ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
Το κοινό κάλεσμα έρχεται με το κλείσιμο τριών μηνών από την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου. Οι δέκα πυροσβέστες/τριες δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του θανατηφόρου νιτρικού αμμωνίου και έτσι «οδηγήθηκαν στο θάνατο και εγκαταλείφθηκαν ασυγχώρητα» - Matt Wrack
Η Ένωση Πυροσβεστικών Δυνάμεων προσχώρησε στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να ασκήσει πίεση για την διεξαγωγή μίας πλήρους διεθνής έρευνας σχετικά με την καταστροφική έκρηξη που έλαβε χώρα στη Βηρυτό πριν από τρεις μήνες.
Σε ένα νέο βίντεο ενός λεπτού, η Βρετανίδα Πυροσβέστρια, Holly Ferguson, ετών 36, η οποία υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα για 11 χρόνια, αναφέρει πως η έκρηξη στην Βηρυτό ήταν «ο εφιάλτης του προσωπικού».
Η Ferguson είπε πως οι Λιβανοί/νέζες πυροσβέστες/τριες «απογοητεύτηκαν οικτρά» από τους αξιωματούχους που ήξεραν ότι επικίνδυνες χημικές ουσίες φυλάσσονταν στο λιμάνι
Η τεράστια έκρηξη στη Βηρυτό κόστισε την ζωή σε 10 πυροσβέστες/τριες από την Ένωση Πυροσβεστικών Δυνάμεων: τους/τις Najeeb Hati, Charbel Hati, Ralph Malahi, Charbel Karam, Joe Noun, Rami Kaaki, Joe Bou Saab, Elie Khouzami, Mathal Hawa και Sahar Fares παραϊατρικής πυροσβέστριας.
Οι 10 εργαζόμενοι/ες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν από την αστυνομία να αντιμετωπίσουν την σοβαρή πυρκαγιά στο λιμάνι της Βηρυτού στις 5.55μμ. Δεν είχαν ειδοποιηθεί για την ύπαρξη της τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου που βρισκόταν στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι από το Λίβανο γνώριζαν για την ύπαρξή της.
Πάνω από 6.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενώ 300.000 βρέθηκαν άστεγοι/ες ή εκτοπισμένοι/ες από τα σπίτια τους. Υπολογίζεται επίσης πως 70.000 άνθρωποι έμειναν άνεργοι.
Τρεις μήνες μετά την έκρηξη, η Διεθνής Αμνηστία και η Ένωση Πυροσβεστικών Δυνάμεων πιστεύουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τωρινές λιβανικές αρχές να μην διεξάγουν αποτελεσματική, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την έκρηξη, στερώντας με αυτό τον τρόπο στα θύματα του συμβάντος και τις οικογένειες των πυροσβεστών/τριών που έχασαν τη ζωή τους, το δικαίωμα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση.
Τα θύματα της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών όσων από το πυροσβεστικό σώμα έχασαν τη ζωή τους, ύψωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν έναν διεθνή μηχανισμό διερεύνησης, εκφράζοντας την δυσπιστία τους ως προς τις εσωτερικές διαδικασίες του κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί τόσο από τις λιβανικές αρχές όσο και τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Η Ένωση Πυροσβεστικών Δυνάμεων και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν επειγόντως από τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Dominic Raab, να στηρίξει τις εκκλήσεις για μία αξιόπιστη διεθνή έρευνα. Η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει και να αξιολογήσει σε βάθος όλους τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και η Ένωση Πυροσβεστικών Δυνάμεων, δημοσιεύοντας τα ευρήματα τους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστικών Δυνάμεων, Matt Wrack, δήλωσε:
«Οι καταστροφικές σκηνές από την Βηρυτό θα μείνουν ζωντανές για πολύ καιρό στη μνήμη μας και στις σκέψεις των πυροσβεστών/τριων της Βρετανίας.»
«Κάθε μέρα, πυροσβέστες/τριες από όλο τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές και άλλα δύσκολα περιστατικά γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην επιστρέψουν πίσω.»
«Δυστυχώς, οι γενναίοι/ες άνδρες και γυναίκες που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στο λιμάνι της Βηρυτού, δεν ενημερώθηκαν για τους 3.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην περιοχή και έτσι, οδηγήθηκαν στον θάνατο και σε μία ασυγχώρητη εγκατάλειψη.»
«Οι οικογένειες των πυροσβεστών/τριών και όσοι/ες έχασαν τη ζωή τους στη Βηρυτό αξίζουν απαντήσεις.»
H Kate Allen, Διευθύντρια του Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:
«Ο Λίβανος έχει μία μακρά και άθλια ιστορία πολιτικών που επιτρέπουν σοβαρά εγκλήματα, εντός των οποίων και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μένουν ατιμώρητα και αυτό ακριβώς είναι, που όπως φαίνεται, συμβαίνει για ακόμα μία φορά.»
«Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές στις λιβανικές αρχές πως είναι ώρα να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να τιμωρηθούν όσοι/ες είναι υπεύθυνοι/ες για την καταστροφική μέρα της 4ης Αυγούστου.»
Χρονιά διαδηλώσεων και πολιτικών αναταραχών
Τον Οκτώβριο του 2019, μια σειρά διαδηλώσεων, άνευ προηγουμένου, ξέσπασε στον Λίβανο λόγω της διαφθοράς και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούσαν στη χώρα. Για αρκετές εβδομάδες δεκάδες διαδηλωτές/τριες συγκεντρώθηκαν σε πόλεις, περιοχές και χωριά σε όλη την χώρα. Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν στις ειρηνικές αυτές διαδηλώσεις με χρήση δακρυγόνων, ξυλοδαρμού, λαστιχένιων σφαιρών και πολλές φορές με αληθινά συσσωματωμένα πυρομαχικά. Οι αρχές ασφαλείας απέτυχαν να προστατέψουν τους διαδηλωτές/τριες από τις επιθέσεις ένοπλων υποστηρικτών/τριών πολιτικών κομμάτων. Εκατοντάδες διαδηλωτές/τριες τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν και κρατούνται παράνομα. Κατά την κράτηση τους, πολλοί/ές ανέφεραν πως υποβλήθηκαν σε βάναυσο ξυλοδαρμό ενώ πολλές φορές ακόμα και σε βασανιστήρια. Ακτιβιστές/τριες και δημοσιογράφοι διώκονται ποινικά, ακόμα και σε στρατιωτικά δικαστήρια.