ΤΑΙΛΑΝΔΗ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ TAK BAI
Ενόψει της 25ης Οκτωβρίου που λήγει η παραγραφή της υπόθεσης στην οποία 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και μετά από διαδηλώσεις στην περιοχή Tak Bai της επαρχίας Narathiwat στην Ταϊλάνδη, τον Οκτώβριο του 2004, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη Chanatip Tatiyakaroonwong δήλωσε:
«Οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση - πριν να είναι πολύ αργά - για να εξασφαλίσουν την αργοπορημένη από καιρό δικαιοσύνη για τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους που κατέστειλαν βίαια μια διαμαρτυρία στο Tak Bai πριν από δύο δεκαετίες.
«Η απόφαση-ορόσημο του δικαστηρίου να αποδεχθεί την αγωγή που είχαν ξεκινήσει τα θύματα και οι οικογένειές τους τον Αύγουστο ήταν ένας φάρος ελπίδας εν μέσω της εδραιωμένης ατιμωρησίας για παραβιάσεις κατά διαδηλωτριών/ών στην Ταϊλάνδη. Όμως λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της παραγραφής των εγκλημάτων αυτών, η νομική υπόθεση που έθεσαν τα θύματα βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Οι εναγόμενες/οι σε αυτή την αγωγή, οι οποίες/οι είναι όλες/οι πρώην ή νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένων ατόμων που φέρονται να βρίσκονται στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο - δεν έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Εάν τουλάχιστον ένα άτομο από αυτά δεν το πράξει πριν από τις 25 Οκτωβρίου 2024, η αγωγή αυτή θα απορριφθεί.
«Οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για όσες και όσους είναι ύποπτες/οι ποινικής ευθύνης για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση αυτή. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή ενταλμάτων σύλληψης κατά των υπόπτων και την παρουσία τους στο δικαστήριο πριν από τις 25 Οκτωβρίου 2024, ώστε τα θύματα και οι οικογένειές τους να έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν ποινική απόδοση ευθυνών σε αυτή την υπόθεση».
Ιστορικό
Στις 25 Οκτωβρίου 2004, περισσότεροι από 2.000 διαδηλώτριες/ές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Tak Bai στην επαρχία Narathiwat, μια από τις νότιες συνοριακές επαρχίες της Ταϊλάνδης, για να απαιτήσουν την απελευθέρωση έξι Μαλαισιανών μουσουλμάνων ανδρών που θεωρούνταν ότι κρατούνταν αυθαίρετα από τις αρχές της Ταϊλάνδης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, αντλιών εκτόξευσης νερού και ενεργών πυρομαχικών, σκοτώνοντας επτά διαδηλώτριες/ές ακαριαία - πέντε από τις/τους οποίες/ους πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Μετά την καταστολή, περίπου 1.370 κρατούμενοι Μαλαισιανοί μουσουλμάνοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ingkayut Borihan στο Pattani, 150 χιλιόμετρα μακριά. Αναγκασμένοι να ξαπλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο σε στρατιωτικά φορτηγά, 78 πέθαναν από σύνθλιψη ή ασφυξία κατά τη μεταφορά. Πολλοί επιζώντες υπέστησαν σοβαρά τραύματα και μόνιμες αναπηρίες.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης γεγονότων, που συστάθηκε από την τότε κυβέρνηση, καταδίκασε τη χρήση υπερβολικής βίας και κακής κρίσης κατά τη μεταφορά των κρατουμένων. Παρά την αποζημίωση των θυμάτων, καμία και κανένας αξιωματικός που εντοπίστηκε από την επιτροπή δεν έχει οδηγηθεί μέχρι στιγμής στη δικαιοσύνη.
Τον Αύγουστο του 2024, το Επαρχιακό Δικαστήριο του Narathiwat αποφάνθηκε υπέρ του αιτήματος των θυμάτων και των οικογενειών τους να κατατεθεί ποινική αγωγή κατά αξιωματούχων που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας Tak Bai, συμπεριλαμβανομένων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας.
Από τους εννέα αξιωματούχους που μηνύθηκαν από τα θύματα και τις οικογένειές τους, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθεί μήνυση κατά επτά από αυτούς με τα αδικήματα της δολοφονίας, της απόπειρας δολοφονίας και της παράνομης κράτησης.
Παρά την κλήτευση, κανένας από τους επτά αξιωματούχους δεν εμφανίστηκε στο Ποινικό Δικαστήριο του Narathiwat για την εξέταση μαρτύρων και την εξέταση αποδεικτικών στοιχείων. Εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και για τα επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που φέρονται να βρίσκονται στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παραγραφή της υπόθεσης έχει οριστεί να λήξει στις 25 Οκτωβρίου 2024. Τουλάχιστον μια/ένας από τις/τους κατηγορούμενες/ους πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να αναγνωρίσει τη μήνυση, ώστε να ξεκινήσει η υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ποινικού Κώδικα της Ταϊλάνδης που διέπει την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει παραγραφή για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των βασανιστηρίων.
Τον Οκτώβριο του 2023, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε δήλωση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποτυχίας των αρχών της Ταϊλάνδης να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα της βίαιης καταστολής της διαμαρτυρίας Tak Bai και στις οικογένειές τους.