ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίστε ΝΑΙ στην ψηφοφορία στις 12 Σεπτεμβρίου - Αναλάβετε δράση για την Ουγγαρία
Αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου Jean-Claude Juncker στις 12 Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι/ες με μια ιστορική επιλογή: είτε θα αντιμετωπίσουν τον εκτροχιασμό της Ουγγαρίας από το δρόμο του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με βάση τα οποία έχουν επιλέξει να συμπορευθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απομακρυνθεί από αυτή την πορεία με τα κράτη μέλη να παραβιάζουν ανοιχτά τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.
Μαζί με την οργάνωση Human Rights Watch, το Ινστιτούτο Open Society European Policy και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Ουγγαρίας και της Ευρώπης, καλούμε τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να υποστηρίξουν αυτές τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Οι ευρωβουλευτές και οι ευρωβουλεύτριες θα ψηφίσουν στη σύνοδο της ολομέλειας υπέρ της υποστήριξης ή της απόρριψης μιας κρίσιμης έκθεσης για την Ουγγαρία, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται σε «ξεκάθαρο κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ.
Το συμπέρασμα αυτό δεν αποτελεί κάποια επιφανειακή έκφραση ανησυχίας: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Και καλεί τους ευρωβουλευτές και τις ευρωβουλεύτριες να κάνουν το σημαντικότερο καθήκον τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι, στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων στην Ουγγαρία και αλλού στην ΕΕ: Να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου.
Εάν εγκριθεί με την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων, η ψηφοφορία αυτή ενεργοποιεί άμεσα το άρθρο 7.1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ), καλώντας το Συμβούλιο να καταστήσει σαφές στην ουγγρική κυβέρνηση ότι οι αδικαιολόγητες ενέργειές της δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.
Η κατάσταση στην Ουγγαρία είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί την εξαιρετική χρήση του άρθρου 7.1 της ΣΕΕ, το οποίο είναι το μόνο μέτρο που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει άμεσα από την Ουγγαρία να σεβαστεί τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Το άρθρο αυτό επιτρέπει επίσης μια ευρύτερη διαβούλευση πάνω στις πολυάριθμες ανησυχίες, σε αντίθεση με τις διαρκείς προσφυγές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε φορά που οι αρχές στην Ουγγαρία επιλέγουν να αγνοούν το δίκαιο της ΕΕ, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι κυνηγητού.
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει αμέτρητους λόγους ανησυχίας. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με τη λειτουργία του συνταγματικού συστήματος της χώρας, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων, τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και μεταναστριών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και πολλά άλλα.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 περιγράφεται συχνά ως πυρηνική επιλογή, επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, αν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θεωρηθεί, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι παραβιάζει διαρκώς τις ιδρυτικές αρχές τις ΕΕ.
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ως άμεση συνέπεια. Ούτε χρειάζεται να είναι οπωσδήποτε η έκβαση του τέλους της διαδικασίας. Σημαίνει όμως, ότι η ΕΕ χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους μηχανισμούς για να υποστηρίξει τις θεμελιώδεις αρχές της, και θέτει την ανησυχητική κατάσταση στην Ουγγαρία στην καρδιά της ατζέντας των κρατών-μελών, εκεί που πρέπει επειγόντως να βρεθεί.
Οι διαφορετικές πιθανές εκβάσεις, από τη στιγμή που θα βρεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου, κυμαίνονται στην πραγματικότητα από μια απλή επίπληξη στην ουγγρική κυβέρνηση, μέχρι σοβαρές προειδοποιήσεις και τελικά κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ενεργοποίηση του άρθρου 7.1 θα εξασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μια κρίσιμη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία οφείλει να οδηγήσει σε αυστηρές συστάσεις εκ μέρους του Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τις ουγγρικές αρχές να αλλάξουν την πορεία τους, επιστρέφοντας στην κοινή πορεία της ΕΕ.
Το τι θα ακολουθήσει εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 7.1 είναι συνεπώς ανοικτό, είναι όμως βέβαιες οι ευθύνες των ευρωβουλευτών που θα επιλέξουν να δώσουν προτεραιότητα στο βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος έναντι μιας προσέγγισης βασισμένης στις θεμελιώδεις αξίες.
Εάν οι ευρωβουλευτές και οι ευρωβουλεύτριες δεν πάρουν θέση, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί σκληρά, και τα οποία εγγυώνται τα θεμελιώδη κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουν να καταπατώνται συστηματικά από τις αρχές στη Βουδαπέστη, στην κυνική μάχη που έχουν εξαπολύσει εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων, μεταναστών και μεταναστριών, φανταστικών εχθρών και φωνών που ασκούν κριτική. Με αυτόν τον τρόπο, οι ξενοφοβικοί και οι λαϊκιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ενθαρρυνθούν για την αποφασιστική συνέχιση της πολιτικής τους, μια πολιτική φόβου και μίσους, αγνοώντας τις αντιτιθέμενες φωνές, καθώς θα γνωρίζουν ότι μπορούν να ξεγλιστρήσουν χωρίς συνέπειες.
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας περιορίζει με γρήγορους ρυθμούς τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα, μέσω πολυάριθμων αποκαλούμενων «μεταρρυθμίσεων». Έχουν υποβαθμιστεί δραματικά, τόσο η δυνατότητα του συνταγματικού δικαστηρίου να κρατάει την κυβέρνηση υπόλογη, όσο και η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα που λαμβάνουν κονδύλια από το εξωτερικό, έχουν στοχοποιηθεί με αυθαίρετα κατασταλτικά μέτρα, ο πλουραλισμός των μέσων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η δυνατότητα των πολιτών να διαμαρτύρονται έχει περιοριστεί.
Η πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουγγαρία καταγράφει την σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την αδικαιολόγητη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών και μεταναστριών, και τις επιθέσεις ενάντια στα πανεπιστήμια και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση.
Μετά τις ουγγρικές κοινοβουλευτικές εκλογές την περασμένη άνοιξη, το κυβερνών κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας αναβάθμισε την εκστρατεία του κατά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις επιθέσεις του στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς έλαβε ώθηση από μία σημαντική πλειοψηφία στο ουγγρικό κοινοβούλιο, καθώς και από την σχεδόν πλήρη σιγή των συναδέλφων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των αρχηγών των κυβερνήσεων άλλων χωρών της ΕΕ.
Η πραγματικότητα αυτή κορυφώθηκε πρόσφατα με την υιοθέτηση νόμων που ποινικοποιούν το έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστών και δικηγόρων, σχετικά με την μετανάστευση. Οι νόμοι αυτοί θα μπορούσαν να στερήσουν από τους οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους.
Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους ευρωβουλευτές και τις ευρωβουλεύτριες, καθώς πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ΕΕ, πολλά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τις οποίες το Fidesz προσπαθεί τόσο σκληρά να υπονομεύσει, έχουν μελετήσει εξονυχιστικά και στρέφουν επανειλημμένα την προσοχή σε αυτές τις απαράδεκτες υπαναχωρήσεις σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι πλέον στιγμή για διερωτήσεις και καλοπιάσματα. Έφτασε ο καιρός να δράσουμε.
Για τους ευρωβουλευτές και τις ευρωβουλεύτριες, αποτελεί ασυγχώρητο λάθος να μην αναλάβουν ενεργητική δράση, ενώ είναι μάρτυρες του τι συμβαίνει στην Ουγγαρία.
Πώς θα μοιάζει το μέλλον της Ευρώπης, εάν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας δεν υψώσουν το ανάστημά τους ώστε να υποστηρίξουν τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;