ΓΑΖΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΛΙΣΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία, είναι απαραίτητη μια άμεση και αξιόπιστη διεθνής έρευνα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τη στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας στα διεθνή ύδατα έξω από τη Γάζα στις 31 Μαΐου. Τα άτομα που θα επιλεγούν για να τη διεξαγάγουν πρέπει να διακρίνονται για την αμεροληψία, την ικανότητα και την εμπειρογνωμοσύνη τους και το Ισραήλ πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με αυτήν τη διεθνή έρευνα. Η οργάνωση προτρέπει για την άμεση άρση του ισραηλινού στρατιωτικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 2 Ιουνίου 2010, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που προβλέπει την αποστολή ανεξάρτητης διεθνούς εξεταστικής αποστολής για να διερευνήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προέκυψαν από τις ισραηλινές ενέργειες εναντίον του στολίσκου στις 31 Μαΐου. Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διορίσει μέλη αυτής της εξεταστικής αποστολής, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναφέρουν τα ευρήματά τους στο Συμβούλιο στη δέκατη πέμπτη συνεδρίασή του, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να διασφαλίσει ότι εκείνοι που θα διοριστούν στην αποστολή θα διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι η έρευνα θα είναι περιεκτική, ενδελεχής, αξιόπιστη και ανεξάρτητη και, έτσι, να παράσχει μια βάση για πλήρη καταλογισμό ευθυνών.
Επιπρόσθετα στην έκκλησή της για διεθνή έρευνα, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τον άρει χωρίς καθυστέρηση.
Σε προφορική παρέμβασή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν υιοθετηθεί το ψήφισμα, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν την πρωταρχική ευθύνη να διερευνήσουν τη συμπεριφορά των δυνάμεών τους, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης θανατηφόρας βίας από αυτές και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτή χρησιμοποιήθηκε, και να καταστήσουν υπόλογους εκείνους που ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ο διεθνής χαρακτήρας του περιστατικού και η συνεχιζόμενη παράλειψη του Ισραήλ να διεξαγάγει αξιόπιστες, ανεξάρτητες έρευνες για τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις δυνάμεις του, στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Χυτό Μολύβι» (27 Δεκεμβρίου 2008 - 18 Ιανουαρίου 2009), υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση διεθνή έρευνα.
Συνεπώς, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να προσκαλέσουν τους συναφείς με το αντικείμενο εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, τους Ειδικούς Εισηγητές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967 και για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, να επισκεφθούν το Ισραήλ για να διερευνήσουν τα γεγονότα της 31ης Μαΐου. Το Ισραήλ πρέπει τότε να διασφαλίσει πλήρη συνεργασία μαζί τους, μεταξύ άλλων εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλες τις σχετικές πληροφορίες, τεκμηρίωση, αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό, όπως επίσης και σε όσους επέβαιναν στο πλοίο και ήταν μάρτυρες των συμβάντων ή διαθέτουν ενδεχομένως σχετικές πληροφορίες, και να λάβει πλήρως υπ’ όψη τα ευρήματα και τις συστάσεις τους.
Γενικές πληροφορίες
Το Ψήφισμα Α/HRC/14/L.1 αναφορικά με τις «Σοβαρότατες Επιθέσεις Ισραηλινών Δυνάμεων εναντίον της Ανθρωπιστικής Νηοπομπής» εγκρίθηκε στις 2 Ιουνίου 2010 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη δέκατη τέταρτη συνεδρίασή του.
Επιπρόσθετα στις αποφάσεις του αναφορικά με μια ανεξάρτητη διεθνή εξεταστική αποστολή για να διερευνήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε επίσης το Ισραήλ να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ώστε να αναζητήσει και να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται, υπό ποιο καθεστώς και σε τι κατάσταση τα κρατούμενα και τραυματισμένα άτομα της νηοπομπής. Το ψήφισμα κάλεσε επίσης το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, να άρει αμέσως τον «αποκλεισμό της κατεχόμενης Γάζας και των λοιπών κατεχόμενων Εδαφών… [και] να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και της ιατρικής περίθαλψης στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.»
Συνολικά 32 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και τρία ψήφισαν κατά (ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία). Εννέα κράτη απείχαν (Γαλλία, Βρετανία, Ουκρανία, Σλοβακία, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Δημοκρατία της Κορέας, Ιαπωνία και Ουγγαρία) και τρία κράτη απουσίαζαν από την ψηφοφορία (Καμερούν, Μαδαγασκάρη και Ζάμπια).
Γραφείο Τύπου και Προβολής