ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ· ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Ιανουαρίου 2012
Αίγυπτος: Τα πολιτικά κόμματα δεσμεύονται να τερματίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης· πολλά από αυτά δεν δεσμεύονται για τα δικαιώματα των γυναικών
Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της μεταβατικής κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, είτε έχουν στείλει ανάμικτα μηνύματα, είτε έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να προωθήσουν τον τερματισμό των διακρίσεων, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που ξεκίνησαν το Νοέμβριο, η οργάνωση ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της Αιγύπτου να υπογράψουν ένα «μανιφέστο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» με 10 βασικά μέτρα, προκειμένου να δηλώσουν με τον τρόπο αυτό ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την επίτευξη ουσιαστικής μεταρρύθμισης στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε σε 54 πολιτικά κόμματα και επεδίωξε συναντήσεις με 15 από τα κυριότερα. Εννέα από αυτά ανταποκρίθηκαν στο μανιφέστο, είτε εξ ολοκλήρου, είτε για κάποιες από τις δεσμεύσεις. Άλλα τρία ανταποκρίθηκαν προφορικά.
Το Κόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη νέα Λαϊκή Συνέλευση, ήταν ένα από τα τρία κόμματα που δεν απάντησε ουσιαστικά, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας να ζητήσει τις απόψεις του.
«Με την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, είναι ενθαρρυντικό ότι τόσο πολλά από τα μεγάλα κόμματα ανταποκρίθηκαν και ήταν έτοιμα να υπογράψουν τις φιλόδοξες δεσμεύσεις για την αλλαγή ως προς την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων παραγκουπόλεων και τη διασφάλιση δίκαιης δίκης», δήλωσε ο Philip Luther, προσωρινός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Ωστόσο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι αρκετά κόμματα αρνήθηκαν να δεσμευτούν για την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών. Λίγες γυναίκες καταλαμβάνουν έδρες στο νέο κοινοβούλιο, και παραμένουν τεράστια τα εμπόδια στο δικαίωμα των γυναικών να παίζουν ολοκληρωμένο ρόλο στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου.
«Προκαλούμε το νέο κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία του σχεδιασμού του νέου συντάγματος για να εγγυηθεί όλα αυτά τα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους στην Αίγυπτο. Ο ακρογωνιαίος λίθος πρέπει να είναι η απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεων και η ισότητα των φύλων.»
Ενώ τα μοναδικά κόμματα που υπέγραψαν όλες τις δεσμεύσεις που περιείχε το μανιφέστο ήταν το Αιγυπτιακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, σχεδόν και τα 12 κόμματα που απάντησαν συμφώνησαν στα 7 πρώτα σημεία του μανιφέστου.
Τα σημεία αυτά περιελάμβαναν δεσμεύσεις για ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Ανάμεσα στις βασικές υποσχέσεις ήταν ο τερματισμός της τριακονταετούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η καταπολέμηση των βασανιστηρίων, η προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, η διασφάλιση δίκαιης δίκης και η διερεύνηση παραβιάσεων που διαπράχθηκαν υπό τον Hosni Mubarak.
Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισε δεσμεύσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα σχετικά με τα δικαιώματα των κατοίκων των παραγκουπόλεων και την κατοχύρωση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων για όλους τους Αιγυπτίους.
Επιφυλάξεις
Η όγδοη δέσμευση, που αφορούσε τον τερματισμό των διακρίσεων, υπογράφηκε από τα περισσότερα κόμματα, όμως, ορισμένα δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον τερματισμό των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο. Σχόλια εκ μέρους τουλάχιστον δυο κομμάτων ανέφεραν ότι το ζήτημα των διακρίσεων εις βάρος των Κοπτών, περιλαμβανομένης της οικοδόμησης εκκλησιών, έχει μεγαλοποιηθεί.
Αρκετά κόμματα διατήρησαν επιφυλάξεις σχετικά με την ένατη δέσμευση, η οποία ζητούσε την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών -την παροχή δηλαδή στις γυναίκες ίσων δικαιωμάτων στο γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών και την κληρονομιά. Ορισμένα κόμματα επικαλέστηκαν τον ισλαμικό νόμο προκειμένου να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο δεν δεσμεύονταν σε κάτι τέτοιο.
Τα περισσότερα κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το 10ο σημείο, το οποίο ζητούσε την κατάργηση της θανατικής ποινής, δηλώνοντας είτε ότι ερχόταν σε αντίθεση με το Ισλάμ, είτε ότι θα συνέχιζαν να μελετούν το ζήτημα. Ακόμα και τα δυο κόμματα που τείνουν προς την κατάργηση της θανατικής ποινής δήλωσαν ότι αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, μη εφικτό τα επόμενα χρόνια.
«Η πραγματική δοκιμασία για τα πολιτικά κόμματα θα είναι να μεταφράσουν αυτές τις δεσμεύσεις σε πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο, με στόχο την κατάργηση των κατασταλτικών νόμων της εποχής του Mubarak, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και την έγκριση νόμων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό των χρόνιων παραβιάσεων», δήλωσε ο Philip Luther. «Ένα από τα πρώτα μέτρα πρέπει να είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που τόσο πολύ έχει επικριθεί.
«Γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν μαζί στις διαμαρτυρίες και συνέβαλαν καθοριστικά στο κίνημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Mubarak και οδήγησε σ’ αυτές τις εκλογές. Η στέρηση της ισότητας θα έσβηνε την ελπίδα ότι η Αίγυπτος εισέρχεται σε μια νέα εποχή σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους.»
Οι 10 δεσμεύσεις του Μανιφέστου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αίγυπτο της Διεθνούς Αμνηστίας είναι:
- Τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μεταρρύθμιση στις δυνάμεις ασφαλείας
- Τερματισμός της κράτησης χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο και καταπολέμηση των βασανιστηρίων
- Εξασφάλιση δίκαιης δίκης
- Προάσπιση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης
- Έρευνα για τις παραβιάσεις του παρελθόντος
- Εφαρμογή οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων για όλους
- Προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις
- Τερματισμός των διακρίσεων
- Προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών
- Κατάργηση της θανατικής ποινής
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο : http://www.amnesty.org/en/news/pressure-egyptian-political-parties-deliver-25-january-expectations-2011-10-31
Απαντήσεις από πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου στο Μανιφέστο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Αίγυπτο:
Το Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολές σε 54 πολιτικά κόμματα, καλώντας τα να υπογράψουν το μανιφέστο. Η οργάνωση επεδίωξε συναντήσεις με τους αρχηγούς των 15 από τα μεγαλύτερα κόμματα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Ακολουθούν οι απαντήσεις που έλαβε:
Αιγυπτιακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: Υπέγραψε και τις 10 δεσμεύσεις, αλλά δήλωσε ότι είναι πρόωρο να αναμένεται η κατάργηση της θανατικής ποινής χωρίς τη λαϊκή υποστήριξη.
Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία: Υπέγραψε και τις 10 δεσμεύσεις, αλλά δήλωσε ότι είναι πρόωρο να αναμένεται η κατάργηση της θανατικής ποινής χωρίς τη λαϊκή υποστήριξη.
Κόμμα Νεολαίας Αιγύπτου: Έστειλε επιστολή με το υπογεγραμμένο μανιφέστο, δηλώνοντας τη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, αλλά χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις 10 δεσμεύσεις.
Νέο Κόμμα Al Wafd: Υπέγραψε με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κόμμα Δημοκρατικό Μέτωπο: Υπέγραψε με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κόμμα Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης: Υπέγραψε με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κόμμα Al Karama: Συμφώνησε προφορικά σε όλες τις δεσμεύσεις με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κόμμα Al Nour: Συμφώνησε προφορικά σε όλες τις δεσμεύσεις με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.
Κόμμα Φρουροί της Επανάστασης: Έστειλε επιστολή συμφωνώντας με το μανιφέστο, με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, δηλώνοντας ότι σε τέτοια ζητήματα ακολουθούν τις κατευθύνσεις των θρησκευτικών θεσμών Al-Azhar.
Κόμμα Αιγυπτιακή Απελευθέρωση: Υπέγραψε με εξαίρεση την κατάργηση της θανατικής ποινής και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, τονίζοντας την αντίθεσή της στη Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων εναντίον των Γυναικών (CEDAW)· συμφώνησε να δεσμευτεί για τη διασφάλιση της προστασίας από διακρίσεις, με εξαίρεση τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.
Κόμμα Al-Wasat (Κέντρο): Υπέγραψε, αλλά εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και του τερματισμού των διακρίσεων. Εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη διασφάλιση της προστασίας από διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και των ίσων δικαιωμάτων για Μουσουλμάνους και Κόπτες στην οικοδόμηση λατρευτικών χώρων.
Κόμμα Αιγυπτιακή Επανάσταση: Εκπρόσωποι του κόμματος εξέφρασαν ανησυχίες σε συνάντηση σχετικά με την ανάγκη για «ασφάλεια» και την υποχρέωση να σεβαστούν τις «ισλαμικές αξίες», δικαιολογώντας την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν και δεσμεύτηκαν για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων. Δήλωσαν επίσης ότι η ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ήταν σημαντικές, αλλά μόνο όταν δεν «απειλούν τη δημόσια ασφάλεια». Ανέφεραν ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τη θρησκεία και ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Κοπτών είναι ένα ζήτημα που έχει μεγαλοποιηθεί. Το κόμμα δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για άλλες δεσμεύσεις.
Κόμμα Ελεύθεροι Αιγύπτιοι: Δεν απάντησε στην πρόσκληση για συνάντηση, ούτε έκανε σχόλια για το μανιφέστο.
Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη: Δεν απάντησε στην πρόσκληση για συνάντηση, ούτε έκανε σχόλια για το μανιφέστο. Η Διεθνής Αμνηστία δεν έλαβε ουσιαστική απάντηση στην τελευταία της προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί τους τον Ιανουάριο του 2012.
Κόμμα Δικαιοσύνη: Δεν απάντησε στην πρόσκληση για συνάντηση ούτε έκανε σχόλια για το μανιφέστο.
Γραφείο Τύπου και Προβολής