ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Φεβρουαρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα καταδικαστική έκθεση 83 σελίδων, που αποκαλύπτει τις βλαπτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέπειες των αντιτρομοκρατικών πολιτικών της Βρετανίας.
Η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε την έκταση των ανησυχιών της οργάνωσης: «Υπάρχει πλέον μια επικίνδυνη ανισορροπία ανάμεσα στα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνει στο όνομα της ασφάλειας η Βρετανία και στην υποχρέωσή της να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μέτρα αυτά αμαυρώνουν την εικόνα της Βρετανίας και την ικανότητά της να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό».
Η νέα έκθεση παρουσιάζει εκτενή ανάλυση του αντικτύπου των βρετανικών αντιτρομοκρατικών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα και συντάχθηκε μετά από συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Η έκθεση τεκμηριώνει επίσης πώς η Βρετανία προσπάθησε να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ.
«Η βρετανική κυβέρνηση έχει θεσπίσει σαρωτικά και εσφαλμένης σύλληψης μέτρα, που υπονομεύουν σοβαρά το κράτος δικαίου», υπογράμμισε η κ. Χαν.
Η έκθεση επικρίνει τη βρετανική κυβέρνηση για την «καφκική» πρακτική της να θέτει αλλοδαπούς υπόπτους τρομοκρατίας υπό κράτηση επί χρόνια με βάση μυστικά στοιχεία. Μετά την απόφαση της Νομικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, που έκρινε την κράτησή τους ως δυσμενή διάκριση και ασύμβατη με το δικαίωμα στην ελευθερία του προσώπου, η κυβέρνηση, αντί να τους αφήσει ελεύθερους, θέσπισε νομοθεσία που επιτρέπει την έκδοση «διαταγών ελέγχου» για τον περιορισμό της ελευθερίας, των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους, ακόμα και αν είναι Βρετανοί πολίτες.
Στην πράξη αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται διωγμό, με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Από τη στιγμή που δεν ασκεί ποινική δίωξη εναντίον αυτών των ανθρώπων και αντ' αυτού τους επιβάλλει «διαταγές ελέγχου» ή προσπαθεί να τους απελάσει, η βρετανική κυβέρνηση αυξάνει τη δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας και παρακάμπτει τα δικαστήρια.
«Το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι η προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων», τόνισε η κ. Χαν.
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση επειδή ζητά «διπλωματικές διαβεβαιώσεις» από κυβερνήσεις με γνωστό ιστορικό βασανιστηρίων, προκειμένου να μπορέσει να απελάσει σε αυτές τις χώρες αλλοδαπούς υπόπτους τρομοκρατίας. Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με την Ιορδανία, τη Λιβύη και τον Λίβανο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Η οργάνωση κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να απόσχει τέτοιων συμφωνιών (Μνημονίων Κατανόησης) με χώρες που έχουν γνωστό ιστορικό βασανιστηρίων και της ζήτησε να επικεντρώσει αντ' αυτού τις προσπάθειές της στην εξάλειψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, προωθώντας συστημικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
«Με το να ζητά ειδικές διαβεβαιώσεις, η Βρετανία αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που απελαύνονται διατρέχουν κίνδυνο βασανιστηρίων, αλλά παραβλέπει το γεγονός ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι ανεφάρμοστες και δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες. Πρόκειται για συγκλονιστική εγκατάλειψη ευθύνης και για καίριο πλήγμα κατά της διεθνούς απαγόρευσης κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης. Η Βρετανία δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», υπογράμμισε η κ. Χαν.
«Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση αποτελούν την υπέρτατη διαφθορά της ανθρώπινης φύσης - η Βρετανία δεν πρέπει να κάνει τίποτα που να αποδυναμώνει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων κατά το διεθνές δίκαιο».
Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει χρονικά με την εντεινόμενη απαίτηση να κλείσει το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο. Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε την έκκλησή της να κλείσει το Γουαντάναμο και ζήτησε από τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
«Η Βρετανία πρέπει να αναλάβει αμέσως τις υποθέσεις τουλάχιστον οκτώ Βρετανών πολιτών που κρατούνται ακόμα στο Γουαντάναμο. Το Γουαντάναμο δεν αποτελεί απλώς 'ανωμαλία', όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Αποτελεί παρεκτροπή και η Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ΗΠΑ για να επιβάλει το κλείσιμό του», τόνισε η κ. Χαν.
Η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε τη βρετανική κυβέρνηση:
- είτε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των υπόπτων τρομοκρατίας που κρατά, είτε να τους αφήσει ελεύθερους,
- να απόσχει των απελάσεων ανθρώπων σε χώρες όπου κινδυνεύουν ενδεχομένως να υποβληθούν σε βασανιστήρια,
- να σταματήσει να διαπραγματεύεται «διπλωματικές διαβεβαιώσεις» και αντ' αυτού να προωθήσει θεσμικές αλλαγές σε αυτές τις χώρες, και
- να απαιτήσει την απελευθέρωση των κατοίκων Βρετανίας που κρατούνται στο Γουαντάναμο και να ζητήσει το κλείσιμό του.
Η διεθνής οργάνωση προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο παγκόσμιος αντίκτυπος των βρετανικών αντιτρομοκρατικών μέτρων και των ενεργειών της στο εξωτερικό.
«Η Βρετανία υπονομεύει την ικανότητά της να εκφράζεται για έντονα προβληματικές καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρειάζονται την προσοχή της, όπως στο Νεπάλ και το Σουδάν. Το ηθικό της κύρος αποδυναμώνεται, αν δεν επανορθώσει τις πράξεις της όσον αφορά τις αντιτρομοκρατικές πολιτικές της στο εσωτερικό», κατέληξε η κ. Χαν.
- Βλ. UK - Human Rights: a broken promise (AI Index: EUR 45/004/2006), http://web.amnesty.org/library/index/engeur450042006
- Σκληρά. Απάνθρωπα. Εξευτελιστικά για όλους μας. Όχι στα βασανιστήρια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, βλ. http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)