ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Απριλίου 2007
(Κάιρο) - Οι αιγυπτιακές αρχές διαπράττουν συστηματικές καταπατήσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα της έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα. Σε συνέντευξη τύπου στο Κάιρο, η οργάνωση παρότρυνε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να διασφαλίσει ότι ο σχεδιαζόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος δεν θα περιχαρακώσει αυτές τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση, με τίτλο «Συστηματικές καταπατήσεις στο όνομα της ασφάλειας», έρχεται μετά την προειδοποίηση της οργάνωσης, τον περασμένο μήνα, ότι οι τρέχουσες αλλαγές του συντάγματος και ο σχεδιαζόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος μπορούν να εντείνουν την απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν κλειστεί στις φυλακές στο όνομα της ασφάλειας. Μερικοί έχουν κρατηθεί χωρίς κατηγορία ή δίκη επί χρόνια, συχνά παρά τις εντολές δικαστηρίων για την απελευθέρωσή τους, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί μετά από κατάφωρα άδικες δίκες», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, Υποδιευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύσει το κοινό και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, όμως πράττοντάς το πρέπει να τηρήσει τα στοιχειώδη πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές δίκαιο - κάτι που, πολύ συχνά, παρέλειψε εξαιρετικά να κάνει».
Η έκθεση περιγράφει αυθαίρετες συλλήψεις, παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, ιδίως των υπηρεσιών Ερευνών Κρατικής Ασφαλείας (SSI), που διαθέτουν εκτενείς εξουσίες στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, την οποία η κυβέρνηση διατηρεί σχεδόν αδιάλειπτα εδώ και 40 χρόνια. Η έκθεση καταδικάζει επίσης τη χρήση ειδικών δικαστηρίων εκτάκτου ανάγκης και στρατοδικείων για να δικάζονται πολίτες που κατηγορούνται για αδικήματα ασφαλείας και καταγγέλλει ότι οι διαδικασίες αυτών των δικαστηρίων είναι άδικες. Μερικοί από όσους δικάστηκαν από τέτοια δικαστήρια καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Αίγυπτος έχει υπάρξει επίσης καίριος προορισμός στον υπό αμερικανική ηγεσία παγκόσμιο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Πολλοί Αιγύπτιοι ύποπτοι τρομοκρατίας μετήχθησαν στην Αίγυτπο από άλλες χώρες από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών παρά τον κίνδυνο βασανιστηρίων και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση και βασανίστηκαν. Η τύχη κάποιων, που ήταν θύματα έκνομων μεταγωγών από τις ΗΠΑ, παραμένει άγνωστη. Οι ταυτότητές τους ποτέ δεν δηλώθηκαν, όπως και ο λόγος ή ο τόπος κράτησής τους.
«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν και να αποκαλύψουν τον αριθμό, τα ονόματα, τις εθνικότητες και τον σημερινό τόπο κράτησης όλων των υπόπτων τρομοκρατίας που εκδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε έκνομη μεταγωγή ή μετήχθησαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στην επιμέλεια των αιγυπτιακών αρχών από το εξωτερικό», τόνισε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι.
Στην έκθεση διατυπώνονται έξι καίριες συστάσεις για ενέργειες της κυβέρνησης που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο των καταπατήσεων, όπως είναι ο τερματισμός της κράτησης χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο και της μυστικής κράτησης και η άμεση και σωστή διερεύνηση όλων των ισχυρισμών για βασανιστήρια.
«Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους αξιωματικούς της SSI και από άλλα όργανα ασφαλείας και επιβολής του νόμου, όμως οι ισχυρισμοί σπάνια διερευνώνται και, ακόμα και τότε, με ελάχιστα αποτελέσματα», υπογράμμισε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι. «Η κυβέρνηση πρέπει να άρει το πέπλο της ατιμωρησίας που προστατεύει όσους βασανίζουν στο όνομα του κράτους».
Είναι ζωτικής σημασίας να επιτρέψει η αιγυπτιακή κυβέρνηση στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας να έχουν άμεση πρόσβαση, τη στιγμή που ετοιμάζει νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Τέτοιου είδους επισκέψεις θα αποτελούσαν σαφή ένδειξη για τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την ανησυχία της, ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος και η επικείμενη θέσπιση νέου αντιτρομοκρατικού νόμου μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για νέες καταπατήσεις. Παρ' όλο που δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου, κατά την προετοιμασία του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου οι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι έχουν εξετάσει παρόμοιους νόμους διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.
«Θα ήταν τεράστιο λάθος για την Αίγυπτο να διαμορφώσει τον νέο αντιτρομοκρατικό της νόμο με πρότυπο τον Πατριωτικό Νόμο των ΗΠΑ», τόνισε ο Κερτ Γκέρινγκ, Γενικός Υποδιευθυντής του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. «Ο Πατριωτικός Νόμος στηλιτεύεται από πολλούς στις ΗΠΑ ως θεμελιώδης επίθεση εναντίον καταξιωμένων ελευθεριών, εξ αιτίας του υπεροπτικού τρόπου, με τον οποίο θυσίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στο όνομα της ασφάλειας».
- Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Νικόλ Σουεϊρί (Nicole Choueiry), τηλ. 0044 7831 640 170 ή 002 016 399 4395.
- Βλ. την έκθεση με τίτλο �Egypt: Systematic abuses in the name of security� στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engmde120012007
- Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της Διεθνούς Αμνηστίας για το Γουαντάναμο: http://web.amnesty.org/pages/guantanamobay-index-eng και http://blogs.amnesty.org/blogs/closeguantanamo
- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)