ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθώς ο καιρός χειροτερεύει, χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες όταν φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου μετά από επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια. Επίσης, κινδυνεύουν από τη βία της αστυνομίας και μελών ακροδεξιών ομάδων.
Χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, αναγκάζονται να περιμένουν μέρες για να καταγραφούν από την ελληνική αστυνομία, με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε στέγη, τροφή, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική περίθαλψη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου μετά από επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια. Καθώς ο καιρός χειροτερεύει, αναγκάζονται να κοιμούνται υπαίθρια ή σε ακατάλληλες συνθήκες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και παραπέρα.
Οι υπερφορτωμένες και υπο-χρηματοδοτημένες ακτοφυλακή, αστυνομία και τοπικές αρχές αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά - περισσότερα από 619,101 άτομα από την αρχή του 2015. Μια συνολική έλλειψη συντονισμού και σε κάποιες περιπτώσεις, μη συνεργάσιμες τοπικές αρχές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Κάτοικοι των νησιών, εθελοντές και εθελόντριες, ΜΚΟ και οργανώσεις παροχής βοήθειας αγωνίζονται για να καλύψουν το τεράστιο κενό στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο.
Στη Λέσβο, το νησί με το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων - 353,145 άτομα έως τις 4 Νοεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε έως και 4,000 άτομα, ανάμεσα τους παιδιά και έγκυες γυναίκες, να είναι εκτεθειμένα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για μέρες, καθώς περίμεναν να καταγραφούν από την αστυνομία. Οι πρόσφυγες κοιμούνται υπαίθρια ή σε ακατάλληλες συνθήκες σε άτυπες κατασκηνώσεις στη Μόρια και το Καρά Τεπέ όπου οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Σε άλλα νησιά, όπως στη Χίο και στην Κω, η έλλειψη δομών υποδοχής σημαίνει πως πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα σε σκηνές σε μέρη όπως πάρκα και λιμάνια, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές υποδομές. «Όλοι είναι βρεγμένοι…σε σοκ και τρέμουν», είπε ένας από τους εθελοντές που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες που οι τοπικές, κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές αποτυγχάνουν να καλύψουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ΜΑΤ φέρεται να χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, να χτύπησαν και να κλώτσησαν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Μόρια της Λέσβου. Το Σεπτέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε μια ομάδα 15 με 25 ανθρώπων που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Κω.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στα νησιά.