Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αρχές της Ουγκάντας διώκουν ανθρώπους με βάση τον πραγματικό ή τον υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.
ΟΥΓΚΑΝΤΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ
Το Γραφείο Διεύθυνσης της Εισαγγελίας της Ουγκάντας πρέπει επειγόντως να αποσύρει τις κατηγορίες για «βεβαρυμένη ομοφυλοφιλία» εναντίον 20χρονου άντρα που κατηγορήθηκε στις 18 Αυγούστου 2023 και έγινε ο δεύτερος πολίτης της χώρας που κατηγορείται για το αδίκημα αυτό βάσει του επεμβατικού νόμου της χώρας κατά της ομοφυλοφιλίας, ο οποίος επισύρει τη θανατική ποινή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αρχές της Ουγκάντας διώκουν ανθρώπους με βάση τον πραγματικό ή το υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους. Οι διακρίσεις και οι διώξεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη χώρα πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Tigere Chagutah, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική.
Tigere Chagutah, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική
Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι αστυνομικοί της Ουγκάντας συνέλαβαν τον 20χρονο μαζί με άλλο ένα άτομο, ηλικίας 41 ετών, στο αθλητικό γήπεδο Soroti στο Σορότι της ανατολικής Ουγκάντας, στις 15 Αυγούστου 2023. Συνελήφθησαν γύρω στα μεσάνυχτα και οδηγήθηκαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Σορότι με την κατηγορία ότι είχαν συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με άτομο του ίδιου φύλου, την οποία ο κατηγορούμενος αρνήθηκε. Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί τούς είπαν πως έπιασαν τους δύο άντρες ημίγυμνους.
«Η απαγγελία κατηγοριών σε αυτό το άτομο για αδίκημα που επισύρει τη θανατική ποινή με μοναδικό κριτήριο τον υποτιθέμενο σεξουαλικό του προσανατολισμό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ουγκάντα πρέπει όχι μόνο να καταργήσει τον νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας, αλλά και να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα», δήλωσε ο Tigere Chagutah.
Η απαγγελία κατηγοριών σε αυτό το άτομο για αδίκημα που επισύρει τη θανατική ποινή με μοναδικό κριτήριο τον υποτιθέμενο σεξουαλικό του προσανατολισμό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Tigere Chagutah
Την ίδια ημέρα της σύλληψης, η αστυνομία άφησε ελεύθερο τον 41χρονο άντρα. Η αστυνομία δήλωσε στους δικηγόρους ότι ο 41χρονος δεν ήταν σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή του για σεξουαλική επαφή λόγω της «ψυχικής του κατάστασης» και ως εκ τούτου ήταν θύμα, καθιστώντας το φερόμενο αδίκημα «βεβαρυμένο». Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα, το «θύμα ήταν ένας 41χρονος άντρας που ζούσε με αναπηρία». Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι η αστυνομία δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Ο 20χρονος τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση μέχρι τις 18 Αυγούστου. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο δικαστήριο του Σορότι, προτού προφυλακιστεί στις κεντρικές φυλακές του Σορότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε η υπόθεσή του θα κληθεί να αναφερθεί στο ίδιο δικαστήριο. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι η αστυνομία πραγματοποίησε πρωκτική εξέταση στο φερόμενο ως θύμα στις 16 Αυγούστου.
«Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή πρωκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν κάποιο άτομο έχει εμπλακεί σε ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις. Τέτοιες εξετάσεις παραβιάζουν την απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ιστορικό
Ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας, που υπογράφηκε τον Μάιο του 2023, εισήγαγε τη «βεβαρυμένη ομοφυλοφιλία», την οποία ορίζει ως σεξουαλική επαφή με άτομο ηλικίας άνω των 75 ετών ή κάτω των 18 ετών, το οποίο είτε δεν συναινεί, είτε δεν είναι σε θέση να συναινέσει, είτε είναι άτομο που ζει με αναπηρία ή ψυχική ασθένεια. Η ανώτατη ποινή για «βεβαρυμένη ομοφυλοφιλία» είναι η θανατική ποινή.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ποιος κατηγορείται, τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος, την ενοχή ή την αθωότητα ή τη μέθοδο εκτέλεσης.
Σύμφωνα με το Φόρουμ Ενημέρωσης και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRAPF), μια ΜΚΟ που ασκεί συνηγορία στην Ουγκάντα, από την ψήφιση του νόμου για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα βάσει του νόμου. Υπάρχουν επίσης αναφορές για έξαρση της βίας και άλλων παραβιάσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ουγκάντα. Η ΜΚΟ κατέγραψε επίσης συνολικά 149 περιπτώσεις βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων εξώσεων από σπίτια, χωριά και ενοικιαζόμενα σπίτια, καθώς και πραγματικής ή απειλούμενης βίας.