Παιδιά που έχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρές επιπτώσεις μόνο και μόνο επειδή συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.
ΤΑΙΛΑΝΔΗ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΕΣ/-ΩΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ «ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ» ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν συλλάβει, έχουν διώξει, έχουν παρακολουθήσει και έχουν εκφοβίσει παιδιά διαδηλώτριες/-ωτές επειδή συμμετείχαν σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσει κάθε παρενόχληση που αποθαρρύνει τα παιδιά από το να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Διεκδικούμε το μέλλον μας» βασίζεται σε συνεντεύξεις με 30 παιδιά διαδηλώτριες/-ωτές και ακτιβίστριες/-ιστές από όλη τη χώρα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας μεταξύ 2020 και 2022.
Σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα διαμαρτυρίας στην Ταϊλάνδη, ο συντριπτικός αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν ήταν μαθήτριες/-ητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάτω των 18 ετών, που απαίτησαν εκπαιδευτικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό που θεωρούσαν πατερναλιστικό και αυστηρά συντηρητικό κατεστημένο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά και τα παιδιά ιθαγενών, καθώς και παιδιά από άλλες εθνικές μειονοτικές ομάδες.
Μέχρι σήμερα, σχεδόν 300 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, με ορισμένα να κινδυνεύουν με πολυετή φυλάκιση καθώς έχουν κατηγορηθεί για εξέγερση ή προσβολή της μοναρχίας - η πρώτη φορά που έγινε γνωστό ότι έχουν ασκηθεί διώξεις κατά παιδιών στην Ταϊλάνδη. Η πλειονότητα κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων σχετικά με τις μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις που ορίζονται σε διάταγμα έκτακτης ανάγκης το οποίο σχετίζεται με την πανδημία και έκτοτε έχει αρθεί.
«Τα παιδιά που έχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρές επιπτώσεις μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Chanatip Tatiyakaroonwong, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη. «Η Ταϊλάνδη έχει νομική υποχρέωση να εγγυάται το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, αλλά αντ' αυτού η άσκηση αυτού του δικαιώματος συνοδεύεται από μεγάλο κόστος για τις/τους διαδηλώτριες/-ωτές, που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα».
Επιβλαβείς τακτικές
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε μια ποικιλία τακτικών που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του δικαιώματος διαμαρτυρίας. Οι αρχές παρακολουθούσαν συστηματικά παιδιά που διαμαρτύρονταν υπέρ της δημοκρατίας, εκφόβιζαν άμεσα παιδιά από ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων επειδή συμμετείχαν σε δημόσιες συγκεντρώσεις και έκαναν περιττές και επεμβατικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ελέγχων ιστορικού, όπως αν το άτομο είχε σχέσεις με κάποιο του ίδιου φύλου.
Η Chompoo*, ένα 13χρονο παιδί διαδηλώτρια με έδρα την Μπανγκόκ, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι παρακολουθείται από τις αρχές από τότε που ξεκίνησε τον ακτιβισμό της τον Μάρτιο του 2022. Ομοίως, ένας 16χρονος ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής παρακολουθούνταν από τις αρχές στο σπίτι και στο σχολείο του, γεγονός που επηρέασε την ψυχική του υγεία με κρίσεις πανικού, αϋπνία και άλλες μορφές άγχους που προκλήθηκε από τη συνεχή παρακολούθηση.
Chanatip Tatiyakaroonwong, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές έχουν κάνει κατάχρηση των επίσημων εξουσιών βάσει του νόμου περί προστασίας των παιδιών για να εμποδίσουν αδίκως τα παιδιά να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες. Η Άννα, μια ακτιβίστρια φοιτήτρια με έδρα την Μπανγκόκ, η οποία υπερασπίζεται τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι την ίδια και τους φίλους τους έσυραν έξω από ένα εστιατόριο η αστυνομία και υπάλληλοι του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας, της κύριας υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την προστασία των παιδιών, επειδή οι αρχές φοβήθηκαν ότι επρόκειτο να οργανώσουν διαμαρτυρία στο Μνημείο της Δημοκρατίας, καθώς μέλη της βασιλικής οικογένειας επρόκειτο να περάσουν από την περιοχή.
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης ότι οι αρχές άσκησαν πίεση στους γονείς για να αποθαρρύνουν ή να αποτρέψουν τα παιδιά από το να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Αυτό προκάλεσε οικογενειακές εντάσεις, οι οποίες, σε δύο περιπτώσεις που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία, οδήγησαν σε ενδοοικογενειακή βία κατά παιδιών διαδηλωτριών/-ών.
«Όταν η οικογένειά μου έμαθε για τη συμμετοχή μου στο κίνημα διαμαρτυρίας, αρχίσαμε να τσακωνόμαστε πολύ», δήλωσε ο Satapat, ο οποίος συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2020 ως 17χρονος μαθητής λυκείου στη νότια πόλη Pattani. «Τότε οι γονείς μου άρχισαν να μου ασκούν σωματική βία και να με πιέζουν κατάσχοντας το ημερήσιο επίδομα και το κινητό μου τηλέφωνο. Αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι και πήγα να ζήσω με τον φίλο μου».
«Εκτός από τις κατηγορίες, ορισμένα παιδιά διαδηλώτριες/-ωτές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη ποινή της αποκήρυξης ή της κακοποίησης από τους ίδιους τους γονείς τους, λόγω της πίεσης που τους ασκούν οι αρχές», δήλωσε ο Tatiyakaroonwong της Διεθνούς Αμνηστίας.
Εχθρικό περιβάλλον
Η Διεθνής Αμνηστία αξιολογεί στενά τις συνθήκες ασφαλείας στις διαδηλώσεις από το 2020. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν το 2021 μετά την αύξηση της αστυνομικής καταστολής και την κλιμάκωση της βίας στις τοποθεσίες διαμαρτυρίας.
Τρεις νεαροί διαδηλωτές, ηλικίας 14, 15 και 16 ετών τότε, πυροβολήθηκαν με πυροβόλα όπλα, υποτίθεται από μέλη του κοινού, έξω από το αστυνομικό τμήμα Din Daeng στην Μπανγκόκ στις 16 Αυγούστου 2021.
Ένας από αυτούς, ο 15χρονος Warit Somnoi, πυροβολήθηκε στον λαιμό, έπεσε σε πολύμηνο κώμα και στη συνέχεια πέθανε από τα τραύματά του. Μετά τον θάνατό του, η αστυνομία απέτυχε επανειλημμένα να παράσχει στοιχεία έπειτα από πολλά αιτήματα του εισαγγελέα, προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα. Η εισαγγελία απήγγειλε τελικά κατηγορίες για φόνο σε μέλος του κοινού, αλλά δεν έχει διεξαχθεί ακόμη δίκη.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε επίσης με δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος έχει εκπροσωπήσει αρκετά άτομα κάτω των 18 ετών. Ο δικηγόρος περιέγραψε κακομεταχείριση από αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εργαλείων περιορισμού και ξυλοδαρμών κατά τη διάρκεια συλλήψεων και σφαιρών καουτσούκ κατά τη διάρκεια καταστολής διαδηλώσεων.
Οι αρχές φέρεται να χρησιμοποίησαν συρμάτινα καλώδια για να συγκρατήσουν έναν 12χρονο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταστολής αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας κοντά στη διασταύρωση Din Daeng της Μπανγκόκ στις 13 Ιουλίου 2021. Ένας άλλος διαδηλωτής ονόματι Sainam, ο οποίος ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι πυροβολήθηκε με σφαίρες καουτσούκ σε διαμαρτυρία στην Μπανγκόκ.
«Αφού με πυροβόλησαν, προσπάθησα να το σκάσω, αλλά τα ΜΑΤ με πλησίασαν από μπροστά και από πίσω. Με άρπαξαν και με έκαναν να πέσω κάτω. Στη συνέχεια θυμάμαι ότι με κλότσησαν και χρησιμοποίησαν κάτι σκληρό, όπως κλομπ ή όπλο, για να με χτυπήσουν. Με έψαξαν σε όλο μου το σώμα, με έδεσαν με συρματόσχοινα και συνέχισαν να με κλοτσούν», είπε, προσθέτοντας ότι μονάχα το επόμενο πρωί, μετά την απελευθέρωσή του, πρόλαβε να δει γιατρό.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να σταματήσει όλες τις ποινικές διαδικασίες εναντίον παιδιών που διαδηλώνουν ειρηνικά, να τερματίσει όλες τις μορφές εκφοβισμού και επιτήρησης και να καταργήσει ή να τροποποιήσει τους νόμους που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του δικαιώματος των παιδιών να διαδηλώνουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι συνάδουν με τους διεθνείς νόμους και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είτε εισέρχονται στο πανεπιστήμιο είτε υποβάλλουν αίτηση για εργασία, πολλά παιδιά διαδηλώτριες/-ωτές μόλις ξεκινούν την επόμενη φάση της ζωής τους. Το μήνυμά μας προς τις αρχές της Ταϊλάνδης είναι απλό: Σταματήστε να τους κρατάτε πίσω και επιτρέψτε τους να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Tatiyakaroonwong.
*Τα πλήρη ονόματα έχουν αποκρυφτεί για λόγους ασφαλείας