Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο κράτος δικαίου ενόσω διεξάγουν τις αναγκαίες έρευνες, εξασφαλίζοντας δίκαιες δίκες για όλους όσοι βρίσκονται υπό κράτηση και απελευθερώνοντας εκείνους για τους οποίους δεν έχουν απτές αποδείξεις ότι συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες. Ένα πισωγύρισμα στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Μετά από την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 208 ανθρώπων και σχεδόν 8.000 συλλήψεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει την επαναφορά της θανατικής ποινής ως τιμωρία για όσους κριθούν υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα και η οργάνωση ερευνά τώρα αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη έχουν υποβληθεί σε πληθώρα πρακτικών κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης καθώς και της στέρησης του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο.
«Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων και αναστολών υπαλλήλων του κράτους από τα καθήκοντά τους από την περασμένη Παρασκευή είναι ανησυχητικός και παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση. Στο πλαίσιο της απόπειρας του πραξικοπήματος ασκήθηκε αποτρόπαιη βία και όσοι ευθύνονται για παράνομες δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά η καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και η απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής δεν συνιστούν δικαιοσύνη», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία
Αν και οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν ασαφείς, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα τη νύχτα της Παρασκευής, όταν μια μερίδα του στρατού επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία, εισβάλλοντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανοίγοντας πυρ εναντίον του κοινοβουλίου και των προεδρικών κτιρίων. Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους συγκαταλέγονται 24 άτομα τα οποία οι αρχές θεωρούν ως «πραξικοπηματίες», ενώ ορισμένοι εξ αυτών αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα λιντσαρίσματος ενόσω ήταν άοπλοι και προσπαθούσαν να παραδοθούν. Επίσης σκοτώθηκαν άμαχοι πολίτες όταν, μετά από το σχετικό κάλεσμα του Προέδρου Tayyip Erdogan, βρέθηκαν στους δρόμους αντιμέτωποι με τανκς και ελικόπτερα.
Στις μέρες που ακολούθησαν, η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σαρωτικές εκκαθαρίσεις εντός του στρατού, της δικαιοσύνης και του προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών: 7.543 «πραξικοπηματίες» έχουν συλληφθεί, 318 από τους οποίους έχουν προφυλακιστεί. 7.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και 2.700 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του δικαστικού σώματος, έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. 450 επιπλέον μέλη του δικαστικού σώματος τελούν υπό κράτηση.
Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, σε αντίθεση με τους πραξικοπηματίες
John Dalhuisen
Δηλώσεις του Προέδρου και των κυβερνητικών αξιωματούχων περί πιθανής επαναφοράς της θανατικής ποινής αναδρομικά ως τιμωρία για όσους ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος εγείρουν ανησυχία, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και σχετικές εγγυήσεις του Συντάγματος της χώρας.
«Μαζικές συλλήψεις και αναστολές από τα καθήκοντά τους για υπαλλήλους του κράτους είναι βαθύτατα ανησυχητικές στο πλαίσιο της αυξανόμενης μη ανεκτικότητας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ειρηνικής διαφωνίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η καταστολή να επεκταθεί σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών. Τους τελευταίους μήνες πολιτικοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και άλλοι επικριτές κρατικών αξιωματούχων ή της κυβερνητικής πολιτικής έχουν επανειλημμένως στοχοποιηθεί, ενώ επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν κατασχεθεί» είπε ο John Dalhuisen.