ΜΑΛΤΑ: ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΟΙΑ
*ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020: Επιτράπηκε τελικά στους αιτούντες/ούσες άσυλο που βρίσκονταν στα τέσσερα πλοία, να αποβιβαστούν στη Μάλτα, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου. Οι περίπου 425 αιτούντες/ούσες άσυλο είχαν μεταφερθεί στα φέρι-μποτ μετά τη διάσωσή τους στην κεντρική Μεσόγειο. Η αποβίβασή τους στη Μάλτα τερματίζει επιτέλους την αυθαίρετη και αορίστου χρόνου κράτησή τους στα πλοία, η οποία, για κάποιους/ες από αυτούς/ες, κράτησε πάνω από ένα μήνα.
Για τον λόγο αυτό, η παρούσα Επείγουσα Δράση κλείνει, και δε χρειάζεται καμία περαιτέρω δράση. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους και όλες όσες υπέγραψαν και έστειλαν επιστολή.
*ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 29 ΜΑΙΟΥ 2020
Από τον Απρίλιο, οι αρχές της Μάλτας έχουν μεταφέρει αιτούντες/ούσες άσυλο που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο σε ιδιωτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται για παράκτιο τουρισμό, και, υπό το πρόσχημα του κορονοϊού, τους κρατούν για μέρες σε αυτά τα φεριμπότ στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Η κατάσταση στα πλοία γίνεται αφόρητη καθώς τα σκάφη δεν προορίζονται για διαμονές μεγάλης διάρκειας. Οι αρχές της Μάλτας πρέπει να τερματίσουν την αυθαίρετη κράτησή τους και να τους/τις αποβιβάσουν αμέσως στη Μάλτα, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υποδοχή.
Λάβετε δράση: Στείλτε μια επιστολή στον πρωθυπουργό της Μάλτας, Dr Robert Abela
Περισσότερες πληροφορίες
Τον Απρίλιο του 2020, η Μάλτα χρησιμοποίησε τον κορονοϊό για να δικαιολογήσει την απόφαση να μην επιτρέψει την αποβίβαση ατόμων που διασώθηκαν στη θάλασσα στη Μάλτα. Αυτό έρχεται ως συνέχεια περιστατικών στα οποία τα πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν μείνει χωρίς επίβλεψη στη θάλασσα για μέρες, και ένα περιστατικό όπου η Μάλτα σύμφωνα με πληροφορίες ανέθεσε σε ιδιωτικά σκάφη να σώσουν ανθρώπους στη θάλασσα και στη συνέχεια να τα αποβιβάσουν στη Λιβύη. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλέον αντικείμενο ποινικής έρευνας στη Μάλτα, εμπλέκοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι επαναπροωθήσεις προς τη Λιβύη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.
Αποφασισμένη να αποτρέψει περαιτέρω αποβιβάσεις στη χώρα, η κυβέρνηση της Μάλτας έχει επίσης στραφεί στη χρήση ιδιωτικών σκαφών, που ανήκουν στην εταιρεία Captain Morgan και χρησιμοποιούνται συνήθως για καθημερινές κρουαζιέρες κατά μήκος των ακτών της Μάλτας, για να κρατούν τους ανθρώπους που σώζονται στη θάλασσα υπό τον συντονισμό της. Από τις 28 Μαΐου, περίπου 425 άτομα που διασώθηκαν στη θάλασσα σε τρία ξεχωριστά περιστατικά στις 29 Απριλίου και στις 7, 22, 25 και 27 Μαΐου βρίσκονται σε τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.
Μια ομάδα 57 ανδρών, που διασώθηκαν στις 29 Απριλίου από ένα αλιευτικό σκάφος, μεταφέρθηκαν την επόμενη μέρα στο Europa II. Δύο άλλες ομάδες, 45 και 78 ατόμων αντίστοιχα, διασώθηκαν στις 7 Μαΐου με ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας και ένα αλιευτικό σκάφος: ενώ οι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων 18 γυναικών και παιδιών, από αυτές τις ομάδες επετράπη να αποβιβαστούν στη Μάλτα, τα υπόλοιπα 105 άτομα μεταφέρθηκαν πρώτα στο φεριμπότ Bahari και μετά, στις 15 Μαΐου, στο φεριμπότ Atlantis. Οι άνθρωποι στα δύο κρουαζιερόπλοια, τα οποία είναι σκάφη αναψυχής που δεν έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν διαμονή μεγάλης διάρκειας, έχουν μείνει εκεί από τότε. Οι αρχές της Μάλτας παρείχαν στρώματα και τρόφιμα και αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί τεστ για κρούσματα κορονοϊού. Ωστόσο, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των τοπικών ΜΚΟ δείχνουν ότι η κατάσταση των ατόμων που βρίσκονται επί του σκάφους είναι ακατάλληλη και οδηγεί σε αυξανόμενη αγωνία, κατάθλιψη και άγχος, με αναφορές ότι μερικοί άνθρωποι έχουν προβεί σε απεργία πείνας και άλλοι/ες έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν.
Πιο πρόσφατα, στις 22 Μαϊου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας διέσωσαν 140 ανθρώπους σε δυο ξεχωριστές επιχειρήσεις. Η Μαλτέζικη κυβέρνηση ναύλωσε ξανά το πλοίο Bahari, και μετέφερε τους ανθρώπους που διασώθηκαν στο φεριμπότ, με εξαίρεση 19 ατόμων συμπεριλαμβανομένωνπαιδιών και εγκύων, που μεταφέρθηκαν στη στεριά για ανθρωπιστικούς λόγους. Στις 25 Μαϊου, μια άλλη ομάδα 90 ατόμων διασώθηκε από ένα πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας που έκανε περιπολία, και μεταφέρθηκαν στα φεριμπότ την επόμενη μέρα. Στις 26 Μαϊου, οκτώ παιδιά και 18 γυναίκες επιτράπηκε να αποβιβαστούν στη Μάλτα. Μετά τη διάσωση μιας ακόμα ομάδας 75 ατόμων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας στις 27 Μαϊου, η κυβέρνηση της Μάλτας αποφάσισε να ναυλώσει ένα τέταρτο σκάφος, το Jade, ιδιοκτησίας Supreme Cruises.
Από τις 28 Μαϊου, περίπου 425 άτομα παραμένουν σε κράτηση μακριά από την ακτή σε τέσσερα σκάφη. Ενώ οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο εάν το θέλουν, η κυβέρνηση της Μάλτας δεν έχει επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να τους επισκεφθεί. Η Υπηρεσία της Μάλτας για τη Διαβίωση των Αιτούντων/ουσών Άσυλο επίσης δεν έχει πρόσβαση, σύμφωνα με αναφορές. Οι άνθρωποι στα πλοία δεν έχουν πρόσβαση στον έξω κόσμο, σε γιατρούς ή δικηγόρους της επιλογής τους. Είναι αδύνατο να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό τους και τις ταυτότητές τους. Παρά το γεγονός ότι οι αρχές της Μάλτας έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορονοϊού για να δικαιολογήσουν την απόφαση να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας, προφανώς δεν χρησιμοποιούν την κράτηση προσφύγων και μεταναστών/τριών σε ιδιωτικά σκάφη έξω από τα χωρικά ύδατα ως μέτρο εγκλεισμού. Δεν υπάρχει ενημέρωση για ημερομηνία λήξης της κράτησής τους και η Μάλτα έχει ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση της Μάλτας δεν έχει αποσαφηνίσει τους συγκεκριμένους λόγους και τη νομική βάση για τέτοια μέτρα, πέρα από τις γενικές αναφορές σε μια δήθεν αδυναμία της χώρας να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Αντίθετα, απείλησε να μην επιτρέψει στους ανθρώπους να αποβιβαστούν έως ότου προσφερθούν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να τους βοηθήσουν. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να παραβιάζουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου και το δικαίωμα στην ελευθερία των προσφύγων και των μεταναστών που πλήττονται. Ενδέχεται να είναι αναγκαία κάποια μέτρα που περιορίζουν ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πρέπει να ορίζονται από το νόμο και να είναι αναλογικά και απαραίτητα για την επίτευξη ενός νόμιμου στόχου. Επιπλέον, πρέπει να σέβονται την αρχή της μη επαναπροώθησης και άλλων δεσμευτικών υποχρεώσεων βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αίτησης ασύλου.
Η Μάλτα έχει μεγάλο ιστορικό παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά των προσφύγων, των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/τριών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα με πλοίο από τη Βόρεια Αφρική. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αυθαίρετης κράτησης για άτομα που έχουν φτάσει στη Μάλτα. Η Μάλτα έχει επίσης αποφύγει την ευθύνη για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν να πνιγούν στην κεντρική Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια, η Μάλτα έχει υποστηρίξει ενεργά τις πολιτικές της ΕΕ που αποσκοπούν στην εξωτερική ανάθεση της ευθύνης στη Λιβύη για την αναζήτηση και τη διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο, ακόμη και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι που ανακόπηκαν από τις αρχές της Λιβύης να αποβιβαστούν στη Λιβύη και να κρατηθούν αυθαίρετα σε κέντρα όπου αντιμετωπίζουν φρικτές συνθήκες και τον κίνδυνο βασανιστηρίων. Ενώ τέτοιες ενέργειες έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο και φτάνουν στην Ευρώπη με πλοίο, πάνω από 3.400 άτομα έφτασαν στη Μάλτα δια θαλάσσης το 2019 και πάνω από 1.200 μέχρι σήμερα το 2020.
Υπογράφοντας την έκκληση, θα σταλεί αυτόματα η παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό της Μάλτας στα αγγλικά:
Στοιχεία επικοινωνίας: Dr Robert Abela MP, Prime Minister, Office of the Prime Minister, Auberge de Castille, Valletta VLT 1061, Email:robert.abela@gov.mt, Twitter: @RobertAbela_MT
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας γράφω για να εκφράσω τη σοβαρή μου ανησυχία για την κατάσταση των αιτούντων/ουσών άσυλο που κρατούνται αυτή τη στιγμή από τις αρχές της Μάλτας σε ιδιωτικά πλοία κοντά στη Μάλτα.
Από τον Απρίλιο, η κυβέρνησή σας έχει μεταφέρει ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα σε ιδιωτικά σκάφη που ναυλώθηκαν από τη Μάλτα και τοποθετήθηκαν λίγο έξω από τα ύδατα της Μάλτας. Η κυβέρνηση της Μάλτας τους/τις άφησε στη θάλασσα από τότε, χωρίς να υποδεικνύει πότε θα αποβιβαστούν και, αντίθετα, χρησιμοποιούν τον πόνο τους για να εξαναγκάσουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τους βοηθήσουν και να τους/τις μετεγκαταστήσουν.
Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κράτηση ανθρώπων για εβδομάδες χωρίς νομική βάση και σε ακατάλληλες συνθήκες. Τα φεριμπότ δεν είναι κατάλληλα για διαμονή μεγάλης διάρκειας, ούτε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα. Η ανάγκη αποφυγής της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία για την επιβολή περιττών, απάνθρωπων και διακριτικών μέτρων κατά τραυματισμένων ανθρώπων, όπως είναι η άρνηση της αποβίβασής τους.
Σας καλώ λοιπόν να σταματήσετε αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττετε εναντίον των ανθρώπων που κρατούνται σε φέριμποτ, διατάζοντας την άμεση αποβίβασή τους και τη μεταφορά τους σε ανοιχτές δομές όπου μπορούν να λάβουν επαρκή βοήθεια και, εάν το επιθυμούν, να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.
Με εκτίμηση,
ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ: Αγγλικά ή Μαλτέζικα. Μπορείτε επίσης να γράψετε στη δική σας γλώσσα.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ ΕΩΣ: 9 Ιουλίου 2020. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα εάν επιθυμείτε να στείλετε έκκληση μετά την προθεσμία.