ΕΛΛΑΔΑ/ΙΣΡΑΗΛ: ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ
15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης. Αλλά και η Ημέρα της Νάκμπα για τον Παλαιστινιακό λαό.
Στην Ελλάδα τιμήσαμε την ημέρα αυτή με μια εκδήλωση στην Αθήνα στις 14/05/2024 με τίτλο «Ελλάδα/Ισραήλ: Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σήμερα» που συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ) και το Balkan Can Kino (BCK) και περιελάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και πάνελ ομιλιών. Προβλήθηκε σε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "Shalom - Salaam - Peace" (το σύνθημα Ειρήνη σε εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά) των Αλεξία Τσούνη, Sahar M. Vardi και Cinevangelos, στο πλαίσιο του Balkan Can Kino Pop Up Film Festival 2024-2025, το οποίο προλόγισε η Φωτεινή Στεφανή (BCK). Δείτε το τρέιλερ εδώ.
Ακολούθησε πάνελ ομιλιών με τις/τους:
- Θοδωρής Δημητρακάκης, αντιρρησίας συνείδησης από την Ελλάδα, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ)
- Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
- Daniel, αντιρρησίας συνείδησης από το Ισραήλ
- Ανδρέας Μίχος, συντονιστής του Δικτύου Αντιρρησιών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας, αντιρρησίας συνείδησης από την Ελλάδα
- Δανάη Τριάντη, μέλος του Δικτύου Αντιρρησιών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Ισραηλινό αντιρρησία συνείδησης Daniel που ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση αυτή, καθώς και τον Μοχάμεντ Ελ Σαΐντ, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος που μας τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και για την συμμετοχή σας στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. Ευχαριστούμε επίσης την Οργάνωση Γη για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.
Ευχαριστούμε τέλος τις/τους εκπροσώπους του τύπου που παρευρέθηκαν και κάλυψαν το γεγονός:
- Δημήτρης Αγγελίδης, Εφημερίδα των Συντακτών, άρθρο 13/05
- Χρύσα Λύκου, Estēlla, άρθρο 15/05
- Άννα Μαρία Μακρή, Γεωργία Κακοκέφαλου και Παναγιώτης Σωπάκης Βαλαλάκης, NotFound, podcast 15/05
- Κατερίνα Μπατζάκη, Infinitely Curious, Η Φωνή της Ελλάδας, ΕΡΤ, εκπομπή 26/05
Στις 15/05/2024 βγήκαμε στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον ΣΑΣ για μια μικρή αλλά αποκαλυπτική έρευνα για την αντίρρηση συνείδησης. Ρωτήσαμε τις/τους περαστικές/ούς αν γνωρίζουν:
1. Τι είναι ο αντιρρησίας συνείδησης;
2. Γιατί να αρνηθεί κάποιος/α να υπηρετήσει στον στρατό;
3. Τι είναι η εναλλακτική υπηρεσία;
Οι απαντήσεις θα σας εκπλήξουν. Δείτε το βίντεο με τον Νικόλα Νικολόπουλο, αντιρρησία συνείδησης και μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ), και τον Ευάγγελο Βλαχάκη, μέλος του Δικτύου Αντιρρησιών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας στο YouTube.
Στις 13/05/2024 πραγματοποιήσαμε δράση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ), με αίτημα τον τερματισμό των διώξεων και των διακρίσεων εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, τόσο στον νόμο, όσο και στην πράξη, και την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Έλα μαζί μας στο Δίκτυο Αντιρρησιών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας για να συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα για την οικουμενική αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης. Καμία και κανένας άλλη/ος φυλακισμένη/ος, διωκόμενος/η, αδικημένος/η αντιρρησίας συνείδησης σε Ελλάδα, Ισραήλ, παντού!
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αντιρρησία συνείδησης κάθε στρατεύσιµο άτοµο που για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης αρνείται να πάρει µέρος άµεσα ή έµµεσα σε πολέµους ή ένοπλες συγκρούσεις και να στρατευθεί. Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας 2023/24, στην Ελλάδα οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης συνεχίστηκαν: «Οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συλλήψεις και επανειλημμένες τιμωρίες μέσω προστίμων και δικών από στρατιωτικά δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το 2023, το 2022 απορρίφθηκε το 67% των αιτήσεων για το καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης που επικαλούνταν μη θρησκευτικούς λόγους. Ορισμένες από αυτές τις απορρίψεις που εισάγουν διακρίσεις ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ άλλες εκκρεμούσαν ενώπιον του δικαστηρίου στο τέλος του έτους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 2021 σχετικά με την υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη, η οποία διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.»
Στην Ελλάδα οι αντιρρησίες συνείδησης αντιµετωπίστηκαν µε εκτελέσεις τη δεκαετία του ’40 (εµφύλιος), µε πολυετείς φυλακίσεις και βασανιστήρια τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70 και µε συντοµότερες φυλακίσεις, πολλαπλές διώξεις, διακρίσεις και περιορισµούς των πολιτικών και ατοµικών τους δικαιωµάτων τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Ο αγώνας των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης, η συνεχής πίεση των διεθνών οργανισµών που καταδίκασαν επανειληµµένα «την πρακτική της Ελλάδος να συµπεριφέρεται στους αντιρρησίες συνείδησης σαν να είναι εγκληµατίες» και η µακροχρόνια δράση των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, επέφεραν, έστω και καθυστερηµένα, τη θέσπιση της «εναλλακτικής πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας» µε το νόµο 2510/97 που τέθηκε σε ισχύ το 1998. Φέτος, 2024, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε με αφορμή την Ημέρα της Νάκμπα: «Ο σημερινός αναγκαστικός εκτοπισμός σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και η μαζική καταστροφή της περιουσίας των πολιτών και των υποδομών στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο το τρομακτικό ιστορικό εκτοπισμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη άρνησή του να σεβαστεί το δικαίωμά τους στην επιστροφή τα τελευταία 76 χρόνια. Η ημέρα αυτή θυμάται τον εκτοπισμό περισσότερων από 800.000 Παλαιστινίων μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.» Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε με αφορμή τις δημόσιες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για να εξεταστούν οι νομικές συνέπειες της παρατεταμένης κατοχής από το Ισραήλ: «Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τη βάναυση κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία διατηρεί από το 1967. Η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ είναι η μακροβιότερη και μία από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές κατοχές στον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων. Η κατοχή έχει επίσης επιτρέψει και έχει εδραιώσει το σύστημα απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους. Η τρέχουσα σύγκρουση που μαίνεται στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι υπάρχει πραγματικός και άμεσος κίνδυνος γενοκτονίας, έχει φέρει στο προσκήνιο τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει το γεγονός ότι αφήνουμε τα διεθνή εγκλήματα του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη να συνεχίζονται ατιμώρητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.» Υπογράψτε την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία των αμάχων και να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Δανάη Τριάντη
Δίκτυο Αντιρρησιών Συνείδησης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας