ΜΥΑΝΜΑΡ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Οκτωβρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τη χθεσινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα της Μυανμάρ που «αποδοκιμάζει έντονα» τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Μυανμάρ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της γρήγορης απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων και των υπόλοιπων συλληφθέντων.
«Προφανώς, θα θέλαμε το Συμβούλιο να είχε εκφραστεί εντονότερα και να είχε απαιτήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σουού Κυι (Aung San Suu Kyi) και άλλων κρατούμενων συνείδησης. Εμφανέστατα οι απελευθερώσεις τέτοιου είδους είναι απαραίτητες για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στον 'ειλικρινή διάλογο' και στην 'εθνική συμφιλίωση' που αναζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο θα έπρεπε επίσης να είχε τονίσει την ανάγκη λογοδοσίας για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν,» δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Όμως είναι η πρώτη επίσημη δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Μυανμάρ, μιλά για καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, για πρώτη φορά, καλωσορίζει μια απόφαση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,» πρόσθεση η Αϊρίν Χαν.
«Έχουμε νέες αναφορές από τη Μυανμάρ ότι η στρατιωτική κυβέρνηση συνεχίζει το 'κυνήγι μαγισσών' εναντίον όσων θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη στις διαδηλώσεις. Αυτό εμφανέστατα αψηφά τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ,» συνέχισε η Αϊρίν Χαν.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες και για απτά αποτελέσματα. Καλούμε το Συμβούλιο όχι μόνο να συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, αλλά και να καθορίσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και σημεία αναφοράς της προόδου. Μια πρώτη δοκιμασία θα είναι το κατά πόσο η έκκληση του Συμβουλίου θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωση των χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν πρόσφατα για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις, καθώς και της Αούνγκ Σαν Σουού Κυι και άλλων κρατούμενων συνείδησης που βρίσκονται στη φυλακή εδώ και χρόνια. Μια άλλη δοκιμασία θα είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιτρέψει στον εμπειρογνώμονα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Σέρτζιο Μινέιρο την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη χώρα όπως του ζήτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,» είπε η Αϊρίν Χαν.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει αμέσως ένα πλήρες και υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων στη Μυανμάρ. Κάλεσε επίσης τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Μυανμαρ (Ινδία, Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία και τα κράτη που ανήκουν στην Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) να απαγορεύσουν την
προμήθεια στρατιωτικού υλικού και υλικού για την τήρηση της τάξης για τη Μυανμάρ.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).