ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ» ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οι εκκλήσεις τους προς τις Ισραηλινές αρχές να άρουν τον 11ετή παράνομο αποκλεισμό τους στη Γάζα και να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα χωριά και τις πόλεις τους, δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Al Mezan, από την έναρξη των διαδηλώσεων, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 10.000 άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 1.849 παιδιών, 424 γυναικών, 115 μελών παραϊατρικού προσωπικού και 115 δημοσιογράφων. Σχετικά με τους τραυματίες, 5.814 χτυπήθηκαν από πυρομαχικά. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας θραύσματος από χειροβομβίδα που έριξε ένας Παλαιστίνιος από τη Γάζα και ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από σφαίρα παλαιστίνιου σκοπευτή κοντά στον φράκτη που χωρίζει τη Γάζα και το Ισραήλ μακριά από τις διαμαρτυρίες.
Γιατί διαδηλώνουν οι Παλαιστίνιοι/ες;
Η φετινή χρονιά σηματοδότησε 11 χρόνια από τότε που το Ισραήλ επέβαλε χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), μεταξύ άλλων, χαρακτήρισαν την πολιτική αποκλεισμού του Ισραήλ ως «συλλογική τιμωρία» και κάλεσαν το Ισραήλ να άρει το αποκλεισμό του. Στο πλαίσιο του παράνομου αποκλεισμού του Ισραήλ, η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών περιορίζεται σημαντικά και έχει απαγορευτεί η πλειονότητα των εξαγωγών και εισαγωγών πρώτων υλών. Περνώντας μέσω του Erez Crossing, οι μόνοι/ες από τη Γάζα που μπορούν να διασχίσουν το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τον εξωτερικό κόσμο, είναι όσοι ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί «εξαιρετικές ανθρωπιστικές υποθέσεις», δηλαδή εκείνοι που έχουν σημαντικά ζητήματα υγείας και οι συνοδοί τους, καθώς και εξέχοντες επιχειρηματίες. Στο μεταξύ, από το 2013, η Αίγυπτος επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στη διέλευση της Rafah, διατηρώντας την κλειστή κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών, οι πολίτες στη λωρίδα της Γάζας, 70% των οποίων είναι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες από περιοχές που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ, υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες του παράνομου αποκλεισμού από το Ισραήλ και επιπλέον τριών πολέμων, που έχουν επίσης επιβαρύνει σημαντικά τις βασικές υποδομές, και έχουν περαιτέρω εξασθενίσει το σύστημα υγείας και οικονομίας της Γάζας. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Γάζας βρέθηκε απότομα σε ύφεση, αφήνοντας τον πληθυσμό της σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτώμενο από τη διεθνή βοήθεια. Η Γάζα έχει σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, στο 44%. Τέσσερα χρόνια μετά τη σύγκρουση του 2014, περίπου 22.000 άνθρωποι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι και χιλιάδες υποφέρουν από σημαντικά προβλήματα υγείας που απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, το Ισραήλ συχνά αρνείται ή καθυστερεί την έκδοση αδειών σε όσους αναζητούν ζωτική ιατρική περίθαλψη εκτός της Γάζας, ενώ τα νοσοκομεία εντός της Λωρίδας δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους και αντιμετωπίζουν χρόνια έλλειψη καυσίμων, ηλεκτρισμού και ιατρικών προμηθειών που προκαλούνται κυρίως από τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν για να απαιτήσουν το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων παλαιστινίων προσφύγων στα χωριά και τις πόλεις τους στο σημερινό Ισραήλ και να ζητήσουν τον τερματισμό του αποκλεισμού από το Ισραήλ. Κορυφώθηκαν στις 14 Μαΐου, την ημέρα όπου η Αμερικανική Πρεσβεία μετακινήθηκε από το Tel Aviv στην Ιερουσαλήμ και την παραμονή της 70ης επετείου της Nakba, που οι Παλαιστίνιοι μνημονεύουν τον εκτοπισμό και την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων το 1948-9 κατά τη διάρκεια του πολέμου μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Εκείνη την ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 59 Παλαιστίνιους, σε ένα τρομακτικό παράδειγμα χρήσης υπερβολικής βίας και πυρομαχικών εναντίον διαδηλωτών που δεν αποτελούσαν καμία επικείμενη απειλή.
Οι διοργανωτές/τριες της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι διαμαρτυρίες προορίζονται να είναι ειρηνικές και έχουν εμπλέξει σε μεγάλο βαθμό διαδηλωτές/τριες που διαμαρτύρονται κοντά στο φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Παρά ταύτα, ο Ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του – παρατάσσοντας τανκς, στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων σκοπευτών, κατά μήκος του φράγματος της Γάζας / Ισραήλ - και έδωσε εντολές να πυροβολείται οποιοσδήποτε βρίσκεται μερικά μέτρα από το φράχτη.
Ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες μορφές βίας, μεταξύ άλλων με την καύση ελαστικών, την εκτόξευση εμπρηστικών χαρταετών ή τη ρίψη λίθων και μολότοφ προς τους ισραηλινούς στρατιώτες, τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία και Παλαιστινιακές και Ισραηλινές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων, δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν άοπλους διαδηλωτές/τριες, παρευρισκόμενους, δημοσιογράφους και ιατρικό προσωπικό περίπου 150-400 μέτρα από το φράχτη, όπου δεν αποτελούσαν απειλή.
Η φύση των τραυματισμών
Οι καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των πολιτών στη Γάζα δεν πρέπει να υπολογίζονται μόνο με βάση τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων αλλά και με βάση τον αριθμό των τραυματισμένων. Οι γιατροί στη Γάζα δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλοί από τους σοβαρούς τραυματισμούς που έχουν δει είναι στα κάτω άκρα, συμπεριλαμβανομένων των γόνατων, τα οποία είναι τυπικά τραύματα πολέμου που είχαν να παρατηρήσουν από τη σύγκρουση στη Γάζα το 2014. Πολλοί/ες έχουν υποστεί ακραίες βλάβες στα οστά και τους ιστούς, καθώς και μεγάλα τραύματα εξόδου που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 χιλιοστών, και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιπλοκές, μολύνσεις και κάποια μορφή σωματικής αναπηρίας, όπως παράλυση ή ακρωτηριασμό. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια των έξι μηνών διαδηλώσεων, τουλάχιστον 76 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν ακρωτηριαστεί, στα κάτω ή τα άνω άκρα τους. Οι αναφορές για τον υψηλό αριθμό τραυματισμών στα γόνατα, που αυξάνουν την πιθανότητα θρυμματισμού της σφαίρας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Εάν είναι αλήθεια, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπίμως σκοπεύει να προκαλέσει τραυματισμούς που θα μεταβάλλουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες καθώς και με εγκληματολόγο παθολογοανατόμο που εξέτασε φωτογραφίες τραυματισμών που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, πολλές από τις πληγές που παρατηρήθηκαν από τους γιατρούς στη Γάζα είναι παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από τα υψηλής ταχύτητας Ισραηλινά όπλα Tavor, που χρησιμοποιούν στρατιωτικά πυρομαχικά 5,56 χιλιοστών. Άλλες πληγές φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πυρομαχικών ελεύθερων σκοπευτών M24 Remington, που κατασκευάζονται από την Αμερική και ρίχνουν πυρομαχικά 7.62 χιλιοστών, τα οποία αναπτύσσονται σαν μανιτάρια μέσα στο σώμα.
Η φύση αυτών των τραυματισμών δείχνει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν στρατιωτικά όπλα υψηλής ταχύτητας με σκοπό να προκαλέσουν τη μέγιστη βλάβη στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές/τριες που δεν αποτελούν άμεση απειλή γι’ αυτούς. Αυτές οι, όπως φαίνεται, σκόπιμες προσπάθειες να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν είναι βαθύτατα ανησυχητικές, και φυσικά εντελώς παράνομες. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να συνιστούν σκόπιμη δολοφονία, σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και εγκλήματα πολέμου.
Ο Alaa al-Dali, 21 ετών, είναι ένας ποδηλάτης που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», ο οποίος έχασε στη συνέχεια το δεξί του πόδι. Ο Alaa προπονούνταν ως ποδηλάτης τα τελευταία έξι χρόνια. Το όνειρό του είναι να φύγει από τη Γάζα για να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να παρευρεθεί στους Ασιατικούς Αγώνες και να σηκώσει την παλαιστινιακή σημαία.
Παραϊατρικό προσωπικό
Τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί την ώρα που εργάζονταν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τουλάχιστον 115 άτομα παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού έχουν τραυματιστεί από πυρομαχικά ή από εισπνοή δακρυγόνων αερίων.
Την 1η Ιουνίου, η 21χρονη Razan al-Najjar, παλαιστίνια διασώστρια, πυροβολήθηκε στο στήθος και σκοτώθηκε από σφαίρα Ισραηλινού σκοπευτή, παρέχοντας πρώτες βοήθειες σε τραυματίες διαδηλωτές στο φράχτη της Γάζας / Ισραήλ ανατολικά του Khan Younis, στη νότια Γάζα. Η Razan φορούσε τη λευκή της ποδιά, που την καθιστούσε σαφώς αναγνωρίσιμη ως ιατρό.
Στις 10 Αυγούστου, Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν με πυρομαχικά εναντίον των διαδηλωτών ανατολικά της Rafah, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν εθελοντή νοσηλευτή. τον Abdallah Sabri al-Qatati, 22 ετών, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ ήταν περίπου 100 μέτρα μακριά από το φράχτη. Δηλώθηκε νεκρός στο νοσοκομείο σε λιγότερο από μία ώρα αφού πυροβολήθηκε.
Παιδιά
Σύμφωνα με τοπικές παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, τουλάχιστον 31 παιδιά σκοτώθηκαν καθώς διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών των διαδηλώσεων.
Αρκετά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι οι άοπλοι διαδηλωτές - άντρες, γυναίκες και παιδιά - πυροβολούνται από τον ισραηλινό στρατό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, ενώ κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία ή έτρεχαν μακριά από το φράχτη. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον ο Ahmed Masabah Abu Tuyur, ηλικίας 16 ετών, που πυροβολήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου καθώς κουνούσε τα χέρια του σε μεγάλη απόσταση από το φράχτη της Γάζας / Ισραήλ, ανατολικά της Rafah. Πυροβολήθηκε στο στήθος και πέθανε. Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ο 12χρονος Shadi Abdul Aal σκοτώθηκε επίσης από πυροβολισμό στο κεφάλι.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, ο Μωάμεθ Ναϊύφ αλ-Χουμ, 14 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρομαχικά, που τον χτύπησαν από πίσω στο στέρνο, ανατολικά του προσφυγικού στρατοπέδου al-Boreij, ενώ συμμετείχε στην 27η διαδήλωση της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής».
Την ίδια μέρα, ο Nasser Azmi Mosbeh, 12 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρομαχικά στο ανατολικό Khan Younis. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας όπου δηλώθηκε νεκρός μια ώρα αργότερα. Ο Nasser συμμετείχε στις διαδηλώσεις της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» από τότε που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου. Και οι δύο αδελφές του είναι εθελόντριες νοσοκόμες στο Khan Younis και ήταν συνεργάτριες του Razan al-Najjar.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τη μητέρα του Nasser, η οποία είπε: «Θα ήθελα να θρηνήσω, αλλά θα ξέρω για πάντα ότι ο Nasser σκοτώθηκε άδικα. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Εάν όχι, ποιος θα σταματήσει τη δολοφονία άλλων παιδιών; Πώς μπορεί αυτό να σταματήσει;»
Ο Nasser Azmi Mosbeh, 12 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρομαχικά στο ανατολικό Khan Younis.
Γυναίκες
Μια γυναίκα έχει σκοτωθεί και τουλάχιστον 424 έχουν υποστεί τραυματισμούς από πυρομαχικά και από εισπνοή δακρυγόνων από τις 30 Μαρτίου.
Η Asmaa Abu Daqqa, 24 ετών, παλαιστίνια μητέρα τριών παιδιών, τραυματίστηκε από πυρομαχικά των Ισραηλινών δυνάμεων όταν πλησίασε το φράχτη της Γάζας / Ισραήλ κοντά στον Khan Younis για να βοηθήσει ένα νεαρό κορίτσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στις 14 Μαΐου. Η σφαίρα που τραυμάτισε την Asmaa εισήλθε και βγήκε από το δεξί πόδι της, προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα και κατέστρεψε επίσης τα αιμοφόρα αγγεία.
«Μέρα με τη μέρα, τα αποτελέσματα της πολιορκίας που επιβλήθηκε στη Γάζα αυξάνονται. Στα τελευταία 11 χρόνια του αποκλεισμού έχασα το μέλλον μου: ήμουν 18 ετών όταν άρχισε η πολιορκία, πέρασα τα νεανικά μου χρόνια υπό αποκλεισμό και περιορισμούς. Ως παλαιστίνια γυναίκα, έχω το δικαίωμα να συμμετέχω σε διαδηλώσεις για να αποδείξω στον κόσμο ότι υπάρχω. Και όπως κάθε ένας από σας ζει ευτυχισμένα και ειρηνικά, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να ζήσουμε. Αρκετά, έχουμε αγανακτήσει», είπε η Asmaa Abu Daqqa στη Διεθνή Αμνηστία.
Δημοσιογράφοι
Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, παρά το γεγονός ότι φορούσαν προστατευτικά γιλέκα τα οποία τους έκαναν σαφέστατα αναγνωρίσιμους ως μέλη του Τύπου, ενώ τουλάχιστον 115 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τους έξι μήνες διαδηλώσεων.
Σε μια περίπτωση που τεκμηριώνει η Διεθνής Αμνηστία, ο 20χρονος δημοσιογράφος Yousef al-Kronz πυροβολήθηκε από ισραηλινή σφαίρα ελεύθερων σκοπευτών που διείσδυσε και στα δύο του πόδια, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις ανατολικά του προσφυγικού στρατοπέδου Al-Boreij. Ο Yousef ακρωτηριάστηκε στο αριστερό του πόδι, αφού οι ισραηλινές αρχές του αρνήθηκαν να μεταβεί στη Ramallah στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Επιτράπηκε τελικά να φύγει για εγχείρηση για να σώσει το άλλο πόδι του, μετά από νομική παρέμβαση ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν κάτι περισσότερο από εφιάλτης. Δεν θα είχα φανταστεί ποτέ ότι θα έβλεπα ανθρώπους να γίνονται κομμάτια. Κάθε φορά που πήγαινα στη δουλειά, σφαίρες πετούσαν πάνω από το κεφάλι μου και πάθαινα ασφυξία από τα δακρυγόνα. Κάθε φορά, προσευχόμουν να επιστρέψω στο σπίτι ασφαλής στην οικογένεια και τους φίλους μου. Παρά τον όλο κίνδυνο, αυτό που μας έκανε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις διαδηλώσεις ήταν η ανάγκη να δείξουμε στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι/ες έχουν το δικαίωμα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή», δήλωσε η 23χρονη παλαιστίνια δημοσιογράφος Hind Khoudary στη Διεθνή Αμνηστία.
Ενωθείτε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που στέκονται μαζί με τους παγιδευμένους Παλαιστίνιους/ες στη Γάζα
Πείτε στο Ισραήλ να άρει τον 11ετή αποκλεισμό στη Γάζα