Οι (ινδικές) αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ως προτιμώμενο εργαλείο στην ευρύτερη καταστολή της διαφωνίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να σταματήσει τώρα.
ΙΝΔΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ/-ΙΣΤΕΣ
Απαντώντας στην είδηση ότι η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ από το Κασμίρι Sanna Irshad Mattoo εμποδίστηκε και πάλι να ταξιδέψει στο εξωτερικό από τις μεταναστευτικές αρχές στο αεροδρόμιο του Δελχί την Τρίτη, ο Aakar Patel, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδίας, δήλωσε:
«Οι αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έχουν γίνει όλο και περισσότερο η κύρια τακτική των ινδικών αρχών για να φιμώσουν τις ανεξάρτητες και κριτικές φωνές στη χώρα. Αυτές οι αυθαίρετες εκτελεστικές ενέργειες δεν υποστηρίζονται από καμία δικαστική απόφαση, ένταλμα ή έστω γραπτή εξήγηση, καθιστώντας δύσκολο για τις/τους ακτιβίστριες/-ιστές και τους δημοσιογράφους να τις προσβάλουν στα δικαστήρια. Αυτό έχει οδηγήσει τις αρχές να χρησιμοποιούν συστηματικά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ως προτιμώμενο εργαλείο στην ευρύτερη καταστολή της διαφωνίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να σταματήσει τώρα.
Aakar Patel, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδία
«Συγκεκριμένα, οι ινδικές αρχές έχουν αυξήσει τη χρήση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό το αδιάκοπο κυνήγι μαγισσών είναι αντίθετο με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ινδίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει επίπτωση στο μητρώο της, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στο Universal Periodic Review (UPR) στις αρχές του επόμενου μήνα.
«Οι ινδικές αρχές πρέπει να άρουν όλες τις αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, να σταματήσουν αυτή την παράνομη πρακτική και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμενες, προστατεύοντας, προωθώντας και εκπληρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της μετακίνησης».
Ιστορικό
Στη Sanna Irshad Mattoo απαγορεύτηκε να ταξιδέψει «παρά το γεγονός ότι είχε έγκυρη βίζα και εισιτήριο» στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραστεί στην τελετή απονομής του διάσημου βραβείου Πούλιτζερ για την κάλυψη της πανδημίας κόβιντ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δεν της έχει δοθεί ακόμη επίσημος λόγος, παρά το γεγονός ότι της είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει διεθνώς και προηγουμένως, τον Ιούλιο.
Τον Οκτώβριο του 2019, λίγο πριν από τη διάσπαση Τζαμού και Κασμίρ σε ενωσιακά εδάφη, πάνω από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί, ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιχειρηματίες, τέθηκαν σε προσωρινή «λίστα απαγόρευσης πτήσεων» χωρίς καμία δικαστική απόφαση.
Από το 2019, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τις περιπτώσεις τουλάχιστον έξι δημοσιογράφων του Κασμίρι, ακτιβιστριών/-ών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακαδημαϊκών και πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των Gowhar Geelani, Shah Faesal, Bilal Bhat, Zahid Rafiq, Sanna.