ΣΥΡΙΑ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Αυγούστου 2011
Συρία: Αποκάλυψη μεγάλου κύματος θανάτων κατά την κράτηση
Τουλάχιστον 88 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει κατά την κράτηση, στη Συρία, κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης αιματηρής καταστολής των διαμαρτυριών υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αποκαλύπτει σήμερα νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η έκθεση «Θανάσιμη κράτηση: Θάνατοι κατά την κράτηση, εν μέσω λαϊκής διαμαρτυρίας στη Συρία» τεκμηρίωσε θανάτους κατά την κράτηση, από τον Απρίλιο μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, μετά από σαρωτικές συλλήψεις.
Οι 88 αυτοί θάνατοι δείχνουν σημαντική κλιμάκωση του αριθμού των θανάτων που ακολούθησαν τις συλλήψεις στη Συρία. Τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσημα καταγράψει ότι, κάθε χρόνο, στη Συρία, πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά την κράτηση.
«Αυτοί οι θάνατοι πίσω από τα σίδερα της φυλακής αγγίζουν τεράστια ποσοστά και φαίνεται ότι αποτελούν επέκταση της ίδιας κτηνώδους απαξίωσης της ζωής την οποία παρατηρούμε καθημερινά στους δρόμους της Συρίας», δήλωσε ο Neil Sammonds, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Συρία.
Τα στοιχεία που έχουμε λάβει για βασανιστήρια είναι τρομακτικά. Πιστεύουμε ότι η συριακή κυβέρνηση διώκει συστηματικά και σε τεράστια κλίμακα το λαό της.
Τα θύματα που καταγράφονται στην έκθεση συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών, από τον Μάρτιο αυτού του έτους. Όλοι τους είναι άνδρες και ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 10 παιδιά, μερικά ακόμη και 13 ετών.
Όλα τα θύματα πιστεύεται ότι κρατήθηκαν επειδή ενεπλάκησαν ή θεωρήθηκαν ύποπτα για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Σε τουλάχιστον 52 από τις υποθέσεις υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι βασανιστήρια ή κάποιου άλλου είδους κακομεταχείριση προκάλεσαν ή συνέβαλαν στους θανάτους.
Η Διεθνής Αμνηστία παρακολούθησε βίντεο 45 υποθέσεων -που τραβήχτηκαν από συγγενείς, ακτιβιστές ή άλλα άτομα- και ζήτησε από ανεξάρτητους ιατροδικαστές να επανεξετάσουν μερικά από αυτά.
Οι τραυματισμοί σε πολλά από τα πτώματα των θυμάτων δείχνουν ότι μπορεί να υπέστησαν τρομερό ξυλοδαρμό και άλλη κακοποίηση. Σημάδια που υποδεικνύουν βασανισμό είναι εγκαύματα, τραύματα από άσκηση βίας, σημάδια μαστιγώματος και κοψίματα.
Οι περισσότερες υποθέσεις της έκθεσης συνέβησαν στις διοικητικές περιφέρειες του Hom και του Dera’a, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες. Οι θάνατοι υπό κράτηση αναφέρθηκαν επίσης και σε άλλες πέντε διοικητικές περιφέρειες, κυρίως στη Δαμασκό και στο Rif Damashq, στο Idlib, στο Hama και στο Aleppo.
Ο δεκατριάχρονος Hamza Ali al-Khateeb εξαφανίστηκε στις 29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Dera’a, και αργότερα βρέθηκε νεκρός με εμφανή τραύματα βίας και κομμένο πέος.
Ένα βίντεο κλιπ που παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία δείχνει τη σορό του Tariq Ziad Abd al-Qadr,από το Homs, που επιστράφηκε στην οικογένειά του στις 16 Ιουνίου. Τα τραύματά του περιλαμβάνουν ξεριζωμένα μαλλιά, σημάδια στο λαιμό και στο πέος που πιθανόν να προκλήθηκαν από ηλεκτροσοκ, ένα εμφανές κάψιμο από τσιγάρο, σημάδια μαστιγώματος, πληγές από μαχαίρι και εγκαύματα.
Το σώμα του Δρ. Sakher Hallak , που διηύθυνε μια κλινική τροφικών διαταραχών στο Αλέπο, ανακαλύφθηκε στην άκρη του δρόμου, λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψή του, στις 25 Μαϊου. Πηγές ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι στα τραύματά του περιλαμβάνονται σπασμένα πλευρά, ώμοι και δάχτυλα, βγαλμένα μάτια και ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα.
Η Διεθνής Αμνηστία δε γνωρίζει να έχει διεξαχθεί κάποια ανεξάρτητη έρευνα για τις αιτίες του θανάτου για κάποια από τις υποθέσεις της έκθεσης.
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Συρία και να εφαρμόσει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εναντίον του Προέδρου Bashar al-Assad και των ανωτέρων συνεργατών του.
«Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρέως διαδεδομένων και συστηματικών παραβιάσεων που διαπράττονται στη Συρία, πιστεύουμε ότι αυτοί οι θάνατοι μπορεί να περιλαμβάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Neil Sammonds.
Η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπήρξε εντελώς ανεπαρκής έως τώρα, αλλά δεν είναι αργά να αναλάβουν σταθερή και νομικά δεσμευτική δράση.
Η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε τα ονόματα περισσότερων των 1800 ανθρώπων που φέρεται να έχουν αποβιώσει από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν, με πολλούς να κρατούνται στην απομόνωση σε άγνωστες τοποθεσίες, με τον κίνδυνο του βασανισμού ή του θανάτου.