ΣΥΡΙΑ: Η ΚΤΗΝΩΔΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΟΜΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Φεβρουαρίου 2012
Συρία: Η κτηνώδης επίθεση στη Χομς πρέπει να σταματήσει
Η Ρωσία και οι λοιπές χώρες που ασκούν επιρροή στην Συρία οφείλουν να δράσουν αμέσως, ώστε να τερματιστεί ο βομβαρδισμός της Χομς, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Χομς από την Παρασκευή, η πλειονότητα των οποίων είναι άοπλα θύματα βομβαρδισμών και βολών από ελεύθερους σκοπευτές.
Ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σέργκει Λαβρόφ, πραγματοποίησε εχθές συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ στη Δαμασκό, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν τον αδυσώπητο βομβαρδισμό της Χομς, ο οποίος έκτοτε έχει ενταθεί. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Ρωσία να καταστήσει σαφές στη συριακή κυβέρνηση, τόσο δημοσίως, όσο και κατ’ ιδίαν, ότι η στρατιωτική επίθεση στη πόλη Χομς πρέπει να τερματιστεί αμέσως.
Η οργάνωση επίσης κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία.
«Η κατάσταση στη Χομς είναι κρίσιμη και εξελίσσεται σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η Ρωσία έχει εμποδίσει διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, δηλώνοντας ότι έχουν διαμορφώσει ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η Ρωσία και οι λοιπές χώρες που ασκούν επιρροή στην Συρία οφείλουν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να συγκρατήσουν το συριακό στρατό στη Χομς και να διασφαλίσουν ότι θα παύσει να χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό σε κατοικημένες περιοχές».
«Η κυβέρνηση της Συρίας φαίνεται να θεωρεί ότι το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας το περασμένο Σάββατο της έδωσε το πράσινο φως να συνθλίψει την αντίσταση στη Χομς με κάθε μέσο -η Ρωσία οφείλει να διασαφηνίσει, με δυνατή φωνή, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.»
Από την Παρασκευή, κατοικημένες περιοχές στη Χομς -συμπεριλαμβανομένων των αλ Καλντιέχ, Μπαμπ’Αμρ, Μπαμπ αλ Σέμπα και αλ Ινσάατ -έχουν βομβαρδιστεί από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ υπήρξε βαριά ανταλλαγή πυρών με αντικαθεστωτικούς μαχητές σε αυτές τις περιοχές.
Ο συριακός στρατός έχει παρατάξει τανκς σε ορισμένες περιοχές. Ένοπλες ομάδες φέρεται να ανταπόδωσαν με τη χρήση καλάσνικοφ και πυραυλοκίνητων χειροβομβίδων (RPGs).
Από την περασμένη Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία παρέλαβε 246 ονόματα ατόμων που φέρεται να έχουν σκοτωθεί στη Χομς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 17 παιδιών. Ενώ μερικοί από τους νεκρούς ήταν ένοπλοι άντρες που μάχονταν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, η πλειονότητά τους φέρεται να ήταν άοπλοι.
Εκατοντάδες ακόμα φέρεται να έχουν τραυματιστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα σε αυτοσχέδια υπαίθρια νοσοκομεία ή στα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι της Χομς δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού, εξοπλισμού και φαρμάκων για την περίθαλψη των τραυματισμένων. Τη Δευτέρα ένα υπαίθριο νοσοκομείο που περιέθαλπε τραυματίες κατοίκους και μαχητές βομβαρδίστηκε.
Το Συριακό Δίκτυο Ειδήσεων ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου ότι 30 άντρες από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας θάφτηκαν αφού δολοφονήθηκαν από -όπως τις αποκάλεσαν οι ίδιοι- «τρομοκρατικές ομάδες» σε διαφορετικά σημεία της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο να αδράξει την ευκαιρία της Υπουργικής του Συνάντησης το επόμενο σαββατοκύριακο, ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διεθνούς πίεσης στην κυβέρνηση της Συρίας και των υπολοίπων κυβερνήσεων που την υποστηρίζουν.
«Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλει να συνεχίσει τη προσπάθεια για τον τερματισμό των θηριωδιών που διαπράττονται στη Συρία», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.
«Το πρώτο βήμα για τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι να διασαφηνίσει ότι δεν θα αφήσει την πίεση να ατονήσει, και θα επαναφέρει το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη, είτε πρόκειται για το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε για τη Γενική Συνέλευση.»
Η Διεθνής Αμνηστία έχει παραλάβει τα ονόματα περισσότερων από 5400 ατόμων που φέρεται να έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στην Συρία από την έναρξη των μεγάλων διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2011.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει συμπεράνει ότι στη Συρία διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει και μια Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ τον Νοέμβριο- και έχει ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως επίσης και την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων στη Συρία και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ και των στενών του συνεργατών.