«ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ!» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2013 ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα!» Συνέντευξη Τύπου για την Ετήσια Έκθεση 2013 της Διεθνούς Αμνηστίας
Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της Ετήσιας Έκθεσης 2013 της Διεθνούς Αμνηστίας, το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης πραγματοποίησε σήμερα μια ιδιαίτερη και συμβολική Συνέντευξη Τύπου έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Με σύνθημα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα!», τα μέλη του βγήκαν στο δρόμο, πήγαν σε ένα από τα πεδία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στάθηκαν δίπλα στα θύματα για να τα κάνουν από αόρατα ορατά, να τους δώσουν το λόγο, και να δυναμώσουν τη φωνή τους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Κατερίνα Καλογερά, δίνοντας έμφαση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια και κέντρα κράτησης, οι απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης, οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης από στρατοδικεία, οι διακρίσεις σε βάρος Ρομά και ατόμων με ΗΙV, η ομοφοβική βία και οι ρατσιστικές επιθέσεις αποτέλεσαν το ευρύ τοπίο των παραβιάσεων τη χρονιά που πέρασε.
«Η οικονομική κρίση και τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας έχουν δημιουργήσει μια τάξη ανθρώπων ευάλωτη στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Όσοι έχουν την εξουσία προσπαθούν να ελέγξουν και να περιορίσουν τη δίψα των ανθρώπων για ελευθερία, δικαιοσύνη και σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Η δικαιολογία της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας εντείνει την κρατική καταστολή, την κρατική παρέμβαση στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, στην στέρηση της ελευθερίας έκφρασης, στο δικαίωμα του να αποφασίζουμε για το πώς θα χρησιμοποιούμε το σώμα μας, για την αναπαραγωγή αλλά και για το ποια ταυτότητα ενστερνιζόμαστε όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, το φύλο, τη θρησκεία ή το χρώμα μας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της και να επαναπροσδιορίσει το καθήκον της να προστατεύει όλους τους πολίτες του κόσμου. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να ισχύει για όλους τους ανθρώπους, είτε βρίσκονται στη χώρα τους είτε όχι. Η ιδέα είναι απλή: όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με αξιοπρέπεια και θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τους τα δικαιώματα ελεύθερα και ισότιμα, όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε η Κατερίνα Καλογερά.
Εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων καθώς και υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν παρόντες/ουσες στην εκδήλωση έκαναν καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις αναφερόμενοι/ες στα προβλήματα και στις παραβιάσεις στο πεδίο δράσης τους. Εκ μέρους του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων μίλησε η Ευθαλία Παππά, εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. ΑΙΤΗΜΑ ο Σπύρος Ριζάκος, εκ μέρους της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Σίσσυ Βωβού, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων η Μαρίνα Τσαμουρά, εκ μέρους του Συλλόγου Αποδήμων Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας ο Ashraf Hasno, εκ μέρους της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών η Ελένη Σπαθανά, και εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ο Γιάννης Φελέκης.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν αιτούντες άσυλο, άντρες και γυναίκες, από διάφορες χώρες και μίλησαν για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που έχουν στην Ελλάδα και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και για την ανανέωση του προσωρινού δελτίου τους (ροζ κάρτα), αναδεικνύοντας με τον δικό τους άμεσο τρόπο τις σημερινές δυσλειτουργίες του συστήματος ασύλου.
Την εκδήλωση έκλεισε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους αιτούντες άσυλο και τα θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, θύμα αστυνομικής βίας ο ίδιος, για τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία εξακολουθεί να ζητά απόδοση δικαιοσύνης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικό ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά τη διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, τον Ιούνιο του 2011.
Με την παρουσία της τίμησε επίσης την εκδήλωση η Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.