ΗΠΑ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΗΠΑ: Να κλείσει το Γουαντάναμο και να σταματήσει η υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η συνεχιζόμενη λειτουργία του κέντρου κράτησης του Γουαντάναμο στην Κούβα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής των ΗΠΑ «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, πέντε σχεδόν χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική εντολή για να κλείσει η εγκατάσταση.
«Στις 22 Ιανουαρίου 2009 η εντολή να κλείσει το Γουαντάναμο μέσα σε ένα έτος αποτέλεσε μία από τις πρώτες επίσημες αποφάσεις του Προέδρου Ομπάμα, από τότε που ξεκίνησε η θητεία του», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο. «Πέντε χρόνια αργότερα, η υπόσχεση για αλλαγή έχει εξελιχθεί σε τέτοια αποτυχία στα ανθρώπινα δικαιώματα, που απειλεί να στοιχειώσει την πορεία του, όπως συνέβη και στους προκατόχους του.»
Δώδεκα χρόνια αφότου οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γουαντάναμο, δεμένοι μέσα σε αεροπλάνα, σαν να επρόκειτο για φορτία, περισσότεροι από 150 άνθρωποι κρατούνται ακόμα εκεί. Οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.
Κάποιοι κρατούμενοι του Γουαντάναμο αντιμετώπισαν δίκη στο πλαίσιο ενός συστήματος στρατιωτικών επιτροπών, το οποίο δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης. Από τους σχεδόν 800 ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνταν εκεί, λιγότερο από το ένα τοις εκατό έχουν καταδικαστεί από στρατιωτική επιτροπή -και η πλειονότητα αυτών ήταν αποτέλεσμα προδικαστικών συμβιβασμών.
Οι ΗΠΑ έχουν την προσδοκία να κάνουν οι άλλες χώρες ό,τι οι ίδια αρνούνται –να δεχθούν αποφυλακισμένους ανθρώπους που δεν είναι δυνατό να επαναπατριστούν. Συνεπώς, ακόμα και εκείνοι για τους οποίους υπάρχει δικαστική απόφαση ενάντια στην κράτησή τους, ενδέχεται να συνεχίσουν να κρατούνται. Η μεταφορά στη Σλοβακία τον τελευταίο μήνα τριών Ουιγούρων κινεζικής καταγωγής πραγματοποιήθηκε περισσότερα από πέντε χρόνια αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η κράτησή τους ήταν παράνομη.
Περισσότεροι από 70 κρατούμενοι -η πλειονότητα των οποίων από την Υεμένη- έχουν «εγκριθεί για μεταφορά», αλλά η κατάσταση ασφαλείας στις χώρες τους ή άλλα ζητήματα θεωρήθηκαν από τη διοίκηση ως λόγοι καθυστέρησης της μεταφοράς τους από το Γουαντάναμο.
«Κρατούμενοι στο Γουαντάναμο βρίσκονται στο κενό με τις ζωές τους σε εκκρεμότητα επί συνεχόμενα χρόνια. Πολλοί έχουν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αλλά η πρόσβαση σε αποκατάσταση έχει συστηματικά μπλοκαριστεί και η λογοδοσία είναι μηδαμινή», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.
«Κάθε χρόνο που οι ΗΠΑ λειτουργούσαν το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, παράλληλα διακήρυτταν τη δέσμευσή τους στα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν οποιαδήποτε άλλη χώρα ήταν υπεύθυνη για το πραγματικό κενό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γουαντάναμο, σίγουρα η ΗΠΑ θα την καταδίκαζε. Οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει πολύ να σταματήσουν την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες όλων των αξιόπιστων ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο Γουαντάναμο και εναντίον ανθρώπων που κρατούνται αλλού. Τα ευρήματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, και οποιοσδήποτε ευθύνεται για εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από την τρέχουσα ή την προηγούμενη βαθμίδα αξιώματός τους.
Η μυστικότητα που καλύπτει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους επισήμους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πρέπει να τελειώσει, δήλωσε η οργάνωση.
«Η ατιμωρησία για εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως τα βασανιστήρια και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις που διαπράχθηκαν εναντίον των κρατουμένων, περιλαμβανομένου αυτών στο Γουαντάναμο, είναι μια κατάφωρη αδικία που δείχνει ότι οι ΗΠΑ διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεών τους», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση ώστε όλα τα θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπράξει οι ΗΠΑ –περιλαμβανομένων των νυν και πρώην κρατούμενων του Γουαντάναμο- να αποκτήσουν αληθινή πρόσβαση σε ουσιαστική αποκατάσταση.