Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Αυγούστου 2010
Η παγκόσμια απαγόρευση των βομβών διασποράς που τίθεται σε ισχύ την 1η Αυγούστου, σηματοδοτεί την πιο πρωτοποριακή συνθήκη αφοπλισμού και την πιο ανθρωπιστική συνθήκη για πάνω από μια δεκαετία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Κυριακή.
Η Σύμβαση περί Πυρομαχικών Διασποράς, η οποία απαγορεύει τις βόμβες διασποράς και υποχρεώνει τα κράτη να συνδράμουν τα θύματα, ενώ καθαρίζουν το έδαφός τους από τα πυρομαχικά, θα καταστεί δεσμευτικό διεθνές δίκαιο σε χώρες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιαπωνίας, της Νιγηρίας, του Μεξικού και το Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η συνθήκη αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση προστασίας των αμάχων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από ένοπλες συρράξεις, από αυτό το ανελέητο και χωρίς διάκριση όπλο», δήλωσε ο Sauro Scarpellli, συντονιστής της Διεθνούς Αμνηστίας για την εκστρατεία για τα όπλα.
«Όπως και με τη συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού το 1997, η σύμβαση αυτή αποτελεί νίκη ορόσημο για τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να σταματήσουν τη δυστυχία των αμάχων που προκαλείται από τις βόμβες διασποράς».
Η Διεθνής Αμνηστία και εκατοντάδες Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και επιζώντες των αδιάκριτων εκρήξεων των βομβών διασποράς έχουν κάνει εκστρατεία για την πλήρη απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς.
Έχοντας υιοθετηθεί στο Δουβλίνο στις 30 Μαΐου 2008 και έχοντας ανοίξει για υπογραφή στο Όσλο τον Δεκέμβριο του 2008, η Σύμβαση απαγορεύει τη χρήση, παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά πυρομαχικών διασποράς.
Απαιτεί επίσης την καταστροφή των αποθεμάτων εντός οκτώ ετών, τον καθαρισμό των μολυσμένων με πυρομαχικά διασποράς εδαφών εντός 10 ετών, και τη συνδρομή στους επιζώντες των πυρομαχικών διασποράς και στις πληγείσες κοινότητες.
Μέχρι σήμερα, 107 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και 37 την έχουν επικυρώσει. Μεταξύ αυτών είναι και πρώην χρήστριες και παραγωγές πυρομαχικών διασποράς, καθώς και χώρες που έχουν πληγεί από τα όπλα.
Η τελευταία επιβεβαιωμένη χρήση πυρομαχικών διασποράς σε μεγάλη ένοπλη σύρραξη προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη όταν τόσο η Ρωσία και η Γεωργία τα χρησιμοποίησαν στην σύρραξη στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μολδαβία και η Νορβηγία κατέστρεψαν τα τελευταία τους αποθέματα πυρομαχικών διασποράς, ακολουθώντας την Ισπανία, η οποία εξάλειψε τα αποθέματά της πέρυσι.
Σχεδόν μια δωδεκάδα άλλων κρατών έχουν ξεκινήσει την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός μεγάλου πρώην χρήστη και παραγωγού πυρομαχικών διασποράς.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει όλες τις κυβερνήσεις που δεν έχουν υπογράψει ήδη τη συνθήκη, να το πράξουν αμέσως και να δεσμευτούν να προστατεύουν τους αμάχους από τις θανάσιμες συνέπειες των ένοπλων συρράξεων.