Οι Χούθι γνωρίζουν καλά τον αντίκτυπο των γεμάτων μίσος λόγων τους, ωστόσο συνεχίζουν να υποκινούν ντροπιαστικά τη βία κατά των Μπαχάι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.
ΥΕΜΕΝΗ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, ΟΙ ΧΟΥΘΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
Οι ντε φάκτο αρχές των Χούθι πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων πέντε μέλη της κοινότητας των Μπαχάι που κρατούνται αυθαίρετα στη Σαναά χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διώξεων των ανθρώπων της μειονοτικής πίστης των Μπαχάι, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, εν μέσω ανησυχιών ότι οι άνδρες ενδέχεται να κινδυνεύουν από περαιτέρω παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης.
Στις 25 Μαΐου 2023, οι ένοπλες δυνάμεις των Χούθι εισέβαλαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση των Μπαχάι σε μια ιδιωτική κατοικία στη Σαναά και συνέλαβαν αυθαίρετα 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών. Τους εξαφάνισαν με τη βία για περίπου τέσσερις μήνες μέχρι που οι οικογένειές τους έμαθαν ότι κρατούνταν σε κέντρα κράτησης ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών που διοικούνταν από τους Χούθι στη Σαναά. Μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2023, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε γυναικών, απελευθερώθηκαν μετά από διεθνείς πιέσεις. Ωστόσο, πέντε παραμένουν αυθαίρετα κρατούμενοι και τους στερείται το δικαίωμα σε νομικό σύμβουλο.
Οι πέντε Μπαχάι που εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα περιλαμβάνουν δύο εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τον Abdul'elah Muhammad al-Boni, 30 ετών, και τον Hassan Tariq Thabet Al-Zakari, 28 ετών, και έναν ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Abdullah al-Olofi, 45 ετών. Οι άλλοι δύο είναι ο Muhammad Bashir Abdel Jalil, 25 ετών, και ο Ibrahim Ahmad Jo'eil, 49 ετών.
«Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι άνθρωποι στοχοποιούνται και μπαίνουν πίσω από τα κάγκελα απλώς και μόνο επειδή ασκούν τα δικαιώματά τους και ασκούν τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις τους. Η ανελέητη δίωξη των μελών της κοινότητας των Μπαχάι συνεχίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό με πλήρη ατιμωρησία. Είναι καιρός να τελειώσει αυτή η παρωδία της δικαιοσύνης», δήλωσε η Diala Haidar, ερευνήτρια στην Υεμένη στη Διεθνή Αμνηστία.
«Οι αρχές των Χούθι πρέπει να τερματίσουν αμέσως κάθε μορφή διάκρισης και δίωξης της μειονότητας των Μπαχάι και όλων των άλλων που στοχοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων. Οι Μπαχάι και τα μέλη οποιασδήποτε άλλης μειονοτικής πίστης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους χωρίς διακρίσεις ή αντίποινα».
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι Χούθι απαίτησαν έναν εγγυητή και την καταβολή μιας «εμπορικής εγγύησης» ως όρους για την απελευθέρωση των 12 κρατούμενων Μπαχάι. Ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση, ορισμένοι από τους ελευθερωθέντες αναγκάστηκαν να υπογράψουν δεσμεύσεις που καταγγέλλουν τη θρησκείας τους, παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμά τους στην ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων.
— Diala Haidar, Διεθνής Αμνηστία
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό το 2020, οι Χούθι απελευθέρωσαν έξι άλλους κρατούμενους Μπαχάι μετά από περίπου επτά χρόνια αυθαίρετης κράτησης υπό τον όρο ότι θα πήγαιναν στην εξορία, όπως και έκαναν. Ο εξαναγκασμός ανθρώπων σε εξορία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή πολιτικής αντιπολίτευσης συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ρητορική μίσους για την υποκίνηση βίας κατά των μειονοτήτων
Η κράτηση των Μπαχάι λόγω της πίστης τους παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Υεμένης βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καταστολής των μειονοτήτων από τις αρχές των Χούθι, την οποία η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει από το 2015. Σε αρκετές περιπτώσεις, δημόσιοι αξιωματούχοι έχουν υποκινήσει τη βία και τις διακρίσεις κατά των Μπαχάι σε δημόσιες ομιλίες τους.
Κάποιες εβδομάδες πριν από την αυθαίρετη κράτηση των 17 Μπαχάι, ο Abdel Malek al-Huthi, ηγέτης των Χούθι, ανανέωσε σε ομιλία του τις επιθέσεις του κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάι, κατηγορώντας τους ότι συνωμοτούν για την καταστροφή του Ισλάμ.
Στις 2 Ιουνίου 2023, ο προσκείμενος στους Χούθι Μεγάλος Μουφτής στη Σαναά επιτέθηκε κατά των Μπαχάι στην Υεμένη στο κήρυγμα της Παρασκευής, κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν να βλάψουν τη χώρα και υποκινώντας τη βία εναντίον τους.
«Οι Χούθι γνωρίζουν καλά τον αντίκτυπο των γεμάτων μίσος λόγων τους, ωστόσο συνεχίζουν να υποκινούν ντροπιαστικά τη βία κατά των Μπαχάι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε η Diala Haidar.
«Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση πρέπει επίσης να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Πρέπει να καταργήσει τους νόμους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας και της ελευθερίας της έκφρασης».
Η Υεμένη είναι συμβαλλόμενο κράτος στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ), το οποίο εγγυάται το δικαίωμα του καθενός να έχει ή να υιοθετεί θρησκεία ή πεποιθήσεις της επιλογής του και να ασκεί τη θρησκεία του «ατομικά ή ... μαζί με άλλους και δημόσια ή ιδιωτικά».
Ιστορικό
Από το 2015, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 100 μελών της θρησκείας Μπαχάι στην Υεμένη, τα οποία έχουν συλληφθεί από τις de facto αρχές των Χούθι και έχουν υποστεί εξαναγκασμένη εξαφάνιση, κράτηση χωρίς επικοινωνία, βασανιστήρια και κακομεταχείριση και τους έχει στερηθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Τον Αύγουστο του 2016, οι αρχές των Χούθι εισέβαλαν σε μια ειρηνική εκδήλωση της κοινότητας της νεολαίας των Μπαχάι στη Σαναά και συνέλαβαν αυθαίρετα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και έξι παιδιά.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, 24 Μπαχάι αντιμετώπισαν κατασκευασμένες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας για ξένα κράτη, σε κατάφωρα άδικες διαδικασίες. Νωρίτερα το ίδιο έτος, τον Ιανουάριο του 2018, οι αρχές των Χούθι καταδίκασαν σε θάνατο τον 52χρονο Μπαχάι φυλακισμένο συνείδησης Hamid Haydara, επειδή φέρεται να συνεργάστηκε με το Ισραήλ και να πλαστογράφησε επίσημα έγγραφα. Η καταδίκη αυτή ήρθε αφού ο Hamid Haydara είχε κρατηθεί από τον Δεκέμβριο του 2013 μέσω ελλιπών διαδικασιών με ψεύτικες κατηγορίες, άδικη δίκη και με αξιόπιστους ισχυρισμούς ότι είχε υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Οι Μπαχάι διώκονταν επίσης λόγω της πίστης τους πριν από την τρέχουσα ένοπλη σύρραξη υπό την εξουσία του πρώην προέδρου Ali Abdullah Saleh.