ΣΥΡΙΑ: Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μία διερευνητική αποστολή στα βόρεια της Συρίας αποκάλυψε ένα κύμα εξαναγκαστικών εκτοπισμών και κατεδαφίσεων σπιτιών που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, για τα οποία είναι υπεύθυνη η Αυτόνομη Διοίκηση του Συριακού Κουρδικού πολιτικού Κόμματος Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) που ελέγχει τη την περιοχή, είπε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η Αυτόνομη Διοίκηση είναι μια συμμαχία κλειδί, στη βάση του υπό αμερικάνικη καθοδήγηση συνασπισμού, στη μάχη κατά των ένοπλων ομάδων που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
«Δεν είχαμε πουθενά αλλού να πάμε.»: Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί και οι κατεδαφίσεις στη βόρεια Συρία συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία των ανησυχητικών καταπατήσεων, συμπεριλαμβανομένου και των αυτοπτών μαρτύρων και δορυφορικών εικόνων. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν με λεπτομέρεια τον σκόπιμο εκτοπισμό εκατοντάδων πολιτών και τον ξεριζωμό ολόκληρων χωριών σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Διοίκησης, συχνά ως αντεπίθεση κατά κατοίκων που υποστηρίζουν ή συνδέονται με μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλες ένοπλες ομάδες.
«Με το να καταστρέφουν σκοπίμως τα σπίτια των πολιτών, σε μερικές περιπτώσεις ισοπεδώνοντας και καίγοντας ολόκληρα χωριά, εκτοπίζοντας τους κατοίκους χωρίς δικαιολογημένο στρατιωτικό λόγο, η Αυτόνομη Διοίκηση προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας και περιφρονεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, με επιθέσεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Lama Fakih, Ανώτερη Σύμβουλος Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Αυτόνομη Διοίκηση φαίνεται να ποδοπατά όλα τα δικαιώματα των πολιτών που βρίσκονται στη μέση. Είδαμε εκτεταμένους εκτοπισμούς και καταστροφές που δεν ήταν αποτέλεσμα του πολέμου. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα τη σκόπιμη, οργανωμένη εκστρατεία μαζικής τιμωρίας των πολιτών σε χωριά που είχαν κυριευθεί προηγουμένως από το Ισλαμικό Κράτος, ή που υπήρχε μια μειοψηφία που ήταν ύποπτη ότι υποστήριζε την ομάδα.»
Κάποιοι πολίτες είπαν ότι απειλήθηκαν με εναέριες επιθέσεις καθοδηγούμενες από τον αμερικάνικο συνασπισμό αν δεν κατάφερναν να φύγουν.
Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκαν 14 πόλεις και χωριά στις επαρχίες al- Hasakeh και στο al-Rappa τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, για να διερευνήσουν τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς των κατοίκων και τις κατεδαφίσεις των σπιτιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Διοίκησης.
Οι δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε η Διεθνής Αμνηστία απεικονίζουν τη κλίμακα των κατεδαφίσεων στο χωριό Husseiniya, στην επαρχία Tel Hamees. Οι εικόνες δείχνουν να υπάρχουν 225 κτίρια τον Ιούνιο του 2014 αλλά μόνο 14 τον Ιούνιο του 2015- μια σοκαριστική μείωση της τάξης του 93.8%.
Τον Φεβρουάριο του 2015, η στρατιωτική πτέρυγα της Αυτόνομης Διοίκησης, η YPG (Οι Μονάδες Προστασίας των Πολιτών) πήραν τον έλεγχο της περιοχής, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και ξεκίνησε κατεδαφίσεις, εκτοπίζοντας τους κατοίκους. Οι ερευνητές που επισκέφθηκαν τη Husseiniya είδαν ερείπια από κατεστραμμένα σπίτια και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες.
«Μας έβγαλαν έξω από τα σπίτια μας και άρχισαν να καίνε τα σπίτια… έφεραν μπουλντόζες… Κατεδάφισαν το ένα σπίτι μετά το άλλο μέχρι που καταστράφηκε όλο το χωριό», είπε ένας μάρτυρας.
Σε χωριά νότια της πόλης Suluk μερικοί κάτοικοι είπαν ότι οι μαχητές της YPG τους κατηγόρησαν ότι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος και απείλησαν να τους πυροβολήσουν αν δεν έφευγαν. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοικοι παραδέχτηκαν πως υπήρχαν κάποιοι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στα χωριά τους, η πλειοψηφία δεν υποστήριζε την ομάδα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κάτοικοι είπαν ότι οι μαχητές της YPG τους διέταξαν να φύγουν, απειλώντας τους με εναέριες επιθέσεις του αμερικάνικου συνασπισμού αν δεν συμμορφώνονταν.
«Μας είπαν ότι έπρεπε να φύγουμε αλλιώς θα έλεγαν στον αμερικάνικο συνασπισμό ότι είμαστε τρομοκράτες και τα αεροπλάνα τους θα χτυπούσαν τις οικογένειές μας», είπε ένας κάτοικος, ο Safwan.
Η YPG έχει δικαιολογήσει τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς των κατοίκων λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων ή στρατιωτική αναγκαιότητα.
«Είναι κρίσιμο να μην εθελοτυφλήσει σε τέτοιες παραβιάσεις η συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτείων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και όλα τα υπόλοιπα κράτη που υποστηρίζουν την Αυτόνομη Διοίκηση, ή συνεργάζονται με αυτό στρατιωτικά. Τα κράτη πρέπει να πάρουν δημόσια θέση καταδικάζοντας τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και τις παράνομες κατεδαφίσεις και να διασφαλίσουν ότι η στρατιωτική τους υποστήριξη δεν συμβάλλει στην παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε η Lama Fakih.
Σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επίθεση, οι μαχητές της YPG άδειασαν βενζίνη σ’ ένα σπίτι, απειλώντας να το πυρπολήσουν ενώ οι κάτοικοι ήταν ακόμα μέσα.
«Άρχισαν να ρίχνουν βενζίνη στο σπίτι των πεθερών μου. Η πεθερά μου αρνιόταν φύγει και έριξαν βενζίνη γύρω της… Βρήκαν τον πεθερό μου και άρχισαν να τον χτυπούν στα χέρια… Είπα ‘Ακόμα και κάψετε το σπίτι μου θα πάρω ένα αντίσκηνο και θα το βάλω εδώ. Αυτό είναι στον τόπο μου. Θα μείνω στον τόπο μου’.»
Αν και η πλειοψηφία των κατοίκων που επηρεάστηκε από αυτές τις παράνομες πρακτικές είναι Άραβες και Τουρκμένοι, σε κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε μεικτές πόλεις της Suluk, Κούρδοι κάτοικοι έχουν επίσης εμποδιστεί από την YPG και το Asayish, τις αστυνομικές δυνάμεις της Αυτόνομη Διοίκησης, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλού, για παράδειγμα στο χωριό Abdi Koy, ένας μικρός αριθμός Κούρδων κατοίκων έχουν επίσης εκτοπιστεί βίαια από την YPG.
Σε μια συνέντευξη με τη Διεθνή Αμνηστία, ο επικεφαλής της Asayish παραδέχθηκε ότι οι κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί με τη βία αλλά απέρριψε τις περιπτώσεις αυτές ως ‘μεμονωμένα περιστατικά’. Ο εκπρόσωπος της YGP επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι πολίτες μετακινήθηκαν για τη δική τους ασφάλεια.
Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι εξαναγκάστηκαν να φύγουν ακόμα και αν τα χωριά τους δεν αποτελούν σημείο συγκρούσεων, ή βρίσκονταν μακριά από την πρώτη γραμμή της μάχης και δεν υπήρχε κίνδυνος από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) του Ισλαμικού Κράτους. Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί κατοίκων χωρίς επιτακτική στρατιωτική ανάγκη συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Η Αυτόνομη Διοίκηση πρέπει αμέσως να σταματήσει τις παράνομες κατεδαφίσεις των σπιτιών των κατοίκων, να αποζημιώσει όλους τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν παράνομα, να σταματήσουν τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και να επιτρέψουν στους κατοίκους να γυρίσουν και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους», είπε η Lama Fakih.