Οι Ισραηλινές αρχές έχουν καταστρέψει χιλιάδες ζωές Παλαιστινίων, εκθέτοντας άντρες, γυναίκες και παιδιά σε χρόνια τραύματα και άγχος μέσω μίας βαθιάς πολιτικής διάκρισης, καταρχάς με το να αρνούνται να παρέχουν άδειες δόμησης και έπειτα με το να κατεδαφίζουν σπίτια, σχολεία και κτηνοτροφικές δομές
ΙΣΡΑΗΛ: Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Οι Ισραηλινές αρχές πρέπει να ακυρώσουν άμεσα τα σχέδιά τους για την κατεδάφιση του χωριού των Βεδουίνων “Khan al- Alhmar” στην Παλαιστίνη και την εξαναγκαστική έξωση της κοινότητας που ζει εκεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η δήλωση γίνεται πριν από την αναμενόμενη άφιξη των μπουλντόζων την 1η Ιουνίου, έπειτα από την έγκριση της κατεδάφισης, η οποία δόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι κάτοικοι του χωριού έχει προγραμματισθεί να μεταφερθούν σε μία περιοχή που παλαιότερα ήταν δημοτική χωματερή της Ιερουσαλήμ, κοντά στο χωριό Abu Dis.
«Η εξοργιστική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στον Ισραηλινό στρατό να κατεδαφίσει ολόκληρο το χωριό Khan al-Ahmar ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τις οικογένειες, οι οποίες έχουν αφιερώσει τουλάχιστον μία δεκαετία να αγωνίζονται σε μία δικαστική διαμάχη για να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Το να προχωρήσει η κατεδάφιση δεν αποτελεί μόνο μία απάνθρωπη πράξη, αλλά συνιστά μία εξαναγκαστική μεταφορά, κάτι που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου» είπε η Magdalena Mughrabi, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το Khan al- Ahmar κατοικείται από περίπου 180 κατοίκους της Jahalin φυλής των Βεδουίνων. Το χωριό περιβάλλεται από αρκετούς παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
Για περισσότερο από 60 χρόνια, μέλη της φυλής Βεδουίνων Jahalin αγωνίζονται να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Εκδιωγμένοι από τη γη τους στην έρημο Negev/Naqab τη δεκαετία του 1950, έχουν διαρκώς παρενοχληθεί, πιεστεί και επανεγκατασταθεί από διαδοχικές Ισραηλινές κυβερνήσεις.
Στα τέλη του Αυγούστου το 2017, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman ανακοίνωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα εκκενώσει ολόκληρη την κοινότητα μέσα σε μερικούς μήνες. Στις 24 Μαΐου, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ της κατεδάφισης ολόκληρου του χωριού Khan al Ahmar, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου το οποίο έχει κατασκευαστεί από ελαστικά και παρέχει εκπαίδευση σε περίπου 170 παιδιά από πέντε διαφορετικές κοινότητες Βεδουίνων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το χωριό είχε χτιστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες δόμησης, παρόλο που δεν είναι δυνατό για τους Παλαιστίνιους να τις αποκτήσουν σε περιοχές της Δυτικής Όχθης που είναι ελεγχόμενες από το Ισραήλ, γνωστές και ως Περιοχή C.
-Magdalena Mughrabi, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Αντί να τιμωρούνται συνεχώς οι Παλαιστίνιοι επειδή φτιάχνουν κτήρια χωρίς άδειες, οι Ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν να κατασκευάζουν και να επεκτείνουν τους παράνομους εποικισμούς τους στη Δυτική Όχθη, ως ένα πρώτο βήμα προς την απομάκρυνση Ισραηλινών πολιτών από τέτοιους εποικισμούς».
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες κοινότητες οι οποίες αντιτίθενται στα σχέδια των Ισραηλινών να τους μετεγκαταστήσουν σε αστικά κέντρα. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις και να εγκαταλείψουν κάθε σχέδιο για βίαιη μεταφορά του χωριού Khan al-Alhmar ή οποιασδήποτε άλλης κοινότητας».
Ιστορικό
Το Khan al-Ahmar βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα νότια του οικισμού Kfar Adumin, στην κατειλημμένη Δυτική Όχθη. Η κοινότητα των Βεδουίνων που ζει εκεί υποφέρει από επανειλημμένα περιστατικά βίας των εποίκων του Ισραήλ, ακόμη και σε παιδιά, όπως επίσης και επιθέσεις στα σπίτια τους. Οι Ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί να συνδέσουν το χωριό με νερό και ηλεκτρισμό και έχουν περιορίσει τη γη που προορίζεται για τη βοσκή των ζώων τους.
Οι κάτοικοι του Khan al-Ahmar αγωνίζονται κατά της απόφασης για την κατεδάφιση κτηρίων και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του «σχολείου από ελαστικά», από το 2009. Το ίδιο έτος, κάτοικοι κοντινών ισραηλινών εποικισμών του Kfar Adumin, του Alon και του Nofei Prat έχουν αιτηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στον Ισραηλινό στρατό να εφαρμόσει τις ισχύουσες εντολές για κατεδάφιση.
Η κοινότητα του Khan al-Ahmar είναι μία από τις 46 κοινότητες Παλαιστινίων στη δυτική Όχθη που κινδυνεύει από βίαιη και εξαναγκαστική μεταφορά, εξαιτίας των Ισραηλινών σχεδίων μετεγκατάστασης και την πίεση που ασκούν στους κατοίκους για να φύγουν. Αυτές οι κοινότητες βρίσκονται σε μία περιοχή η οποία αναφέρεται ως Περιοχή C, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Όσλο που υπεγράφη το 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερο από το 60% από την κατειλημμένη Δυτική Όχθη, ο Ισραηλινός στρατός διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο επί της ασφάλειας. Η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση, ένα στρατιωτικό σώμα, ελέγχει τον σχεδιασμό και την οριοθέτηση.
Ο Ισραηλινός στρατός πρόσφατα ανακοίνωσε τα νέα σχέδιά του να κατεδαφίσει τα χωριά Ein al-Hilweh και Umm Jamal στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, το χωριό Jabal al Baba, ανατολικά της Ιερουσαλήμ και το ένα πέμπτο των κτηρίων στο Παλαιστινιακό χωριό Susiya, το οποίο βρίσκεται νότια των λόφων της Χεβρώνας.
Οι πολιτικές του Ισραήλ να εγκαθιστούν Ισραηλινούς πολίτες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, να καταστρέφουν επιτηδευμένα ιδιοκτησίες και να μετακινούν εξαναγκαστικά τους Παλαιστίνιους που ζουν κάτω από κατοχή, παραβιάζουν την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης και συνιστούν εγκλήματα πολέμου, τα οποία απαριθμούνται στο καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Από το 1967, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εξαναγκαστική έξωση και έχει εκτοπίσει ολόκληρες κοινότητες και έχει κατεδαφίσει πάνω από 50,000 σπίτια και δομές Παλαιστινίων.