ΙΡΑΚ: ΕΠΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ιρακινούς
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Απριλίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος νέας ανθρωπιστικής κρίσης, εκτός αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη λάβουν επείγοντα και απτά μέτρα για να βοηθήσουν τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.
Σε ενημερωτικό της έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της διεθνούς διάσκεψης που έχει συγκαλέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γενεύη, 17-18 Απριλίου 2007, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τα άλλα κράτη να συμβάλουν αμέσως στην ανακούφιση της κατάστασης των Ιρακινών προσφύγων που έχουν συρρεύσει, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, στη Συρία και την Ιορδανία, ιδίως μετά την επίθεση ενόπλων ανταρτών, τον Φεβρουάριο του 2006, εναντίον ενός από τα ιερότερα τεμένη του Ιράκ, του τζαμιού της Σαμάρα. Η επίθεση εκείνη έδωσε το έναυσμα ενός νέου, εντονότερου κύκλου αίματος μεταξύ φατριών, όπου ένας από τους κυριότερους στόχους είναι άμαχοι από όλες τις κοινότητες, όλο και πιο διαιρεμένες, του Ιράκ.
«Η Συρία και η Ιορδανία, που φιλοξενούν πλέον συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια Ιρακινούς, έχουν σηκώσει μέχρι στιγμής το κύριο βάρος της προσφυγικής εξόδου, όμως δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα όριο στην ικανότητά τους να συνεχίσουν να το πράττουν εν όψει του συνεχιζόμενου κύματος Ιρακινών που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τη σύγκρουση», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Έχει ζωτική σημασία να παρέμβουν τώρα οι άλλες κυβερνήσεις και να παράσχουν -όχι απλώς να υποσχεθούν- άμεση βοήθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η επαρκής στέγαση και σίτιση των προσφύγων και η πρόσβασή τους στην υγειονομική μέριμνα και την εκπαίδευση, στη Συρία, το Ιράκ και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πλέον τις συνέπειες της καταστροφής στο Ιράκ».
Εκτός από άμεση βοήθεια προς τις κοινότητες των Ιρακινών προσφύγων και προς τις χώρες που τις φιλοξενούν, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλα κράτη να συγκροτήσουν γενναιόδωρα προγράμματα μετεγκατάστασης προκειμένου να βοηθήσουν τους Ιρακινούς πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους και όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να αρχίσουν ξανά τη ζωή τους μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων, καθώς και να παράσχουν αποτελεσματική προστασία σε όλους τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, που οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. «Η βρετανική και άλλες κυβερνήσεις, που επιμένουν να επιστρέφουν στο Ιράκ τους αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, με το επιχείρημα ότι ο κουρδικός βορράς είναι σχετικά ειρηνικός, πρέπει αμέσως να αναστείλουν αυτήν την πρακτική», τόνισε ο Μάκολμ Σμαρτ. «Δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των Ιρακινών προκειμένου οι κυβερνήσεις να δείξουν στο εγχώριο ακροατήριό τους ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν σκληρά τους αιτούντες άσυλο - απλώς παίζουν με τις ζωές των άλλων».
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης ενέργειες για να βοηθηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Ιράκ. «Η ιρακινή κυβέρνηση, τα κράτη που συνεισφέρουν στρατεύματα στην Πολυεθνική Δύναμη και οι άλλες κυβερνήσεις και πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί στην περιοχή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρεθεί πολιτική λύση, μια λύση που να θέσει τέλος στη φατριαστική και κάθε άλλου είδους βία και να επιτρέψει στους Ιρακινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν ειρηνικά», υπογράμμισε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Αν δεν το πράξουν αυτό, και μέχρι να το πράξουν και να βρουν μια λύση που να σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οι Ιρακινοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα με τη ζωή τους και η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής θα συνεχίσει να απελείται».
- Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
- Το κείμενο του ενημερωτικού εγγράφου, με τίτλο «Ιράκ: Βαθαίνει η προσφυγική κρίση», είναι διαθέσιμο στα αγγλικά στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde140212007