Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Μαΐου 2011
Η Σαουδική Αραβία καλείται να απελευθερώσει γυναίκα που συνελήφθη μετά από εκστρατεία για την οδήγηση
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν μια γυναίκα που κρατείται για την ανάμιξή της σε εκστρατεία ενάντια στην απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες στο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Στις 22 Μαΐου, συνελήφθη η Manal al-Sharif -32χρονη σύμβουλος ασφαλείας σε θέματα υπολογιστών- μία μέρα μετά αφότου τη σταμάτησε η αστυνομία ενώ οδηγούσε στην πόλη al-Khobar στη δυτική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Προηγουμένως, στις 19 Μαΐου, είχε ανεβάσει στο YouTube βίντεο με τον εαυτό της να οδηγεί αυτοκίνητο, προκειμένου να στηρίξει μια διαδικτυακή εκστρατεία: «Γυναίκα στο Τιμόνι», η οποία καλεί να επιτρέπεται η οδήγηση στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας.
[caption id="attachment_7127" align="alignright" width="300" caption="Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλούς τομείς της ζωής τους."][/caption]
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις λόγω του φύλου τους στη Σαουδική Αραβία, και η απαγόρευση της οδήγησης αποτελεί μέρος της διαιώνισης των περιορισμών για την ελευθερία της κυκλοφορίας τους», είπε ο Malcolm Smart, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για το πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να άρει αυτή την απαγόρευση, παρά τις εκκλήσεις από γυναίκες ακτιβίστριες, και, γι’αυτό το λόγο, οι τελευταίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στην αψήφιση αυτών των περιορισμών με ειρηνικά μέσα».
«Από αυτήν την άποψη, η Manal al-Sharif συνεχίζει σε μία μακρά παράδοση ακτιβιστριών απ’ όλο κόσμο που έχουν τεθεί στην εμπροσθοφυλακή για να αποκαλύψουν και να αψηφήσουν νόμους και πολιτικές διακρίσεων. Για αυτόν το λόγο, τη θεωρούμε κρατούμενη συνείδησης και ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκισή της».
Σύμφωνα με αναφορές, η Τροχαία της Σαουδικής Αραβίας σταμάτησε την Manal al-Sharif ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της γύρω στις 05:00 στις 21 Μαΐου, συνοδευόμενη από τον αδερφό της Muhammad al-Sharif.
Κρατήθηκαν από τις αρχές της τροχαίας καθώς και από τις θρησκευτικές, αλλά απελευθερώθηκαν ύστερα από περίπου έξι ώρες, αφού βέβαια υποχρεώθηκαν να υπογράψουν πως δεσμεύονται, ότι η γυναίκα δεν θα ξαναοδηγήσει στη Σαουδική Αραβία.
Και οι δύο ξανασυνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της 22ας Μαΐου, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και ανακρίθηκαν πριν τη μεταφορά της Manal al-Sharif στις γυναικείες φυλακές στη Νταμμάμ, όπου συνεχίζει να κρατείται. Ο Muhammad al-Sharif απελευθερώθηκε αργά στις 22 Μαΐου.
Σύμφωνα με αναφορές, στις 23 Μαΐου, ένας εκπρόσωπος των σαουδαραβικών φυλακών, είπε στην εφημερίδα «Okaz», ότι η Manal al-Sharif κατηγορείται για οδήγηση αυτοκινήτου, παρακίνηση άλλων γυναικών να οδηγήσουν, σχεδιασμός δημοσίευσης βιντεοσκοπημένου υλικού που τη δείχνει να οδηγεί, ότι επέτρεψε σε δημοσιογράφο να της πάρει συνέντευξη ενώ οδηγούσε, και άλλες κατηγορίες. Καθώς λέγεται, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η γυναίκα θα κρατούνταν για πέντε μέρες, ενόσω οι έρευνες θα συνεχίζονταν.
Η διαδικτυακή εκστρατεία «Γυναίκες στο Τιμόνι» έκανε χρήση του Facebook και του Twitter για να παρακινήσει τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που έχουν διεθνές δίπλωμα οδήγησης να ξεκινήσουν την οδήγηση στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας στις 17 Ιουνίου. Η εκστρατεία ενθαρρύνει τις γυναίκες να οδηγούν σαν να πρόκειται για κομμάτι των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, αντί να συγκεντρώνονται σε ένα μέρος.
Το 1990 μία ομάδα γυναικών αψήφησε μία συνήθη απαγόρευση κατά της οδήγησης από γυναίκες, οδηγώντας σε μία αυτοκινητοπομπή στην πρωτεύουσα, το Ριάντ. Ως απάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη οδηγία που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, η οποία μετά στηρίχθηκε και από μία φατβά που εξέδωσε ο τότε Μεγάλος Μουφτής, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας.
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις τόσο νομικώς όσο και πρακτικώς. Τους απαγορεύεται να ασκήσουν εκλογικά δικαιώματα, ενώ πρέπει να ζητήσουν την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα προτού ταξιδέψουν, δουλέψουν, λάβουν ανώτατη μόρφωση ή παντρευτούν. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.
«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εναντίον των γυναικών, να διασφαλίσουν ότι οι προαναφερθείσες θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες που έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες και πως θα τους προσδίδεται ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια που δικαιούνται», δήλωσε ο Malcolm Smart.