ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ TANER KILIÇ
Παρά τη συνεχιζόμενη καταστολή της κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες που διαδηλώνουν για δικαιοσύνη και ελευθερία δε θα φιμωθούν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στην πρώτη επέτειο από την κράτηση του Taner Kılıç.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία συνελήφθη στις 6 Ιουνίου το 2017, με την αβάσιμη κατηγορία ότι άνηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί και έχουν στηρίξει την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την άμεση απελευθέρωσή του.
«Σήμερα πενθούμε για τη χρονιά από τη ζωή του Taner Kılıç, που του αφαιρέθηκε άδικα από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα είναι και η στιγμή να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε τόσο τη δική του απελευθέρωση, όσο και πολλών άλλων ακτιβιστών, η δουλειά των οποίων τους έχει στοιχίσει την ελευθερία τους», δήλωσε ο Salil Shetty, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι τουρκικές αρχές έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου με το να διώκουν εκείνους που τολμούν να ασκούν κριτική. Αλλά σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές ανά τον κόσμο συμπαραστέκονται στον Taner Kılıç, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην τουρκική κυβέρνηση: Δε θα μας φιμώσετε».
Ο Taner Kılıç έχει κατηγορηθεί για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gülen» με βάση ψευδείς ισχυρισμούς ότι κατέβασε το ByLock, μία εφαρμογή μηνυμάτων, η οποία όπως δηλώνουν οι αρχές, χρησιμοποιούνταν από τους υποστηρικτές του Fethullah Gülen. Η κυβέρνηση θεωρεί την οργάνωση αυτή υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ωστόσο, δεν έχει παρουσιαστεί καμία βάσιμη απόδειξη που να μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Taner κατέβασε το ByLock. Αντιθέτως, δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δε βρήκαν κανένα ίχνος της εφαρμογής στο κινητό του.
Ο Taner φυλακίστηκε στις 9 Ιουνίου το 2017, τρεις μέρες αφότου είχε συλληφθεί, και από τότε έχει γίνει σύμβολο πολλών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί ως αποτέλεσμα της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Δέκα άλλοι υπερασπιστές/ριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της İdil Eser, Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, φυλακίστηκαν ένα μήνα μετά. Οχτώ από αυτούς κρατήθηκαν για περίπου τέσσερις μήνες, προτού ελευθερωθούν με εγγύηση στην πρώτη τους ακρόαση τον Οκτώβριο του 2017.
Όλοι και όλες τους κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», έναν αβάσιμο ισχυρισμό, για τον οποίο η εισαγγελία έχει αποτύχει να παρέχει οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να τον υποστηρίξει.
Τον Δεκέμβριο του 2017, οι τουρκικές αρχές παραδέχθηκαν πως χιλιάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν άδικα πως κατέβασαν την εφαρμογή ByLock. Λίστες που περιλάμβαναν 11,480 χρήστες κινητών τηλεφώνων δημοσιεύτηκαν από τις αρχές, κάτι που οδήγησε σε μαζικές απελευθερώσεις, αλλά ο Taner δεν ήταν ένας εξ’ αυτών.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία που αθωώνουν τον Taner είναι ξεκάθαρα. Η φυλάκισή του είναι μία μεγάλη αδικία, η οποία εκθέτει το σαθρό σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας και το ανελέητο κυνηγητό της κυβέρνησης σε οποιονδήποτε ασκεί κριτική», είπε ο Salil Shetty.
«Ο Taner φυλακίστηκε μόνο και μόνο επειδή είναι ένας αφοσιωμένος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην επόμενη ακρόαση της δίκης του, η οποία γίνεται αυτόν τον μήνα, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, να αθωωθεί από τις αστήρικτες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και να του επιτραπεί να ξαναρχίσει την ουσιώδη δουλειά του».
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 194 χώρες και περιοχές έχουν υπογράψει τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας που απαιτούν την αποφυλάκιση του Taner Kılıç και όλων των υπόλοιπων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι εξαιτίας του ειρηνικού τους ακτιβισμού.
Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή του έχει στηριχθεί από κυβερνήσεις, καλλιτέχνες και διασημότητες μεταξύ των οποίων είναι και ο Ben Stiller, ο Sting, η Zoë Kravitz, ο Zach Galifianakis και ο Ai Weiwei.
Τον Απρίλιο του 2018, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, Αντίσταση στη θύελλα: Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο κλίμα φόβου της Τουρκίας, αποκάλυψε πόσο λίγες πτυχές της κάποτε ζωντανής και ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, έχουν παραμείνει ανέγγιχτες από τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μια εκτεταμένη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών έχει οδηγήσει σε μαζικές αυθαίρετες φυλακίσεις και απολύσεις, στην αποδυνάμωση του νομικού συστήματος και στη φίμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από απειλές, παρενοχλήσεις και φυλακίσεις.
Η επόμενη ακρόαση του Taner έχει οριστεί για την 21η Ιουνίου. Αν βρεθεί ένοχος μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 15 χρόνια φυλάκισης.