ΣΥΡΙΑ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΕΣ/-ΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
Ενόψει της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Ιουνίου σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, διεθνούς θεσμού για την αποσαφήνιση της κατάληξης και της τύχης δεκάδων χιλιάδων αγνοουμένων και εξαφανισθέντων στη Συρία από το 2011, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:
«Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μπορούν να παράσχουν έναν τρόπο για την εκπλήρωση του δικαιώματος των οικογενειών στην αλήθεια, με τη δημιουργία ενός θεσμού με επίκεντρο τα θύματα, ο οποίος θα τους παρέχει τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις σχετικά με το τι συνέβη στους αγαπημένους τους. Θα πρέπει να εισακούσουν τις εκκλήσεις των οικογενειών της Συρίας και των επιζωσών/-ώντων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου, και να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος».
«Για περισσότερο από μία δεκαετία, οι οικογένειες των αγνοουμένων και των βίαια εξαφανισθέντων αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις για να λάβουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Όλα τα μέρη της σύγκρουσης δεν ήταν πρόθυμα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αφήνοντας τους συγγενείς σε μια κατάσταση διαρκούς αγωνίας και αβεβαιότητας. Με τη δημιουργία ενός θεσμού που θα επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, ο ΟΗΕ μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν κάποιες από τις απαντήσεις που τους αξίζουν».
«Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι αγνοούνται ή ότι έχουν εξαφανιστεί βίαια στη Συρία από το 2011, κυρίως από τον συριακό κυβερνητικό μηχανισμό ασφαλείας. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν εξαφανιστεί είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, καθώς τα μέρη της σύγκρουσης δεν έχουν ποτέ αποκαλύψει ποια άτομα βρίσκονται υπό την επιτήρησή τους. Ο θεσμός αυτός θα προσφέρει μια ενιαία οδό για την καταγραφή των υποθέσεων, την ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριών και τον συντονισμό με άλλους υφιστάμενους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
Ιστορικό
Η ψηφοφορία έρχεται μετά την πρόταση του António Guterres, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού σε μια έκθεση-ορόσημο που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022 σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των χιλιάδων κρατήσεων και καταναγκαστικών εξαφανίσεων που διαπράχθηκαν από το 2011 και την παροχή στήριξης στις οικογένειες.
Στις 23 Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία και 101 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απέστειλαν επιστολή στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ με την οποία τα καλούσαν να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης του θεσμού.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει στο παρελθόν τη συστηματική χρήση από τη συριακή κυβέρνηση των καταναγκαστικών εξαφανίσεων κατά του άμαχου πληθυσμού προκειμένου να καταστείλει τη διαφωνία, μια εκστρατεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οι δράστες της οποίας πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν επίσης απαγάγει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστριών/ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται.