ΛΙΒΥΗ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ
Τα κράτη που θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη για το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν έναν διεθνή μηχανισμό διερεύνησης ως ένα βήμα προς τη λογοδοσία όσων διέπραξαν τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Την Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, δημοσίευσε μια σημαντική έκθεση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη για την επισκόπηση του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η έκθεση καταγράφει την παγιωμένη ατιμωρησία για παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων φόνων, των βασανιστηρίων και της αυθαίρετης κράτησης, και καλεί το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να δημιουργήσει έναν διεθνή μηχανισμό διερεύνησης.
«Η κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να επιδεινώνεται, ενώ οι πολίτες επωμίζονται το βάρος των τρομακτικών εγκλημάτων που διαπράττονται από πολιτοφυλακές και ένοπλες ομάδες χωρίς να διαγράφεται κανένα τέλος στη σύγκρουση,» δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής, τα εθνικά θεσμικά όργανα της Λιβύης δεν είναι σε θέση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θέλουν να τερματίσουν την ατιμωρησία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να φέρει τους υπαίτιους ενώπιον των ευθυνών τους.»
Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη περιγράφει με λεπτομέρειες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που δέχτηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν κατά την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα και των μεταναστών/ριών που υπέστησαν βασανιστήρια. Η Ύπατη Αρμοστής ανέφερε ότι, από το 2011, δεν υπάρχει καμία καταγραφή για οποιαδήποτε δίωξη μελών στρατιωτικών ομάδων ή ένοπλων ομάδων για εγκλήματα που σχετίζονται με κακομεταχειρίσεις.
Τον Οκτώβριο του 2019, η Λιβύη εξελέγη σε τριετή θητεία ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Το αν η κυβέρνηση της Λιβύης θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας αποτελεί ένα πρόωρο τεστ στη θητεία της ως νέο μέλος. Άλλα μέλη του Συμβουλίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρέπει να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση της Λιβύης να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και να προσφέρουν πλήρη συνεργασία μόλις αυτός καθιερωθεί.
«Η σύνοδος αυτής της εβδομάδας είναι η στιγμή που τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν σοβαρά την αποστολή τους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε η Heba Morayef
Ιστορικό:
Η 43η σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πραγματοποιείται μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 20 Μαρτίου.Οι διεξοδικές έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λιβύη, που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2019, έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου, τόσο από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, όσο και από τον αυτοανακηρυγμένο Εθνικό Στρατό της Λιβύης. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία συντάχθηκε με άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε μια ανοιχτή έκκληση προς τα κράτη, καλώντας στην ενεργή υποστήριξη της δημιουργίας, από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αυτού του, απελπιστικά αναγκαίου και αναμενόμενου εδώ και καιρό, μηχανισμού διερεύνησης και λογοδοσίας.