ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) πρέπει να διερευνήσει το ρόλο στελεχών ευρωπαϊκών εταιριών όπλων και αξιωματούχων αδειοδότησης σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καθώς συμμετέχει μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ECCHR) σε επίσημο αίτημα προς το ΔΠΔ.
Το ECCHR, υποστηριζόμενο από πέντε ΜΚΟ, υπέβαλε Αίτημα και υποστηρικτικές αποδείξεις 300 σελίδων προς το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), καλώντας το ΔΠΔ να διερευνήσει κατά πόσον οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, τόσο από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, θα μπορούσαν να έχουν ποινική ευθύνη για την προμήθεια όπλων που χρησιμοποιούν μέλη του Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Αιτείται τη διερεύνηση της ενδεχόμενης συνενοχής τους σε 26 συγκεκριμένες αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες σκότωσαν ή τραυμάτισαν παράνομα αμάχους και προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς σχολεία, νοσοκομεία και άλλα προστατευόμενα μέρη.
«Μια έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα ήταν ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της λογοδοσίας των στελεχών των εταιρειών όπλων για τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι/ες όσοι/ες ασχολούνται με την πώληση όπλων στη Συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ φέρουν κάποια ευθύνη για το πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα. Αυτό περιλαμβάνει στελέχη επιχειρήσεων καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους,» δήλωσε ο Patrick Wilcken, Ερευνητής Ελέγχου Όπλων στη Διεθνή Αμνηστία.
«Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ μπορεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θα κρατήσει τους εταιρικούς παράγοντες υπόλογους εάν εμπλέκονται στα πιο σοβαρά εγκλήματα.»
Αυτή η δικαιολογία είναι ιδιαίτερα αδύναμη όταν οι κυβερνήσεις που εκδίδουν άδειες δέχονται και οι ίδιες κριτική για τις αποφάσεις τους για εξαγωγή όπλων που κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανά εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις.
«Κάθε εκτελεστικό μέλος της εταιρείας μπορεί να διαβάσει μια εφημερίδα και να καταλάβει ότι οι αξιολογήσεις των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν αποτύχει παταγωδώς,» δήλωσε ο Patrick Wilcken.
«Τα στελέχη των εταιρειών είχαν άπλετο χρόνο και πρόσβαση σε άφθονες αξιόπιστες πληροφορίες για να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για την προμήθεια του Συνασπισμού, υπό το πρίσμα των τρομακτικών γεγονότων στην Υεμένη. Το να κρύβονται πίσω από τις λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι αρκετό - τώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη ενώπιον ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου .»
Η αναφορά επικεντρώνεται στον ρόλο των ακόλουθων εταιρειών: Airbus Defense and Space S.A. (Ισπανία), Airbus Defense and Space GmbH (Γερμανία), BAE Systems Plc. (Ηνωμένο Βασίλειο), Dassault Aviation S.A. (Γαλλία), Leonardo S.p.A. (Ιταλία), MBDA UK Ldt. (UK), ΜΒϋΑ France S.A.S. (Γαλλία), Raytheon Systems Ltd. (ΗΒ), Rheinmetall AG (Γερμανία) μέσω της θυγατρικής της RWM Italia S.p.A. (Ιταλία) και της Thales France.
Γενικές πληροφορίες
Το ECCHR και οι εταίροι του (Mwatana for Human Rights, Διεθνής Αμνηστία, Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων - Campaign Against Arms Trade, Centre Delàs και Rete Disarmo) καλούν το Γραφείο του Εισαγγελέα να διερευνήσει την ευθύνη υψηλού επιπέδου εταιρικών αξιωματούχων, καθώς και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από τις αρχές χορήγησης αδειών εξαγωγών όπλων, για τη δυνητική συνενοχή τους σε αυτά τα φερόμενα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η αναφορά του ECCHR επικεντρώνεται σε εταιρείες από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους μεγαλύτερους ευρωπαίους εξαγωγείς όπλων προς τον Συνασπισμό. Παρέχει πληροφορίες για 26 αεροπορικές επιθέσεις - σε κτίρια όπως κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία και περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς - τα οποία μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του για την εγκληματικότητα σε σχέση με τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε οποιαδήποτε επικράτεια υπόκειται στη δικαιοδοσία ενός συμβαλλόμενου κράτους (όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμβαλλόμενα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης) ή των υπηκόων τους, όπου διαπράττονται εγκλήματα.