Για να αντιμετωπιστεί το ενδημικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στο Πακιστάν –όπως και παντού– απαιτούνται εκτεταμένες διαδικαστικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και όχι θανατική ποινή.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ZAHIR JAFFAR, ΑΛΛΑ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Με αφορμή την καταδίκη του Zahir Jaffar, βασικού κατηγορούμενου για τη φρικτή δολοφονία της Noor Mukkadam τον Ιούλιο του 2021, η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία Rimmel Mohydin δήλωσε:
«Η δολοφονία της Noor Mukkadam ήταν ένα φρικτό έγκλημα, και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκλήματος, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη θανατική ποινή. Οι καταδίκες ήταν θλιβερά χαμηλές για τα θύματα έμφυλης βίας στο Πακιστάν, γεγονός που καθιστά τη σημερινή καταδικαστική ετυμηγορία ακόμα πιο σημαντική. Η καταδίκη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.
«Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί το ενδημικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στο Πακιστάν –όπως και παντού– απαιτούνται εκτεταμένες διαδικαστικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και όχι θανατική ποινή. Εάν οι αρχές θέλουν να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, πρέπει να αποφύγουν τη χρήση της θανατικής ποινής ως “γρήγορη λύση” και να δεσμευτούν ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης θα προλαμβάνει και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε τέτοια εγκλήματα σε κάθε στάδιο».
Ιστορικό
Η 27χρονη Noor Mukkadam δολοφονήθηκε και αποκεφαλίστηκε στην κατοικία του Zahir Jaffar στις 20 Ιουλίου 2021. Ο Zahir, οι γονείς του και τα μέλη του προσωπικού τους συνελήφθησαν λίγο αργότερα. Μετά από επτάμηνη δίκη, τοπικό δικαστήριο έκρινε τον Zahir ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο. Στα μέλη του προσωπικού, που ήταν παρόντα στον τόπο του εγκλήματος, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 10 ετών. Οι γονείς του, που φέρονται να βοήθησαν τον Zahir να ξεφορτωθεί το πτώμα, αθωώθηκαν.
Η θανατική ποινή είναι η έσχατη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Η Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις – ανεξάρτητα από το ποιος/-ά κατηγορείται, τη φύση ή τις συνθήκες του εγκλήματος, την ενοχή ή την αθωότητα ή τη μέθοδο εκτέλεσης.