μεμονωμένων ατόμων με ειδικές ανάγκες.  

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ώστε η χώρα να  μπορεί σε ικανοποιητικό βαθμό να υποδέχεται αιτούντες-άσυλο, θα πρέπει ταυτόχρονα να δεχτούν κατ’ επειγόντως αιτούντες-άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει την ταχύτατη μετεγκατάσταση μεγάλων αριθμών αιτούντων-άσυλο μέσω του ήδη υπάρχοντος συστήματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.