ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις-ορόσημο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαπίστωσε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης του δημοσιογράφου Mehmet Altan και του αρθρογράφου Sahin Alpay έχουν παραβιαστεί, η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Gauri van Gulik δήλωσε:
«Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν μια σημαντική δικαίωση για τους δύο δημοσιογράφους και μια κατηγορηματική καταγγελία για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας. Το γεγονός ότι οι Mehmet Altan και Şahin Alpay παρέμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν 20 μήνες δεν είναι μόνο άδικο αλλά και παράνομο.
«Αυτή η απόφαση παγιώνει αυτό που ήταν ήδη ευρέως γνωστό: ότι αυτοί, όπως και οι περισσότεροι από τους εκατό φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, φυλακίστηκαν απλώς για το σημαντικό δημοσιογραφικό έργο τους.
«Ξεκινώντας από τον Mehmet Altan, οι πόρτες των φυλακών της Τουρκίας πρέπει να ανοίξουν τώρα, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας, Taner Kılıç, να περπατήσουν ελεύθεροι».
Ιστορικό
Στις 16 Μαρτίου, ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την υπό όρους απελευθέρωση του Şahin Alpay, ακολουθώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, και επιβάλλοντάς του απαγόρευση ταξιδιού και κατ' οίκον περιορισμό. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, η οποία διέταζε την απελευθέρωση του Alpay, είχε αρχικά απορριφθεί από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Mehmet Altan καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση χωρίς αναστολή για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», απλά και μόνο επειδή είχε εκφράσει τις απόψεις του.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Ιανουάριο ότι τα δικαιώματα του Mehmet Altan στην ελευθερία, την ασφάλεια και την ελευθερία έκφρασης παραβιάστηκαν, διατάσσοντας την απελευθέρωσή του. Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση, παραβιάζοντας το σύνταγμα και αντανακλώντας την κριτική της κυβέρνησης για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ίδιο δικαστήριο τον καταδίκασε στη συνέχεια σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή βάσει των ίδιων αποδεικτικών στοιχείων που το Συνταγματικό Δικαστήριο έείχε κρίνει ανεπαρκή για να απαιτήσει την προφυλάκιση του.
Οι σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι οι πρώτες όσον αφορά στα άτομα που κρατούνται στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ένα σωρό δημοσιογράφοι και άλλα γνωστά μέλη της κοινωνίας των πολιτών που βρίσκονται σε κράτηση, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Αμνηστίας, Taner Kılıç, περιμένουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η αυθαίρετη κράτηση τους παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην ελευθερία και την ασφάλεια και στην ελευθερία έκφρασης.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Taner Kılıç βρίσκεται σε κράτηση από τον Ιούνιο του 2017. Απελευθερώθηκε από το δικαστήριο στις 31 Ιανουαρίου 2018, μόνο για να ακυρώσει, το ίδιο πάλι δικαστήριο, την απόφαση του την ίδια ημέρα. Η δίκη του για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» συνεχίζεται παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή του.