Απαγορεύοντας την κρυπτογράφηση είναι σα να απαγορεύεις τους φακέλους και τις κουρτίνες. Μας αφαιρεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητά μας.
ΥΠΟΘΕΣΗ APPLE ΚΑΤΑ FBI: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην κρυπτογράφηση της διαδικτυακής επικοινωνίας απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία σε μια σύντομη αναφορά που δημοσιεύεται καθώς ο κολοσσός της τεχνολογίας Apple προκαλεί δικαστικά το FBI που ζητά να του δοθεί λογισμικό για να ξεκλειδώσει την κρυπτογράφηση του iPhone.
Η αναφορά, με τίτλο «Κρυπτογράφηση: Ένα ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που αποτελεί την πρώτη επίσημη θέση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την κρυπτογράφηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει ότι οι άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, θα πρέπει να είναι σε θέση να κρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες τους και τα προσωπικά τους δεδομένα ως ζωτικής σημασίας προστασία του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα και στην ελευθερία του λόγου.
Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για Παγκόσμια Θέματα.
«Η κρυπτογράφηση είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο της ιδιωτικότητας και του ελεύθερου λόγου στην ψηφιακή εποχή. Απαγορεύοντας την κρυπτογράφηση είναι σαν να απαγορεύεις τους φακέλους και τις κουρτίνες. Μας αφαιρεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητά μας» είπε ο Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Παγκόσμια Θέματα.
«Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν την κρυπτογράφηση θα έπρεπε να το σκεφτούν διπλά πριν ανοίξουν αυτό το «κουτί της Πανδώρας». Η αποδυνάμωση της διαδικτυακής ιδιωτικότητας θα μπορούσε να έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες για τις ελεύθερες κοινωνίες, ειδικότερα για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους δημοσιογράφους που ζητούν από τους ηγέτες μας να λογοδοτήσουν.»
Απαιτώντας «παραθυράκια» μπορεί να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η αναφορά προειδοποιεί έναντι των προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα με στόχο να αναγκάσουν τις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα «παραθυράκι» στο λογισμικό κρυπτογράφησης. Σημειώνεται ότι αυτά τα μέτρα παραβιάζουν το δίκαιο των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υπονομεύουν αδιάκριτα την προστασία των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων οποιουδήποτε χρησιμοποιεί το λογισμικό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση Apple κατά FBI, το αίτημα για πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή υπό έρευνα πιθανά να είναι και νόμιμο. Παρόλα αυτά, είναι ο τρόπος που θα δινόταν η πρόσβαση – ο οποίος θα απαιτούσε από μια εταιρία να προσαρμόσει το λογισμικό της με στόχο να εξαφανίσει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας – γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να δοθεί το ελεύθερο στην αμερικανική κυβέρνηση και πιθανόν και σε άλλες κυβερνήσεις να υποχρεώνουν εταιρίες τεχνολογίας να διαμορφώνουν τα προϊόντα τους με τρόπο ώστε να αποδυναμώσουν ή αλλιώς να καταργήσουν την κρυπτογράφηση.
Τέτοια «παραθυράκια» όχι μόνο απειλούν την διαδικτυακή ιδιωτικότητα, αλλά μπορεί να παγώσουν την άσκηση της ελευθερίας του λόγου και να εκθέσουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες και τα δεδομένα των ανθρώπων σε απειλές για την ασφάλειά τους όπως σε εγκληματίες που «κλέβουν» τα στοιχεία τραπεζικών καρτών.
Αν οι αμερικανικές αρχές πιέσουν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας να κάνει τα προϊόντα της λιγότερο ασφαλή, ο κίνδυνος είναι ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ανά τον κόσμο.
Sherif Elsayed-Ali
«Η υπόθεση της Apple υποδεικνύει τί διακυβεύεται στη συζήτηση για την κρυπτογράφηση. Δεν έχει να κάνει με ένα τηλέφωνο, αλλά με το κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να υπαγορεύουν την ασφάλεια του λογισμικού που προστατεύει την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.» δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali.
«Ανοίγοντας ένα «παραθυράκι» στην ασφάλεια για τις κυβερνήσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξουν οι πόρτες τόσο στους διαδικτυακούς εγκληματίες που θέλουν να χακάρουν τηλέφωνα όσο και στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που επιθυμούν να κατασκοπεύουν και να καταστέλλουν τους επικριτκές τους.»
«Αν οι αμερικανικές αρχές αναγκάσουν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας να κάνει τα προϊόντα της λιγότερο ασφαλή, ο κίνδυνος είναι ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ανά τον κόσμο και θα απαιτήσουν παρόμοιες παρεμβατικές εξουσίες από εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία προστασίας της ιδιωτικότητας.»
Κρυπτογράφηση υπό απειλή
«Με τη διαδικτυακή λογοκρισία και την παρακολούθηση ως αυξανόμενες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπονόμευση της κρυπτογράφησης θα μπορούσε να απειλήσει τη δυνατότητα των ανθρώπων ανά τον κόσμο να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ελεύθερα, όπως για παράδειμα τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούν και αμφισβητούν τις αρχές, τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τη διαφθορά και τους δικηγόρους που ζητούν από ισχυρές κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Πολλές χώρες ήδη ορίζουν ποιος μπορεί να κρυπτογραφήσει την επικοινωνία ή την ισχύ της κρυπτογράφησης που επιτρέπεται, όπως η Κούβα, το Πακιστάν και η Ινδία. Άλλες χώρες όπως, η Ρωσία,το Μαρόκο, το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Κολομβία, πολλές φορές φτάνουν τόσο μακριά ώστε να την απαγορεύσουν ολοκληρωτικά.
To κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας θέτει περιορισμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να απαγορευτεί η κρυπτογράφηση, όπως όταν οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι για την επίτευξη ενός θεμιτού στόχου, και είναι ανάλογοι με τον σκοπό για τον οποίο έχουν επιβληθεί.
Αντί να απαγορεύσει την κρυπτογράφηση, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να προωθήσουν ενεργά και να προστατεύουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της χρήσης των εργαλείων και υπηρεσιών κρυπτογράφησης, έτσι ώστε ο καθένας να έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, της κλοπής ή της παρακολούθησης των προσωπικών τους πληροφοριών, είτε από ξένα κράτη, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις ή ιδιώτες.
Η απαγόρευση ή η υπονόμευση της κρυπτογράφησης θα έχει ένα σαφές αποτέλεσμα: θα μας κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς και θα υπονομεύσει την ιδιωτικότητά μας.
Sherif Elsayed-Ali
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις εταιρίες να παράσχουν ένα επαρκές επίπεδο κρυπτογράφησης ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.
«Η απαγόρευση ή η υπονόμευση της κρυπτογράφησης θα έχει ένα σαφές αποτέλεσμα: θα μας κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς και θα υπονομεύσει την ιδιωτικότητά μας. Μερικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την κρυπτογράφηση, δήθεν για λόγους ασφαλείας, αλλά αυτό δε λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης για τη διαδικτυακή ασφάλεια. Αυτό είναι κοντόφθαλμο και λανθασμένο », είπε ο Sherif Elsayed-Ali.