ΙΡΑΚ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΧΑ ΓΙΑΣΙΝ ΡΑΜΑΝΤΑΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
11 Φεβρουαρίου 2007
Στις 12 Φεβρουαρίου 2007, το Ανώτατο Ιρακινό Ποινικό Δικαστήριο (SICT) θα συνεδριάσει για να εξετάσει το αίτημα του Αναθεωρητικού του Τμήματος, από τις 26 Δεκεμβρίου 2006, να αυξήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που έχει επιβάλει στον πρώην Αντιπρόεδρο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν. Αν γίνει δεκτό το αίτημα, ο Ραμαντάν θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα εκτελεστεί εντός 30 ημερών. Με βάση τον νόμο που διέπει το δικαστήριο, σε όσους καταδικάζονται σε θάνατο δεν μπορεί να χορηγηθεί προεδρική χάρη.
Ο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 5 Νοεμβρίου 2006 αφού κρίθηκε ένοχος, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν και έξι άλλους, σε σχέση με τον φόνο 148 ανθρώπων από το χωριό αλ-Ντουτζαΐλ, βόρεια της Βαγδάτης, μετά από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεΐν το 1982. Τρεις από τους κατηγορούμενους, ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο ετεροθαλής αδελφός του και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας (Μουχαμπαράτ) Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ-Τικρίτι και ο πρώην αρχιδικαστής του Επαναστατικού Δικαστηρίου ’ουαντ Χαμάντ αλ-Μπαντάρ, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Σε τρεις άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, ενώ ένας απαλλάχθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.
Όλες αυτές οι ποινές επικυρώθηκαν από το Αναθεωρητικό Τμήμα του Δικαστηρίου στις 26 Δεκεμβρίου 2006 και ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα. Οι Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ-Τικρίτι και ’ουαντ Χαμάντ αλ-Μπαντάρ εκτελέστηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2007. Ωστόσο, το Αναθεωρητικό Τμήμα αποφάσισε να αναπέμψει την υπόθεση του Ταχά Γιασίν Ραμαντάν στο δικαστήριο, θεωρώντας την ποινή ισόβιας κάθειρξης υπερβολικά επιεική, και διέταξε το δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο να την αυξήσει.
Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και επτά άλλων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ήταν άδικη και η διαδικασία της έφεσης, που ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα λίγων εβδομάδων, φαίνεται ότι δεν ήταν παρά τυπικό ζήτημα. Η πρωτοβάθμια δίκη, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006, υπονομεύθηκε από πολιτικές παρεμβάσεις, που προκάλεσαν την παραίτηση ενός δικαστή και την απαγόρευση του διορισμού ενός άλλου, καθώς και από την παράλειψη του δικαστηρίου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνηγόρων υπεράσπισης, των μαρτύρων υπεράσπισης και άλλων.
Τρεις συνήγοροι υπεράσπισης δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Το Αναθεωρητικό Τμήμα, αντί να επικυρώσει τις καταδίκες και τις ποινές και να ζητήσει να αυξηθεί η ποινή του Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, έπρεπε, αν είχε προβεί σε δίκαιη διαδικασία, να διατάξει να επαναληφθεί η δίκη των κατηγορουμένων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.
Γενικές πληροφορίες
Η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε, τεκμηρίωσε και αντιπάλεψε τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο Ιράκ υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν (1979-2003) και οι οποίες περιλάμβαναν μαζικούς φόνους, εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτελέσεις μετά από άδικες δίκες, βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία. Η οργάνωση ζήτησε οι δράστες αυτών των παραβιάσεων να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με δίκαιες δικαστικές διαδικασίες και χωρίς τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής.
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρόντες στην έναρξη της δίκης για το αλ-Ντουτζαΐλ στις 19 Οκτωβρίου 2005 στη Βαγδάτη. Η οργάνωση παρακολούθησε τη δίκη καθ' όλη της τη διάρκεια, απηύθυνε έκκληση κατά των θανατικών καταδικαστικών αποφάσεων και καταδίκασε τις εκτελέσεις τριών από τους κατηγορουμένους τον Δεκέμβριο 2006 και τον Ιανουάριο 2007.