ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουλίου 2007
Οι γυναίκες της Ζιμπάμπουε υπομένουν ολοένα αυξανόμενη καταπίεση καθώς κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση μπροστά στην εντεινόμενη κρίση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στην έκθεση, με τίτλο «Ζιμπάμπουε: Ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη - υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατάσταση κινδύνου», η διεθνής οργάνωση δημοσιεύει τα πορίσματα ερευνητικής αποστολής διάρκειας τριών εβδομάδων, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνεντεύξεις από δεκάδες γυναίκες κάθε ηλικίας σε ολόκληρη τη Ζιμπάμπουε, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.
«Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε πρέπει να αντιμετωπίσει τα λανθάνοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που παρακινούν τις γυναίκες να διαμαρτύρονται, αντί να τους επιτίθεται και να ποινικοποιεί τις θεμιτές δραστηριότητές τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κατά την παραμονή της αποστολής στη Ζιμπάμπουε, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με γυναίκες ακτιβίστριες, που αποτελούν την πλειονότητα των εκατοντάδων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που έχουν συλληφθεί και κρατηθεί αυθαίρετα για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή συναντήσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Οι εκπρόσωποι μίλησαν με πολλές γυναίκες που έγιναν υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.
Οι περισσότερες γυναίκες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία ανέφεραν κατά τη συνέντευξή τους ότι ενώ κρατούνταν από την αστυνομία έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, η οποία σε μερικές περιπτώσεις έφτανε στο βασανισμό. Η κακομεταχείριση περιλάμβανε ιδιαίτερα έντονη εξύβριση σεξιστικού περιεχομένου και προσβλητικές κατηγορίες που είχαν ως στόχο την αμαύρωση του χαρακτήρα και του έργου τους. Κάποιες κρατήθηκαν με τα παιδιά τους ή ενώ ήταν εγκυμονούσες σε άθλιες συνθήκες πολύ κάτω από τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι γυναίκες της Ζιμπάμπουε έχουν επιδείξει απίστευτη ανθεκτικότητα, γενναιότητα και αποφασιστικότητα μπροστά στην αυξανόμενη κυβερνητική καταπίεση. Γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αλλά αρνούνται να υποκύψουν στον εκφοβισμό και να υποταχτούν», πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν.
Οι ακτιβίστριες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η αστυνομία συχνά τις κατηγορεί ότι τις χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε και ότι είναι πράκτορες που προωθούν την αλλαγή καθεστώτος. Οι κατηγορίες αυτές συχνά ακολουθούνται από τυφλούς ξυλοδαρμούς, με κάποιες γυναίκες να έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, που περιλαμβάνουν σπασμένα μέλη.
«Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε όχι μόνο κατηγορεί ψευδώς τις ακτιβίστριες, αλλά και δεν παραδέχεται το ρόλο της στη δημιουργία της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες αυτές», πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν. «Ένας τρόπος που το κάνει αυτό η κυβέρνηση είναι με την προσπάθειά της να αρνηθεί την άμεση αιτιολογική σχέση ανάμεσα στις πολιτικές της και την επιδεινούμενη φτώχια και την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει βγει εκτός ελέγχου στη χώρα».
Η Κλάρα, μια εξηντάχρονη χήρα από την επαρχία Μασβίγκο (Masvingo), είναι μέλος της Συμμαχίας Γυναικών, μιας εθνικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Το 2003, η Κλάρα μίλησε ανοιχτά στη συνέλευση του χωριού της κατά των διακρίσεων στη διανομή τροφίμων της ανθρωπιστικής βοήθειας, στις οποίες υποβάλλονται όσοι θεωρούνται ότι υποστηρίζουν αντιπολιτευόμενα κόμματα. Κατηγορήθηκε από τους εκπρόσωπους του τοπικού κυβερνητικού κόμματος ότι είναι μέλος της Κίνησης για Δημοκρατική Αλλαγή (Movement for Democratic Change, MDC). Μέχρι και σήμερα, στην Κάρλα δεν επιτρέπεται να αγοράσει καλαμπόκι της Επιτροπής Διανομής Σιτηρών (Grain Marketing Board, GMB).
«Οι γυναίκες της Ζιμπάμπουε απαιτούν σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των δικαιωμάτων των μελών των κοινοτήτων τους, αντιμετωπίζοντας συχνά άγρια καταπίεση που περιλαμβάνει αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια», ανέφερε η Αϊρίν Χαν.
«Η μεταχείριση των ακτιβιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την κράτηση έχει ολέθριες συνέπειες για τις γυναίκες και για τις οικογένειές τους και ιδίως για τα παιδιά που μένουν πίσω χωρίς φροντίδα».
Γυναίκες τόσο από τις αγροτικές περιοχές όσο και από τα αστικά κέντρα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αγοράσουν φαγητό, να πληρώσουν το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και να κερδίσουν τα προς το ζην για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Οι περισσότερες από όσες επλήγησαν από την καταστολή της κυβέρνησης το 2005 κατά της άτυπης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι φτωχές γυναίκες.
Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την απόγνωση που προκαλεί η καθημερινή αύξηση των τιμών βασικών αγαθών όπως των τροφίμων και των εισιτηρίων για τις μετακινήσεις, ενώ οι μισθοί των περισσότερων ανθρώπων παραμένουν στάσιμοι. Σε κάθε περιοχή που επισκέφτηκε η οργάνωση, οι γυναίκες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να πουλήσουν τα αγαθά τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη και την κατάσχεση των αγαθών τους από την αστυνομία.
Σε πολλές υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται να αγοράσουν καλαμπόκι από τη Επιτροπή Διανομής Σιτηρών μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή επειδή μιλούν κατά των διακρίσεων ή άλλων παραβιάσεων στις κοινότητές τους, γεγονός που παραβιάζει το δικαίωμά τους σε επαρκή τροφή.
«Οι Αρχηγοί Κρατών της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης (SADC) χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε», είπε η Αϊρίν Χαν. «Στην επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ζάμπια τον Αύγουστο του 2007, οι ηγέτες της SADC πρέπει να επιμείνουν ώστε ο Πρόεδρος Μουγκάμπε να σταματήσει αμέσως τους εκφοβισμούς, την κακομεταχείριση, το βασανισμό και την παρενόχληση όσων επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης».
«Οι ακτιβίστριες είναι σημαντική πηγή ανάπτυξης για τη Ζιμπάμπουε και πρέπει η κυβέρνηση να το κατανοήσει αυτό. Παίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των πάμπολλων προκλήσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει τον θεμιτό χαρακτήρα του έργου τους και να πατάξει οποιαδήποτε διάκριση κατά των γυναικών».
Σημειώσεις προς τους συντάκτες
Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας απηύθυναν πολλά αιτήματα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, τόσο αυτοπροσώπως όσο και γραπτά, αλλά πήραν μόνο αρνητικές απαντήσεις.
Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης «Ζιμπάμπουε: Ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη - υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατάσταση κινδύνου» στα Αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engafr460172007
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).