Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ
Ο σημερινός αναγκαστικός εκτοπισμός σχεδόν 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και η μαζική καταστροφή της περιουσίας των πολιτών και των υποδομών στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο το τρομακτικό ιστορικό εκτοπισμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη άρνησή του να σεβαστεί το δικαίωμά τους στην επιστροφή τα τελευταία 76 χρόνια, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την Ημέρα της Νάκμπα. Η ημέρα αυτή θυμάται τον εκτοπισμό περισσότερων από 800.000 Παλαιστινίων μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τη Ράφα, στη νότια Γάζα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις του στην περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές και αποκλείοντας την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές λόγω της ανελέητης επτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Γενιές Παλαιστινίων σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη είναι βαθιά σημαδεμένες από το τραύμα του ξεριζωμού και των πολλών εκδιώξεων και χωρίς προοπτική επιστροφής στα σπίτια τους. Είναι εντελώς οδυνηρό να βλέπεις τις ανατριχιαστικές σκηνές της (καταστροφής) της Νάκμπα του 1948, όπως είναι γνωστή στους Παλαιστίνιους, να επαναλαμβάνονται καθώς στρατιές Παλαιστινίων στη Γάζα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τα πόδια σε αναζήτηση ασφάλειας ξανά και ξανά, και ο ισραηλινός στρατός και οι υποστηριζόμενοι από το κράτος έποικοι εκδιώκουν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τα σπίτια τους», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.
Γενιές Παλαιστινίων σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη είναι βαθιά σημαδεμένες από το τραύμα του ξεριζωμού και των πολλών εκδιώξεων και χωρίς προοπτική επιστροφής στα σπίτια τους.
— Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του 1947-1949, οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και στερήθηκαν τη γη τους- εκτοπίστηκαν και διώχθηκαν χωρίς να υπάρχει προοπτική επιστροφής γι' αυτούς ή τους απογόνους τους. Την ίδια μοίρα είχαν και οι πάνω από 350.000 Παλαιστίνιοι που έφυγαν λόγω του πολέμου του Ιουνίου 1967 και της κατοχής από το Ισραήλ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022 διαπίστωσε ότι η απαλλοτρίωση λόγω διακρίσεων της γης και της περιουσίας των Παλαιστινίων τους στερεί την πρόσβαση στα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής, και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ.
«Αυτή την ημέρα της Νάκμπα, η μοίρα των Παλαιστινίων είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ - στερημένοι και υποκείμενοι σε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω από μια βάναυση κατοχή - με εκείνους στη Γάζα να αντιμετωπίζουν επίσης τον άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας και να παλεύουν με την πείνα. Γι' αυτό σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να απευθύνουμε μια ηχηρή έκκληση για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι το Ισραήλ τους αρνείται αυτό το νόμιμο δικαίωμα, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, για περισσότερα από 76 χρόνια», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.
«Η επί δεκαετίες άρνηση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι μία από τις βασικές αιτίες σύγκρουσης και η κλιμάκωση της βίας τους τελευταίους επτά μήνες δείχνει ότι δεν πρέπει πλέον να παραβλέπεται. Μια βιώσιμη και δίκαιη λύση σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην επιστροφή, και να διασφαλίζει δικαιοσύνη και αποζημίωση για τα θύματα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».
Αυτή την ημέρα της Νάκμπα, η μοίρα των Παλαιστινίων είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ - στερημένοι και υποκείμενοι σε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω από μια βάναυση κατοχή - με εκείνους στη Γάζα να αντιμετωπίζουν επίσης τον άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας και να παλεύουν με την πείνα.
— Erika Guevara Rosas
Η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν καλέσει σταθερά το Ισραήλ να διευκολύνει την επιστροφή των Παλαιστινίων. Ωστόσο, παρά τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ισραήλ δεν έχει καν αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει την περαιτέρω βίαιη μεταφορά των Παλαιστινίων και να αντιστρέψει το καθεστώς του μόνιμου εκτοπισμού όλων των Παλαιστινίων, επιτρέποντας την ουσιαστική άσκηση του δικαιώματός τους στην επιστροφή. Πρέπει επίσης να υπάρξει άμεση, διαρκής κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη στη Γάζα.
«Τους τελευταίους μήνες πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Ισραήλ, έχουν αυξήσει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών αρνούμενα τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης όσων υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Όλα τα κράτη πρέπει να στηρίξουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που επιδιώκουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.
Η εργαλειοποίηση του αντισημιτισμού για την απαξίωση των διαδηλωτών ή την ποινικοποίηση της κριτικής των πολιτικών του κράτους του Ισραήλ, καθώς και ο συγκερασμός του αντισημιτισμού με την κριτική των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα προβληματικές και υπονομεύουν τις προσπάθειες των αρχών να αντιμετωπίσουν την πραγματική και διαρκή μάστιγα του αντισημιτισμού. Οι αρχές πρέπει να καθιστούν τους ανθρώπους υπεύθυνους τόσο για τα εγκλήματα μίσους όσο και για οποιαδήποτε προπαγάνδα μίσους που συνιστά υποκίνηση σε εχθρότητα, διακρίσεις ή βία, ανεξάρτητα από το αν στρέφεται κατά των Εβραίων ή κατά των Παλαιστινίων, των Μουσουλμάνων ή άλλων ομάδων.