Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της Sarah και του Seán. Όχι μόνο βασίζονται σε μια καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας κατά της λαθρεμπορίας, αλλά δεν στηρίζονται επίσης σε κανένα απολύτως στοιχείο.
ΕΛΛΑΔΑ: Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ SEÁN BINDER ΚΑΙ SARAH MARDINI
Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας θα εκδικάσει αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα που θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόθεση πλημμελημάτων κατά των εθελοντών διάσωσης προσφυγισσών/-ύγων Sarah Mardini και Seán Binder πίσω στο δικαστήριο για νέα δίκη. Ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας, η Adriana Tidona, ερευνήτρια Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Η Sarah Mardini και ο Seán Binder δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν δικαστεί για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρείχαν απλώς εθελοντικό έργο στην ελληνική ακτογραμμή, βοηθώντας προσφύγισσες/-όσφυγες και μετανάστριες/-άστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα, όταν συνελήφθησαν το 2018. Αρκετές/-οί υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν ομοίως ποινικοποίηση για το έργο τους με προσφύγισσες/-όσφυγες και μετανάστριες/-άστες, ενώ η υπόθεση αυτή έχει ήδη ανατριχιαστικό αντίκτυπο, που μπορεί να αποτρέψει και άλλα άτομα από το να κάνουν το ίδιο.
«Αυτή η έφεση απλώς παρατείνει ακόμα περισσότερο τη δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί η Sarah και ο Seán. Τα πλημμελήματα που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και πλαστογραφία που μπορούν να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 8 ετών. Επιπλέον, οι δύο ανθρωπιστές υπόκεινται σε συνεχιζόμενη έρευνα από το 2018 για αβάσιμες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Η Sarah Mardini και ο Seán Binder δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν δικαστεί για το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρείχαν απλώς εθελοντικό έργο στην ελληνική ακτογραμμή, βοηθώντας προσφύγισσες/-όσφυγες και μετανάστριες/-άστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα.
Adriana Tidona, ερευνήτρια Μετανάστευσης, Διεθνής Αμνηστία
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της Sarah και του Seán. Όχι μόνο βασίζονται σε μια καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας κατά της λαθρεμπορίας, αλλά δεν στηρίζονται επίσης σε κανένα απολύτως στοιχείο».
Ο Seán Binder δήλωσε: «Τον Ιανουάριο οι τρεις δικαστές του εφετείου και ο εισαγγελέας συμφώνησαν ότι το κατηγορητήριο εναντίον μας πρέπει να απορριφθεί. Σωστά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε δικαίωμα να μας απευθύνονται σε γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι απαραίτητο για μια δίκαιη δίκη και για ένα κράτος δικαίου. Τώρα, ένας άλλος εισαγγελέας άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης αυτής. Πλέον βρισκόμαστε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα λάβουμε δίκαιη δίκη και ότι το δικαστήριο θα επικυρώσει την απόφαση για την απόρριψη του κατηγορητηρίου εναντίον μας. Αλλά αν το Ανώτατο Δικαστήριο πάρει το μέρος του εισαγγελέα, τότε φοβόμαστε ότι στερούμαστε το δικαίωμά μας σε μια δίκαιη δίκη».
Ιστορικό
Η ακρόαση της αίτησης αναίρεσης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου 2023, αν και το δικαστήριο δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση την ίδια ημερομηνία. Η Sarah Mardini και ο Seán Binder δεν θα είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.
Τον Ιανουάριο του 2023, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου διαπίστωσε διαδικαστικά προβλήματα στη σχετική κλήτευση, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης μετάφρασης. Η απόφαση του Εφετείου είχε αποτέλεσμα την ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος και την απόρριψη της σχετικής υπόθεσης κατά της Sarah και του Seán. Τον Φεβρουάριο του 2023, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης.
Σε περίπτωση που η εισαγγελική έφεση ευδοκιμήσει, η δίκη για τα πλημμελήματα θα ξεκινήσει εκ νέου, και η παραγραφή των εν λόγω κατηγοριών θα παραταθεί κατά τρία έτη.