Οι επόμενες έξι εβδομάδες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να σημειώσει επιτέλους πρόοδο στη διαπραγμάτευση και την υιοθέτηση μιας σύμβασης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα για την άμεση έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς πλαισίου απονομής δικαιοσύνης και τη μεγάλη μείωση των ασφαλών καταφυγίων από τη διερεύνηση και τη δίωξη των δραστών, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η έκκληση της οργάνωσης γίνεται την ώρα που συνεδριάζει η Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ΓΣΗΕ) για να συζητήσει το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η σύνοδος της Έκτης Επιτροπής έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου.
«Οι επόμενες έξι εβδομάδες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να σημειώσει επιτέλους πρόοδο στη διαπραγμάτευση και την υιοθέτηση μιας σύμβασης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μια τέτοια συνθήκη θα ανοίξει νέους δρόμους -που χρειάζονται απεγνωσμένα στον σημερινό κόσμο- για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της αποζημίωσης για τα θύματα, τις επιζώσες και τους επιζώντες ορισμένων από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου, όπως η γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχει επί του παρόντος ειδική, αυτόνομη σύμβαση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ενώ το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) απαγορεύει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια Σύμβαση για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, η οποία θα εφαρμόζεται από τα κράτη, θα ενίσχυε το συνολικό πλαίσιο της διεθνούς δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
«Η Σύμβαση για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη ορόσημο με περισσότερους από έναν τρόπους. Θα επέβαλε υποχρεώσεις στα κράτη όχι μόνο να ποινικοποιούν και να τιμωρούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και να τα προλαμβάνουν και να συνεργάζονται με άλλα κράτη, μεταξύ άλλων μέσω της αμοιβαίας νομικής συνδρομής», δήλωσε η Agnès Callamard.
— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Η νέα σύμβαση θα επιφέρει την πολυπόθητη βελτίωση των διεθνών προτύπων για την έμφυλη δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων με την αναγνώριση των έμφυλων εγκλημάτων που έχουν λάβει πολύ λίγη διεθνή προσοχή, όπως το έμφυλο απαρτχάιντ, ο εξαναγκαστικός γάμος και η εξαναγκαστική άμβλωση. Είναι καιρός για ένα διεθνές δίκαιο που να είναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει τον διαχρονικό πόλεμο που διεξάγεται κατά των γυναικών, των κοριτσιών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας.»
«Μια σύμβαση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τους δράστες να διαφύγουν από τη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, το παρόν σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την καθολική δικαιοδοσία για όλα τα εγκλήματα που καλύπτονται. Θα υποχρέωνε τα κράτη είτε να διώκουν είτε να εκδίδουν όλες και όλους τις/τους υπόπτους που βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους - ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος ή την εθνικότητα της/του υπόπτου ή του θύματος - και θα επέτρεπε στα εθνικά δικαστήρια να αναλάβουν υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να αναλάβει».
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία έχει βρει στοιχεία για αντίστοιχα εγκλήματα σε τουλάχιστον 18 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
«Καμία περιοχή της γης δεν είναι απαλλαγμένη από αυτές τις φρικαλεότητες που συγκλονίζουν βαθιά τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Πρόσφατες και συνεχιζόμενες καταστάσεις σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κίνα, η Αιθιοπία, το Ιράν, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Μιανμάρ, η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες, η Συρία, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα αποτελούν συνεχείς υπενθυμίσεις της επείγουσας ανάγκης ενίσχυσης του διεθνούς συστήματος δικαιοσύνης», δήλωσε η Agnès Callamard.