ΗΠΑ: Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «REMAIN IN MEXICO» ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΧΑΛΙΝΩΤΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η Τετάρτη 29 Ιανουαρίου σηματοδοτεί έναν χρόνο από τότε που η διοίκηση του Τραμπ εφάρμοσε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα με τίτλο «Πρωτόκολλα Προστασίας των Μεταναστών/ριών» (MPP), γνωστό και ως «Remain in Mexico» [Παραμονή στο Μεξικό], σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιστρέφει βίαια άτομα στο Μεξικό ενώ ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, σχεδόν 60.000 άνθρωποι, οι οποίοι έφτασαν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο Μεξικό για μήνες σε επικίνδυνες συνθήκες, ενώ διεκδικούν τις αιτήσεις ασύλου τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2020, έχουν καταγραφεί 816 δημόσιες αναφορές για απαγωγές, εκβιασμούς, βιασμούς, δολοφονίες, βασανιστήρια και άλλες βίαιες επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες άσυλο που υπόκεινται στην πολιτική του Μεξικού. Σε πολλαπλές αποστολές στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία άκουσε από πρώτο χέρι, ιστορίες από εγκύους, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παιδιά και άτομα με αναπηρίες, που υποφέρουν από διάφορους τύπους κακομεταχείρισης ενώ περιμένουν στο Μεξικό.
Το πρόγραμμα «Remain in Mexico» έχει επίσης δημιουργήσει μια διαδικαστική κρίση, στην οποία λιγότερο από το 5% των αιτούντων/ουσων άσυλο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση, παρόλο που αυτές οι διαδικασίες συχνά είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου γι’ αυτούς/ες. Αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται στο νότιο Τέξας διερευνώντας διαδικασίες που πραγματοποιούνται σε μυστικά δικαστήρια κατά μήκος των συνόρων Μεξικού-ΗΠΑ, τα οποία υπήρξαν τόποι διασυνοριακής αδικίας.
Καθώς η πολιτική αυτή διανύει τη δεύτερη χρονιά της, η Charanya Krishnaswami, Διευθύντρια Συνηγορίας για την Αμερική της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, δήλωσε:
«Από την αρχή, αυτή η πολιτική συνιστά μια καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που αναζητούν την ασφάλεια να εκτεθούν σε κίνδυνο. Το σκληρό πείραμα της διοίκησης του Τραμπ οδήγησε εξαναγκαστικά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες κινδύνου, εκτεθειμένους σε κινδύνους δολοφονίας, απαγωγής, βασανισμού και σεξουαλικής επίθεσης.
Κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτή και άλλες σκληρές και κακοποιητικές πολιτικές έχουν διαλύσει το σύστημα ασύλου όπως το ξέρουμε, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια να εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει προτού προκαλέσει περισσότερη ταλαιπωρία και οι άνθρωποι που έχουν ήδη υποστεί την σκληρότητά της πρέπει να αντιμετωπίζονται καταλλήλως.»
Ιστορικό και πλαίσιο
Οι άνθρωποι που υπόκεινται στο πρόγραμμα «Remain in Mexico» αναγκάζονται να παραμείνουν σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Μεξικού-ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή αποτέλεσε μια δραματική αλλαγή στο σύστημα ασύλου των ΗΠΑ, το οποίο προέβλεπε για δεκαετίες το δικαίωμα να ζητήσει κάποιος/α άσυλο στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.
Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ έχει καλέσει το Κογκρέσο να σταματήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Remain in Mexico» και άλλες πολιτικές κατά του ασύλου στα σύνορα, που παραβιάζουν το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου να ζητά άσυλο και προστασία από διώξεις. Η Διεθνής Αμνηστία επέστησε την προσοχή με την εκτεταμένη της προηγούμενη έρευνα, που τεκμηριώνει την κακομεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες/ούσες άσυλο στο Μεξικό, στο πλαίσιο της παρέμβασης στην υπόθεση Innovation Law Lab κατά McAleenan, υποβάλλοντας μια σύντομη αναφορά που περιγράφει τους πολλούς σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιστρέφονται στο Μεξικό, στο πλαίσιο του προγράμματος. Η Διεθνής Αμνηστία έχει προηγουμένως τεκμηριώσει το φάσμα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον ατόμων που ζητούν άσυλο στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Το 2018, η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μεξικό δεν είναι ασφαλής χώρα για τους αιτούντες/ούσες άσυλο και ότι τα άτομα που χρειάζονται προστασία υπόκεινται συνήθως σε κράτηση και απέλαση.