Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
20 Ιουνίου 2011
Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τα δικαιώματα των σομαλών προσφύγων.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί με την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των σομαλών προσφύγων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011.
[caption id="attachment_7372" align="alignright" width="150" caption="Amnesty International©"][/caption]
Ένας μεγάλος αριθμός σομαλών υπηκόων συνεχίζουν να φεύγουν στις γειτονικές χώρες για βρουν καταφύγιο και προστασία, μακριά από τις συνεχείς ένοπλες συγκρούσεις, την κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση επείγουσας ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης της Κεντρικής και Νότια Σομαλίας. Ωστόσο, με το που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους, πολλοί σομαλοί πρόσφυγες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 1.460.000 Σομαλοί μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους, ενώ περισσότεροι από 732.000 κατεγράφησαν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, στα τέλη Απριλίου 2011. Περισσότεροι από 350.000 πρόσφυγες, ως επί το πλείστον Σομαλοί, ζουν σε καταυλισμούς στο Dadaab που βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι της Κένυας, γεγονός που καθιστά την περιοχή τον πιο μεγάλο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου. Η Κένυα υποδέχεται ένα πολύ μεγάλο μέρος σομαλών προσφύγων. Περισσότεροι από 40.000 Σομαλοί έφτασαν στην Κένυα μόνο για την περίοδο που ξεκινά από τα τέλη Απριλίου 2011.
Νωρίτερα, η Διεθνής Αμνηστία εστίασε την προσοχή στον υπερπληθυσμό των καταυλισμών του Dadaab -που αρχικά κατασκευάστηκαν για την υποδοχή 90.000 ατομών- λόγω του οποίου μειώνεται η πρόσβαση των προσφύγων σε ορισμένες βασικές υπηρεσίες –στέγη, ιατρική βοήθεια, νερό και εκπαίδευση. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων -θύματα των οποίων ήταν οι σομαλοί πρόσφυγες- ιδιαίτερα την αστυνομική βία και τις ακούσιες επιστροφές από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας.
Ενώ ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 28 Ιουλίου 2011 την 60η Επέτειο της υιοθέτησης από τα Ηνωμένα Έθνη της Σύμβασης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων, η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα δικαιώματα των ατόμων που φεύγουν από τη Σομαλία. Η Σύμβαση σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων είναι η βασική δεσμευτική συνθήκη που ορίζει τα δικαιώματα των προσφύγων.
Μέσα σε ένα πνέυμα κατανομής των ευθυνών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό επανεγκαταστάσεων για τους σομαλούς πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός Κένυας ή σε άλλες χώρες της περιοχής, σε τρίτες χώρες όπου θα είναι ασφαλείς, προκειμένου να μπορέσουν τελικά να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων που δικαιούνται ως πρόσφυγες. Αυτό δεν πρέπει να περιοριστεί σε μία συμβολική κίνηση.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την κυβέρνηση της Κένυας να επιτρέψει αμέσως στους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην έκταση Ifo II του καταυλισμού προσφύγων στο Dadaab. Η διεθνής κοινότητα πρέπει εξίσου να αναλάβει τις ευθύνες της και να επανεγκαταστήσει τους Σομαλούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στις πιο ευπαθείς ομάδες ατόμων.
Επιπλέον, τα κράτη πρέπει να στηρίξουν την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες όσον αφορά άτομα που μετακινήθηκαν με τη βία, λόγω των ένοπλων συγκρούσεων στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες και σομαλοί αιτούντες άσυλο.
Επίσης, η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να απορρίψει και να καταγγείλει με κατηγορηματικό τρόπο τις απόπειρες που στόχο έχουν την επιστροφή των ατόμων στη Νότια και Κεντρική Σομαλία. Η Κένυα δεν είναι η μόνη χώρα που επιχειρεί την εφαρμογή ακούσιων επιστροφών προς αυτές τις ζώνες. Το 2010, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία επιχείρησαν εξίσου να επιστρέψουν ή επέστρεψαν άτομα με τη βία στη Νότια και Κεντρική Σομαλία, αγνοώντας επιδεικτικά τις πρόσφατες συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που δεν συστήνει οποιαδήποτε επιστροφή σομαλών υπηκόων προς εκείνες τις περιοχές της χώρας.
Οι χώρες πρέπει να ανακοινώσουν δημοσίως ότι δεν θα επιστρέψουν κανέναν προς την Κεντρική και Νότια Σομαλία όσο τα άτομα για τα οποία γίνεται λόγος διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής κακομεταχείρισης εκεί.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο έγγραφο της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο: «From Life Without Peace to Peace Without Life: The Treatment of Somali Refugees and Asylum-Seekers in Kenya», (index AI : AFR 32/015/2010, 8 décembre 2010),διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.amnesty.org/fr/library/info/AFR32/015/2010/en (στα αγγλικά)