Εάν πρόσθετοι διάδρομοι βοήθειας είχαν ανοίξει νωρίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει από τρομακτικά επίπεδα πείνας.
ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΜΟ ΝΑ ΞΕΣΠΑ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι ενέκρινε το άνοιγμα δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής επαναλειτουργίας του περάσματος Ερέζ στη βόρεια Γάζα και του λιμανιού Ασντόντ, είναι ευπρόσδεκτη αλλά ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κλίμακας της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Το άνοιγμα πρόσθετων διαδρόμων για τη διευκόλυνση της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα είναι κάτι που ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ζητούν επανειλημμένα εδώ και μήνες. Αλλά ενώ το άνοιγμα των διαδρόμων για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα είναι απολύτως απαραίτητο, η ανακοίνωση του Ισραήλ έχει καθυστερήσει πολύ και παραμένει θλιβερά ανεπαρκής, δεδομένων των καταστροφικών επιπέδων πείνας στη Γάζα», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Πρέπει να ανοίξουν αμέσως όλοι οι διαθέσιμοι διάδρομοι βοήθειας και πρέπει να υπάρξει επειγόντως σημαντική αύξηση της βοήθειας που επιτρέπεται να περάσει από τα νότια περάσματα της Γάζας, όπου μόνο ένα κλάσμα της αναγκαίας βοήθειας και των εισαγωγών επιτρέπεται να περάσει από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Το Ισραήλ, αφού παρεμπόδισε εσκεμμένα τη βοήθεια, και τους τελευταίους έξι μήνες σκλήρυνε δραστικά τον επί 16 χρόνια ασφυκτικό αποκλεισμό προκαλώντας φρικτές συνθήκες στους αμάχους στη Γάζα, δεν μπορεί να επαινεθεί επειδή επιτέλους κατέβαλε μια ελάχιστη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που είναι υπεύθυνο για την πρόκλησή της. Εάν πρόσθετοι διάδρομοι βοήθειας είχαν ανοίξει νωρίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει από τρομακτικά επίπεδα πείνας».
Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Πάνω από 33.000 Παλαιστίνιες/-οι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ενώ τουλάχιστον 31 έχουν πεθάνει από την πείνα, 28 εκ των οποίων παιδιά.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά τα μέτρα αυτά να συνοδευτούν από άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη, και από πλήρη άρση του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, ώστε να ανακουφιστεί πραγματικά ο μαζικός πόνος. Η οργάνωση καλεί επίσης τις ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, και τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν τους αυθαίρετα κρατούμενους Παλαιστίνιους.
Η παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στις/στους Παλαιστίνιες/-ους στη Γάζα αποτελεί επίσης νομικά δεσμευτική απαίτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα διέταξε το Ισραήλ να λάβει πρόσθετα προσωρινά μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Γάζα, σε συνέχεια της απόφασής του στις 26 Ιανουαρίου. Αναγνώρισε ότι στη Γάζα η πείνα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο αλλά «εγκαθίσταται», και διέταξε το Ισραήλ να λάβει απτά μέτρα ώστε να επιτραπεί να φτάσει η επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσες/-ους την έχουν ανάγκη.
Περισσότερες/-οι από 200 εργαζόμενες/-οι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιες/-οι. Οι εργαζόμενες/-οι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να παράσχουν οριακά επαρκή επίπεδα βοήθειας, ιδίως δεδομένου ότι, με τόσο σοβαρά επίπεδα πείνας, χρειάζονται περισσότερα τρόφιμα, περισσότερο νερό και επείγουσα ιατρική περίθαλψη, εντός συνθηκών υγείας ήδη κατεστραμμένων λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς κατάπαυση του πυρός η ασφαλής και αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει σε κίνδυνο. Το τέλος του Ραμαζανιού απέχει μόλις λίγες ημέρες και τόσο το δεσμευτικό ψήφισμα ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός όσο και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου έχουν αγνοηθεί πλήρως», δήλωσε η Heba Morayef.
«Παρά τις αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις, τον φόνο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και τον άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θεώρησε σκόπιμο να ασκήσει πραγματική πίεση στο Ισραήλ μόνο αυτή την εβδομάδα. Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα ώστε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν τα δεινά και την αιματοχυσία στη Γάζα».
Προτού επιτραπεί να περάσει το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο της για να εμποδίσει ψηφίσματα που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τη μεταφορά 1.800 βομβών MK84 των 2.000 λιβρών που ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα», ενώ μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος μπορεί σύντομα να εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
«Νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητά να σταματήσουν όλες οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αντί να εγκρίνει περαιτέρω μεταφορές όπλων και να συνεχίσει να αποκομίζει κέρδη από μια κατάσταση που το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι θα μπορούσε εύλογα να ισοδυναμεί με γενοκτονία, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Heba Morayef.