ΤΣΑΝΤ: Η ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΒΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΣΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Νοεμβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα ότι η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης για τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Τσαντ, το Νταρφούρ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βάζει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και προοιωνίζεται αποτυχία της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να λύσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
«Η κλιμάκωση της βίας στο Τσαντ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να επέμβουν αμέσως οι δυνάμεις του ΟΗΕ στα ανατολικά τμήματα της χώρας,» δήλωσε η Ταγουάντα Χοντόρα, Υποδιευθύντρια του Προγράμματος έρευνας και δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.
Δυνάμεις του ΟΗΕ για το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, γνωστές ως MINURCAT, ήταν να αναπτυχθούν το Νοέμβριο με εντολή να προστατεύουν τους αμάχους, με υποστήριξη από τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστή ως EUFOR.
Τις τελευταίες ημέρες, ξανάρχισαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του εθνικού στρατού του Τσαντ και των ένοπλων αντικυβερνητικών κινημάτων κατά μήκος των συνόρων Τσαντ-Σουδάν.
Παρά την κατακόρυφη αύξηση της βίας, η επέμβαση των στρατευμάτων της EUFOR καθυστερεί επειδή δεν υπάρχουν οχήματα μεταφοράς δια αέρος ή εδάφους. Αυτό αντανακλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινές δυνάμεις ΟΗΕ και Αφρικανικής Ένωσης που αναπτύσσονται στο Νταρφούρ, που είναι οικτρά ελλιπώς εξοπλισμένες για το έργο που τους έχει ανατεθεί.
«Ούτε ένα ελικόπτερο δεν έχει προσφερθεί από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για να υποστηρίξει αυτή τη δύναμη, που κατ' επίφαση αποστέλλεται για να προσπαθήσει να προστατέψει τις ζωές και την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στο Τσαντ,» πρόσθεσε η Χοντόρα.
«Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων στο ανατολικό Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νταρφούρ κινδυνεύουν επειδή τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεν υποσχέθηκαν και δεν παράδωσαν οχήματα μεταφοράς επίγεια ή αέρος, που είναι τόσο απαραίτητα για να φέρουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ εις πέρας το ειρηνευτικό τους έργο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.»
Από το 2005, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη του ανατολικού Τσαντ και γύρω στις 200.000 άνθρωποι στο Νταρφούρ. Εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν βιαστεί. Ολόκληρα χωριά έχουν λεηλατηθεί και καεί ολοσχερώς. Πάνω από 170.000 άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που είναι διάσπαρτοι σε όλο το ανατολικό Τσαντ, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο ζουν σε τέτοιους καταυλισμούς στο Νταρφούρ.
«Πώς μπορούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις στο ανατολικό Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νταρφούρ να προστατέψουν τους αμάχους σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα για την επέμβασή τους αν δεν έχουν επαρκή υλική υποδομή;» αναρωτήθηκε η Χοντόρα.
«Τα λόγια και οι εκφράσεις λύπης δεν αρκούν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει τις ειλικρινείς προθέσεις της χρηματοδοτώντας τις διακηρύξεις της και παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό στις δυνάμεις που αποστέλλονται για να προστατέψουν τους αμάχους σε εξαιρετικά επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες.»
Ιστορικό
Συνολικά 240.000 πρόσφυγες από το Νταρφούρ έχουν φύγει κατατρεγμένοι από τις επιθέσεις του Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των σουδανικών πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ και αντιπολιτευόμενων ένοπλων ομάδων εναντίον χωριών του Νταρφούρ από το 2003 μέχρι σήμερα. Διαμένουν σε 12 καταυλισμούς προσφύγων στο Τσαντ και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Από το 2005, οι μαζικές επιθέσεις και εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί εξαπλώθηκαν από το Νταρφούρ στο Τσαντ καθώς οι Τζαντζαουίντ και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους στο Τσαντ λεηλατούν χωριά και σκοτώνουν ντόπιους αγρότες. Υπάρχουν περισσότεροι από 180.000 πολίτες του Τσαντ που διαμένουν τώρα σε οικισμούς μέσα και γύρω από τους καταυλισμούς προσφύγων στο ανατολικό Τσαντ.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2007, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση 1778, εξουσιοδοτώντας τη δημιουργία μιας αποστολής του ΟΗΕ (MINURCAT) στο ανατολικό Τσαντ και τη βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παράλληλα με στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, με βάση το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, η EUFOR έχει εντολή να συνεισφέρει στην προστασία αμάχων.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).