ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ
Ο θείος Pabai και ο θείος Paul προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης για να προστατεύσουν την πατρίδα τους, τον πολιτισμό τους και την κοινότητά τους από την κλιματική αλλαγή. Υπογράψτε την έκκληση και καλέστε τον Αυστραλό πρωθυπουργό να αναλάβει επειγόντως δράση για το κλίμα.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο θείος Pabai και ο θείος Paul είναι ηγέτες των ιθαγενών του έθνους Γκούντα Μαλούιλιγκαλ στο Τόρες Στρέιτ, στο βορειότερο τμήμα της Αυστραλίας. Οι πρόγονοί τους ζούσαν στα νησιά για χιλιάδες χρόνια.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο τρόπος ζωής τους, τα συστήματα παραδοσιακής γνώσης, οι πολιτιστικές πρακτικές και οι πνευματικές συνδέσεις που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά ενδέχεται να καταστραφούν. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί κάθε χρόνο περισσότερες καταστροφές, διαβρώνοντας τις παραλίες, καταστρέφοντας ιερούς πολιτιστικούς χώρους και νεκροταφεία όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, καταστρέφοντας τους λαχανόκηπους και απειλώντας τις υποδομές των νησιών.
Ο θείος Pabai και ο θείος Paul απευθύνθηκαν στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την πρόληψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα την καταστροφή των εδαφών και του πολιτισμού τους.
Αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, πολλοί κάτοικοι των Νησιών Τόρες Στρέιτ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς μεγάλες περιοχές θα καταστούν μη κατοικήσιμες. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τις κοινότητες. Όπως λέει ο θείος Pabai: «Γεννηθήκαμε σε αυτά τα νησιά, είναι οι μητέρες μας, οι ταυτότητές μας, αυτό που είμαστε. Για χιλιάδες χρόνια, οι πολεμίστριες οικογένειές μας πάλεψαν με οποιονδήποτε προσπαθούσε να μας πάρει τις πατρίδες μας. Αλλά τώρα, θα μπορούσαμε να χάσουμε τη μάχη λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;
Υπογράψτε την έκκληση και απαιτήστε την προστασία των δικαιωμάτων των κοινοτήτων των Πρώτων Εθνών στο Τόρες Στρέιτ, μέσω της ταχείας μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συμφωνία με την παγκόσμια δέσμευση για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5ºC, όπως αποτυπώνεται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες.